Mikele Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 11.11 już niedługo, więc nawiązując do tematyki Pe-2 w polskim malowaniu z 7.SPLBN, którego inspiracją był artykuł w jednym z numerów w Mini Replice i Petlakowach w Polsce (swoją drogą, interesujący). Zestaw Zvezdy, blachy Eduarda, trochę samoróbek z blaszki offsetowej i malowanie z wykorzystaniem samodzielnie projektowanych masek. No i jest: Trochę zdjęć z epoki I namiastka warsztatu: Miłego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Dawno nic nie prezentowałeś, model ładny i sporo fajnych harców detalicznych. Jedno co to muszę wyciągnąć te MiniRepliki, bo zaintrygowały mnie te dość regularne kopcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Bardzo ładny model. Czy okopcenia nie powinny być też na spodniej stronie skrzydeł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Zacny model! Gratulacje za wykonanie z szachownicami. Jak ze składalnością zestawu? Zamierzam zabrać się za niego w niedługim czasie i chciałbym wiedzieć na co się przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Listopada 2018 Autor Share Napisano 5 Listopada 2018 Dzięki za komentarze. @Mikolaj75, Cypis - Kopciuchy na podstawie czarno-białych zdjęć to jest trochę loteria. Fota oryginału z Mini Repliki za wiele nie wyjaśnia (co też na przykłąd można zaobserwować na zdjęciach modelu w sepii), więc wzorowałem się na różnych zdjęciach z epoki. A tylko na gornej powierzcni skrzydeł ze względu na rozkład ciśnień na płacie. Podciśnienie nad górną powierzchnią skrzydeł zasysa spaliny zza kolektorów. @empit - Zestaw bym ocenił na takie średnie 4/5. Składa się ok, ale czasem bywa pod górkę. Co istotne, trzeba się trzymać instrukcji w punkt, bo inaczej może być wymagająco. Przykładowo golenie podwozia głównego i silnik zostawiłem sobie do wklejenia po malowaniu i było sporo szarpania. Silnik de facto musiałem rozklejać i wklejać w gondolę kawałek po kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Dla mnie model bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Niezłego pierona se maznęli. Później nie było już tak kolorowo. Fajnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Bardzo ładna "Peszka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Listopada 2018 Autor Share Napisano 5 Listopada 2018 Dzięki Chłopaki, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Mikele co do okopceń na spodniej stronie skrzydeł , to nie do końca się z Tobą zgodzę . W jednej z publikacji znalazłem niezłe zdjęcie , na którym widać wg. mnie dosyć wyraźne ślady na spodzie skrzydeł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Listopada 2018 Autor Share Napisano 6 Listopada 2018 Wyjątki to się zawsze mogą zdarzyć . Zasadniczo rury wydechowe były skierowane lekko w górę i tak patrząc na foty w necie czy drukach, które mam pod ręką okopcona jest góra płata. Już nie wspominając o sytuacji, gdy stosowane były kolektory w późnych wersjach czt Pe-3, bo ich wyloty w ogóle wychodziły poza krawędź natarcia skrzydła nad jego górną powierzchnię. A na wojennych maszynach to się różne cuda mogły dziać - może trafiłeś na ciekawostkę, ciężko powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Listopada 2018 Share Napisano 6 Listopada 2018 Na większości fotek okopceń na spodniej stronie nie widać , z drugiej strony mało jest zdjęć , na których dobrze widać spód skrzydła. Jak mi się uda to wrzucę tą fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Listopada 2018 Share Napisano 6 Listopada 2018 Bardzo ładny model, plusem dodatnim jest szachownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Listopada 2018 Autor Share Napisano 7 Listopada 2018 plusem dodatnim jest szachownica Zawszejest to miły detal, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 10 Listopada 2018 Share Napisano 10 Listopada 2018 Piękna Peszka Mikele. Gratulację. Przyjemnie było śledzić zmagania z modelem na FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Wstawiam zdjęcie z wg. mnie śladami okopceń pod skrzydłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Świetny model i potężny postęp))). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Listopada 2018 Autor Share Napisano 11 Listopada 2018 6 godzin temu, Cypis napisał: (...) Mówiąc szczerze osobiście zinterpretowałbym to jako zacieki. Na tej wysokości (wlot na krawędzi natarcia) jest chłodnica oleju a ślady zaczynają się w miejscu, gdzie są luki inspekcyjne. Tym bardziej, że zdaje mi się iż samolot ma długie kolektory wychodzące nad płat. Ale bez wymądrzania się - temat do akademickiej dyskusji nad kwitologią i ze szklanką czegoś dobrego mbrnnr, Sławekb - Dzięki. Cieszę się, że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Mikele , może to być zaciek , może to być okopcenie , masz rację , że do tego teraz nie dojdziemy. Ale coś tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 na sepiowych zdjęciach wygląda jak prawdziwy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2018 Autor Share Napisano 14 Listopada 2018 Znaczy się misja zakończona sukcesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Listopada 2018 Share Napisano 17 Listopada 2018 W dniu 14.11.2018 o 15:49, Mikele napisał: Znaczy się misja zakończona sukcesem Spocznij. Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) NIe zauważyłem, że tu jeszcze ochy i achy lecą Adam, Marek - dzięki. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Mikele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Ja się nie dziwię, że tu takie ochy i achy. Model świetny, gratulacje Swoją drogą - Zvezda wypuściła naprawdę extra kawałek plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi