Mikele Posted November 4, 2018 Share Posted November 4, 2018 11.11 już niedługo, więc nawiązując do tematyki Pe-2 w polskim malowaniu z 7.SPLBN, którego inspiracją był artykuł w jednym z numerów w Mini Replice i Petlakowach w Polsce (swoją drogą, interesujący). Zestaw Zvezdy, blachy Eduarda, trochę samoróbek z blaszki offsetowej i malowanie z wykorzystaniem samodzielnie projektowanych masek. No i jest: Trochę zdjęć z epoki I namiastka warsztatu: Miłego. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted November 4, 2018 Share Posted November 4, 2018 Dawno nic nie prezentowałeś, model ładny i sporo fajnych harców detalicznych. Jedno co to muszę wyciągnąć te MiniRepliki, bo zaintrygowały mnie te dość regularne kopcie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted November 4, 2018 Share Posted November 4, 2018 Bardzo ładny model. Czy okopcenia nie powinny być też na spodniej stronie skrzydeł ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empit Posted November 5, 2018 Share Posted November 5, 2018 Zacny model! Gratulacje za wykonanie z szachownicami. Jak ze składalnością zestawu? Zamierzam zabrać się za niego w niedługim czasie i chciałbym wiedzieć na co się przygotować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 5, 2018 Author Share Posted November 5, 2018 Dzięki za komentarze. @Mikolaj75, Cypis - Kopciuchy na podstawie czarno-białych zdjęć to jest trochę loteria. Fota oryginału z Mini Repliki za wiele nie wyjaśnia (co też na przykłąd można zaobserwować na zdjęciach modelu w sepii), więc wzorowałem się na różnych zdjęciach z epoki. A tylko na gornej powierzcni skrzydeł ze względu na rozkład ciśnień na płacie. Podciśnienie nad górną powierzchnią skrzydeł zasysa spaliny zza kolektorów. @empit - Zestaw bym ocenił na takie średnie 4/5. Składa się ok, ale czasem bywa pod górkę. Co istotne, trzeba się trzymać instrukcji w punkt, bo inaczej może być wymagająco. Przykładowo golenie podwozia głównego i silnik zostawiłem sobie do wklejenia po malowaniu i było sporo szarpania. Silnik de facto musiałem rozklejać i wklejać w gondolę kawałek po kawałku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted November 5, 2018 Share Posted November 5, 2018 Dla mnie model bajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted November 5, 2018 Share Posted November 5, 2018 Niezłego pierona se maznęli. Później nie było już tak kolorowo. Fajnie wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 5, 2018 Share Posted November 5, 2018 Bardzo ładna "Peszka". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 5, 2018 Author Share Posted November 5, 2018 Dzięki Chłopaki, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted November 5, 2018 Share Posted November 5, 2018 Mikele co do okopceń na spodniej stronie skrzydeł , to nie do końca się z Tobą zgodzę . W jednej z publikacji znalazłem niezłe zdjęcie , na którym widać wg. mnie dosyć wyraźne ślady na spodzie skrzydeł, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 6, 2018 Author Share Posted November 6, 2018 Wyjątki to się zawsze mogą zdarzyć . Zasadniczo rury wydechowe były skierowane lekko w górę i tak patrząc na foty w necie czy drukach, które mam pod ręką okopcona jest góra płata. Już nie wspominając o sytuacji, gdy stosowane były kolektory w późnych wersjach czt Pe-3, bo ich wyloty w ogóle wychodziły poza krawędź natarcia skrzydła nad jego górną powierzchnię. A na wojennych maszynach to się różne cuda mogły dziać - może trafiłeś na ciekawostkę, ciężko powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted November 6, 2018 Share Posted November 6, 2018 Na większości fotek okopceń na spodniej stronie nie widać , z drugiej strony mało jest zdjęć , na których dobrze widać spód skrzydła. Jak mi się uda to wrzucę tą fotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted November 6, 2018 Share Posted November 6, 2018 Bardzo ładny model, plusem dodatnim jest szachownica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 7, 2018 Author Share Posted November 7, 2018 plusem dodatnim jest szachownica Zawszejest to miły detal, prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Piękna Peszka Mikele. Gratulację. Przyjemnie było śledzić zmagania z modelem na FB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted November 11, 2018 Share Posted November 11, 2018 Wstawiam zdjęcie z wg. mnie śladami okopceń pod skrzydłami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted November 11, 2018 Share Posted November 11, 2018 Świetny model i potężny postęp))). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 11, 2018 Author Share Posted November 11, 2018 6 godzin temu, Cypis napisał: (...) Mówiąc szczerze osobiście zinterpretowałbym to jako zacieki. Na tej wysokości (wlot na krawędzi natarcia) jest chłodnica oleju a ślady zaczynają się w miejscu, gdzie są luki inspekcyjne. Tym bardziej, że zdaje mi się iż samolot ma długie kolektory wychodzące nad płat. Ale bez wymądrzania się - temat do akademickiej dyskusji nad kwitologią i ze szklanką czegoś dobrego mbrnnr, Sławekb - Dzięki. Cieszę się, że się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted November 11, 2018 Share Posted November 11, 2018 Mikele , może to być zaciek , może to być okopcenie , masz rację , że do tego teraz nie dojdziemy. Ale coś tam jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted November 12, 2018 Share Posted November 12, 2018 na sepiowych zdjęciach wygląda jak prawdziwy!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 14, 2018 Author Share Posted November 14, 2018 Znaczy się misja zakończona sukcesem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 W dniu 14.11.2018 o 15:49, Mikele napisał: Znaczy się misja zakończona sukcesem Spocznij. Bardzo ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted November 19, 2018 Author Share Posted November 19, 2018 (edited) NIe zauważyłem, że tu jeszcze ochy i achy lecą Adam, Marek - dzięki. Edited November 19, 2018 by Mikele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tenzan Posted November 19, 2018 Share Posted November 19, 2018 Ja się nie dziwię, że tu takie ochy i achy. Model świetny, gratulacje Swoją drogą - Zvezda wypuściła naprawdę extra kawałek plastiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts