stroju Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 Jakiś czas temu postanowiłem zamienić moją małą kolekcję modeli kolejowych w skali H0 (1/87) na skalę N (1/160), ze względów lokalowych oczywiście, jest to o tyle sympatyczna skala że modele są już małe ale wciąż mają niezłe detale, można w nich bez problemu montować cyfrowe dekodery jazdy, i całkiem ładnie jeżdżą. Jak tylko pojawił się pierwszy tabor od razu pomyślałem o jakiejś dioramce do prezentacji. Po głowie chodził mi sielankowy górski krajobraz z jakimś mostem. Do dyspozycji miałem miejsce w gablocie o wymiarach ok 30x70cm. Postanowiłem na tym upchnąć zakręt 90 stopni (żeby można było w przyszłości dobudować do tego inne dioramy-moduły). Całość opiera się na konstrukcji skrzynkowej ze sklejki 15mm, wypełnienia styropianem i podłoża z bandażu gipsowego (świetny materiał do lekkich konstrukcji), skały zostały odlane w gotowych silikonowych formach, połamane na mniejsze kawałki i wkomponowane w podłoże, trawa to drobna mielona gąbka, i trawka elektrostatyczna z sadzarki, woda z Vallejo. Na początek fotki pokazujące z jakiej wielkości modelami mamy do czynienia (oczywiście zaraz po kupnie zrobiłem na nich porządny weathering): I sama diorama: Tak wygląda już prawie gotowa, semafor jest świecący i ruchomy, pod spodem jest napęd podmakietowy do rozjazdów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 Dawno nic nie prezentowałeś, nawet myślałem, że już całkiem zrezygnowałeś z tej zabawy Bardzo fajna i przyjemna dla oka makieta, widać, że trochę pracy z nią było, do tego ładne zdjęcia, więc podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Szalejesz! I widzę typowy rozwój nałogu "ech, zmienię skalę na N, bedzie mniej miejsca zajmować" Nieco później "Hmmm...walnę sobie może jakąś górę , żeby się modele przyzwoicie prezentowały " Niedaleka przyszłość "no nie wiem, przydałaby się lokomotywownia, bo czegoś mi tu brak" Podoba mi się, choć jak dla mnie nieco za alpejsko i za słodko Cóż za mniemiecki szynojazd widac na pierwszym zdjęciu? I pochwaliłbyś się całą kolekcją może? Tak przy okazji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Jest na czym oko zawiesić. Może i sielanka, ale skoro nie ma tam za dużo ludzkiej cywilizacji to czemu miałoby to wyglądać inaczej? Zmęczyłeś modele - naturalnie, ale nie przesadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Bardzo podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Co do kolekcji Nkowej to na razie jest skromna (choć ilościowo już taka sama jak to co miałem w H0). Pierwszy kupiłem zestaw startowy ze sterowaniem cyfrowym Fleischmanna z pociągiem osobowym: Jaki drugi pruski parowóz w ciekawym malowaniu ("Fotografieranstrich"): Z wagonów to te 3 ze zdjęcia, dźwig jest w trakcie przemalunku. Biała chłodnia 3 osiowa jest w barwach pruskich, stacja macierzysta Posen (Poznań), jest to nowy model Fleischmanna, bardzo filigranowe detale. Wagony są w trakcie patynowania. Niedawno jeszcze kupiłem cysternę 4-osiową. Największy minus tej skali to sprzęgi, są wielkie i obrzydliwe, są niby zamienniki na bardziej filigranowe ale starsze modele nie mają gniazd do szybkiej ich wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Dzięki za zdjęcia! Ech, korci człowieka , zwłaszcza ta pierwsza lokomotywa. Obejrzałem sobie zestaw, naprawdę świetnie go przybrudziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Bajkowo ale super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 od kolejki PIKO - H0, wszystko się zaczęło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 imponujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Dźwig powoli nabiera kolorów, już nie wygląda jak plastikowa zabawka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Od razu życia nabrał. Tylko te hmmm...liny :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Taka już uroda tego modelu, jest za lekki i nitki się nigdy nie naprężą, a dodatkowo całość musi być ruchoma, z drugiej strony przez okienka wkłada się pokrętła do kręcenia bębnami nawijającymi liny, ale hak trochę zmodyfikuję i chyba środkową część wypiłuję ze śrutu ołowianego od wiatrówki, mam takie masywne pełne w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Dodałem ostatnie już detale. Gandalfa z owcami, paru turystów i słupy telegraficzne. Teraz już mogę uznać dioramę za gotową. Dodatkowo w międzyczasie wzbogaciłem się o zestaw do fotografii bezcieniowej z porządnymi lampami i na nowych zdjęciach kolory są idealnie odwzorowane. Niektóre z tych figurek mają całkiem niezłe detale, biorąc pod uwagę że w tej skali mają ok 10mm wzrostu, wash bardzo im pomógł. Dopiero teraz pracę uznaję za oficjalnie skończoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Mniemce, lato, owce, zug na górze...Zawsze miło mieć taki drobiazg w domu. Mała rzecz, a cieszy Gratuluję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Super diorama Ci wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 No robi wrażenie. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Nie wczytałem się w temat, więc spytam. Diorama czy fragment makiety modułowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Diorama, ale tak zrobiona żebym mógł łatwo drobić mocowania i dobudować dalszą część. Tory można bez problemu podłączyć na obu końcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Czerwca 2018 Share Napisano 23 Czerwca 2018 Nieźle wyszło - dobrze że zrezygnowałeś z dźwigu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi