Grzes Napisano 16 Października 2022 Napisano 16 Października 2022 17 minut temu, letalin napisał: Nie. Skoro wymagamy od producentów modeli, żeby były zgodne wymiarowo i jojczymy, gdy popełnią błędy z jakimiś detalami, to trzeba być konsekwentnym i narzekać na brak dbałości przy opracowaniu kalkomanii. Kalkomanie to część zestawu. Oczywiście, ze masz rację. Sam zwracam szczególną uwagę na malowanie i oznakowanie, bo to akurat lubię. Nie mniej jednak uważam, że Sokół zrobiony z tymi kalkomaniami też by się podobał. Akurat nie jestem z tych co liczą nity, mierzą głębokość linii podziałowych i szukają gdzie by przeciąć kadłub żeby nadrobić 1mm którego zabrakło producentowi. 2 Cytuj
Rektor Napisano 17 Października 2022 Napisano 17 Października 2022 Zakładam, że będzie założony nowy post w inboxem!! Cytuj
Wymysl Napisano 17 Października 2022 Napisano 17 Października 2022 Tak patrząc to można zrobić wszystkie wersje - różnice są w wyposażeniu i detalach. Wszystko zależy od chęci i umiejętności. Cytuj
Grzes Napisano 17 Października 2022 Napisano 17 Października 2022 (edytowane) Poniżej wrzucam Wam 3 wersje Sokoła, gdzie występują najbardziej istotne różnice w wyglądzie kadłubów. Edytowane 17 Października 2022 przez Grzes 2 1 Cytuj
Maxy Napisano 17 Października 2022 Napisano 17 Października 2022 A tymczasem z zapowiedzi Sokoła w sklepie zrobiło się - Na stanie. Już jest. Cytuj
kopernik Napisano 17 Października 2022 Napisano 17 Października 2022 Założyłem oddzielny wątek dla Answera. Zapraszam do przeniesienia dyskusji o ich produktach do niego. Cytuj
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 No i nareszcie, po długim oczekiwaniu ja już swojego mam. Dołączam kilka zdjęć, z góry przepraszam za ich jakość ale robione na szybko w samochodzie. 6 Cytuj
Grzes Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Chwila naprawdę historyczna... Wygląda na to, że wreszcie mamy materiał na wykonanie naszych Sokołów w 1:72 4 Cytuj
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 13 minut temu, Grzes napisał: Chwila naprawdę historyczna... Wygląda na to, że wreszcie mamy materiał na wykonanie naszych Sokołów w 1:72 Niestety żeby nie było tak różowo to po dokładniejszym obejrzeniu znalazłem coś takiego praktycznie każdy przezroczysty element ma taką "skazę". No i sama przejrzystość tych elementów pozostawia wg mnie wiele do życzenia Cytuj
BRAVO112 Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 odleje sie z zywicy i po klopocie Cytuj
bart207skw Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 widzę zapożyczenie rozwiązań konstrukcyjnych modelu ze skali 1/48 Cytuj
Wymysl Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html Cytuj
mandrivecs Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 4 godziny temu, Wymysl napisał: Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html Do kolorowych plansz podchodził bym z dystansem, bo zazwyczaj obarczone są błędami. Najlepiej wzoruj się na fotografiach konkretnej maszyny. Cytuj
Sławekb Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Dokładnie jak przedmówca napisał...najlepiej zagrzebać w necie i zobaczyć jak to jest w danym egzemplarzu....z tymi daszkami jest różnie,są jeszcze inne kształty daszka(np.zaokrąglone),a niektóre egzemplarze w ogóle go nie posiadają. Cytuj
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 19 minut temu, mandrivecs napisał: Do kolorowych plansz podchodził bym z dystansem, bo zazwyczaj obarczone są błędami. Najlepiej wzoruj się na fotografiach konkretnej maszyny. @mandrivecsakurat w instrukcji jest daszek , skąd wiec info ze sa błędy? Cytuj
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 1 minutę temu, Sławekb napisał: Dokładnie jak przedmówca napisał...najlepiej zagrzebać w necie i zobaczyć jak to jest w danym egzemplarzu....z tymi daszkami jest różnie,są jeszcze inne kształty daszka(np.zaokrąglone),a niektóre egzemplarze w ogóle go nie posiadają. wszystko zależy od wersji, pierwsze wersje miały daszek kwadratowy, potem nie było w ogóle, natomiast wersje A posiadaj już daszek opływowy , związane jest to ze miana m,in inst. hydraulicznej i innych elementów Cytuj
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 5 godzin temu, Wymysl napisał: Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html daszek w instrukcji jest, w elementach modelu go nie ma , ale to już pytanie do Answera Cytuj
socjo1 Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 9 godzin temu, TopGunFan napisał: Niestety żeby nie było tak różowo to po dokładniejszym obejrzeniu znalazłem coś takiego praktycznie każdy przezroczysty element ma taką "skazę". No i sama przejrzystość tych elementów pozostawia wg mnie wiele do życzenia A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Cytuj
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 1 minutę temu, socjo1 napisał: A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Wyposażenie typowego w środku nie ma, wciągarka jest- LUKAS 1 Cytuj
Sławekb Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Dokładnie tak jak ty Adamie myślałem........np.ten który mnie interesuje 0417 wcześniej nie miał nic a teraz ma ten opływowy. Cytuj
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 0417 miał długa drogę ewolucji- wyprodukowany jako W-3T, bez daszku, potem modernizacja do W-3RL, potem modernizacja kolejna do standardu A, by skończyć na wersji W-3WA SAR juz z daszkiem opływowym Cytuj
mandrivecs Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Godzinę temu, Adamsky napisał: @mandrivecsakurat w instrukcji jest daszek , skąd wiec info ze sa błędy? Nie mam na myśli tego konkretnego przypadku - nie sprawdzałem zgodności z oryginałem. Moja odpowiedź miała ogólny sens, bo w zdecydowanej większości publikacji plansze barwne to radosna twórczość autora, co najlepiej widać np. na przykładach pancerki z II WW. Cytuj
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 57 minut temu, socjo1 napisał: A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Wyposażenie wew. To standardowe krzesełka, jest tylko wyciągarka. 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 Dla tych, którzy myślą nad Sokołami z szachownicą, w poniższej książeczce znajdziecie zdjęcia wszystkich malowań od początku służby: 3 Cytuj
bart207skw Napisano 18 Października 2022 Napisano 18 Października 2022 3 godziny temu, Grzes napisał: Dla tych, którzy myślą nad Sokołami z szachownicą, w poniższej książeczce znajdziecie zdjęcia wszystkich malowań od początku służby: A gdzie można ją kupić? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi