Mikolaj75 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 Zaczynamy malowanie (fotki do 4 starałem się zrobić w takim samym ustawieniu): 1. maskowanie i części metalowe tryśnięte MetalPrimerem: 2. następnie szary podkład do sprawdzenia czy nie ma jakichś baboli: 3. Baza na brązowo: 4. I dwutonowo rozjaśnione/modulowane - kolory tan i off white, oraz punktowo na biało wystające elementy (czyli podpatrzona tu i tam standardowa procedura): Jest zatem baza pod kamuflaż... CDN 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 No zacnie to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Ciekawy początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 Ciekaw jestem dalszych etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Dzięki, sam w tym wypadku sporo się uczę i eksperymentuję. Dodatkowo wstawiłem "przedurozmaicenie" w postaci jasnych i ciemnych kropkowań z pędzla: I na to poszedł dwukolorowy kamuflaż, wydaje się, że jakoś te wcześniejsze zabiegi przebijają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 Trochę widać, ale myślałem że będzie bardziej. W każdym razie nie jest źle, szczególnie że do końca jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Lutego 2019 Autor Share Napisano 14 Lutego 2019 W odniesieniu do poprzednich fotek autko przeszło przez następujące zabiegi: gloss, kalki (jeno skromne 603 z przodu i z tyłu), łoszyk, filtr, mat i "jasne obicia". Wygląda jak niżej, niebawem zagadnienia olejne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2019 Share Napisano 15 Lutego 2019 ładnie, choć coraz mniej z tego początkowego malowania widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 No cóż, mimo że starałem się kłaść farbę transparentnie to chyba jednak wciąż za mocno.. Myślę, że kolejne etapy uatrakcyjnią model. Doszły: "biedronka" z olejnych farb białej, ochry i brązu, kilka obszarowych rozjaśnień (głównie biały góra) i przyciemnień (brąz dół), delikatna rdza (a może tylko mi się wydaje, że delikatna :-) ) i warstwa matu. Niedługo kolejne etapy olejowe, pewnie tu i tam pigmenty i trzeba będzie rozplanować ubrudzenie spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Baaaaaardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manix82 Napisano 26 Lutego 2019 Share Napisano 26 Lutego 2019 Dzień dobry Na wstępie chciałbym wyrazić uznanie, świetnie wygląda ten Marmon! Mam pytanie - od kilku dni szukam materiałów na temat MK I. Największy problemem jest znalezienie zdjęć wnętrza i komory silnika. Wiem, że na rynku jest dostępna książka, ale cena odstrasza. Czy udało się Panom trafić na materiały w internecie? Mi niestety jeszcze nie. Posiadam ten model od IBG i rzeczywiście wnętrze jest bardzo uproszczone. Planuje się zabrać za budowę za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Lutego 2019 Autor Share Napisano 27 Lutego 2019 manix82 - rzeczywiście z materiałami nie jest najlepiej i owa książka jest tu najlepszym źródłem, co wcale nie znaczy, że kompletnym. Mk I jest chyba też w ogóle najsłabiej udokumentowany, co mnie trochę dziwi, bo stoi w muzeum i pewnie dałoby radę to i owo w nim otworzyć. Ale nawet w tej książce walkaround nie obejmuje wnętrza. W swoim modelu budowałem to na zasadzie analogii i domniemań do wersji II. Ponieważ model nie ma charakteru konkursowego, uznałem to za wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manix82 Napisano 27 Lutego 2019 Share Napisano 27 Lutego 2019 Czy jest szansa by Panowie się podzieli źródłami do zdjęć wnętrza? Książka kosztuje kilkaset złoty, więc jej zakup odpada. Oczywiście odwdzięczę się w jakus sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Lutego 2019 Autor Share Napisano 27 Lutego 2019 5 godzin temu, manix82 napisał: Czy jest szansa by Panowie się podzieli źródłami do zdjęć wnętrza? Książka kosztuje kilkaset złoty, więc jej zakup odpada. Oczywiście odwdzięczę się w jakus sposób Trochę kolega przesadza... Dziś na ibg.com.pl całe 62 PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manix82 Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 8 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Trochę kolega przesadza... Dziś na ibg.com.pl całe 62 PLN... Jeżeli to rzeczywiście 62 zł to nie ma tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manix82 Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 8 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Trochę kolega przesadza... Dziś na ibg.com.pl całe 62 PLN... Niestety niedostępna , będę szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Dodałem trochę olejów i pigmentów. Generalnie skłonny byłbym już zakończyć brudzenie nadwozia (oczywiście jeszcze dojdzie ołówkowanie krawędzi). Nie chcę też iść zbyt daleko, gdyż autko nie miało szczególnie imponującego szlaku kariery bojowej i za mocne zużycie mogłoby być błędne merytorycznie. Ponieważ jednak nie czuję się jeszcze bardzo pewnie w sprawach kolorystyki lądowej, poproszę o wskazówki czego ew. brakuje, czego za dużo, czy jest spójność itp. A także propozycja kółek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Wygląda na w sam raz - może jedynie trochę samego kurzu na dole aby dopasować kolor do kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Dzięki wszystkim za konsultacje Nie dotarłem do stosownych źródeł, wobec czego reflektory zamontowałem kierując się logiką. Ogólnie autko jest już prawie gotowe, zostało kilka drobiazgów. Nadto pracuję nad skromną winietką: Edytowane 31 Marca 2019 przez Mikolaj75 Aha - pytanie - jak po polsku nazywany te ryflowane płyty mocowane z boku pojazdu służące do podkładania pod koła w grząskim terenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Po polsku to nie wiem, ale po angielsku Marsden Matting. Edytowane 31 Marca 2019 przez Taki Jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Znakomicie, jak zawsze. Piękna praca. Podpatruję z uznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Dzięki wszystkim za konsultacje W offroadzie mówi się trapy na te blachy do jazdy w grząskim terenie. Więc sądzę, że tu też Edytowane 31 Marca 2019 przez milczacy Edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Ja to sobie patrzę ... i wciąż nie wierzę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi