Grzes Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 17 minut temu, letalin napisał: Nie. Skoro wymagamy od producentów modeli, żeby były zgodne wymiarowo i jojczymy, gdy popełnią błędy z jakimiś detalami, to trzeba być konsekwentnym i narzekać na brak dbałości przy opracowaniu kalkomanii. Kalkomanie to część zestawu. Oczywiście, ze masz rację. Sam zwracam szczególną uwagę na malowanie i oznakowanie, bo to akurat lubię. Nie mniej jednak uważam, że Sokół zrobiony z tymi kalkomaniami też by się podobał. Akurat nie jestem z tych co liczą nity, mierzą głębokość linii podziałowych i szukają gdzie by przeciąć kadłub żeby nadrobić 1mm którego zabrakło producentowi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Zakładam, że będzie założony nowy post w inboxem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Tak patrząc to można zrobić wszystkie wersje - różnice są w wyposażeniu i detalach. Wszystko zależy od chęci i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) Poniżej wrzucam Wam 3 wersje Sokoła, gdzie występują najbardziej istotne różnice w wyglądzie kadłubów. Edytowane 17 Października 2022 przez Grzes 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 A tymczasem z zapowiedzi Sokoła w sklepie zrobiło się - Na stanie. Już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Założyłem oddzielny wątek dla Answera. Zapraszam do przeniesienia dyskusji o ich produktach do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 No i nareszcie, po długim oczekiwaniu ja już swojego mam. Dołączam kilka zdjęć, z góry przepraszam za ich jakość ale robione na szybko w samochodzie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Chwila naprawdę historyczna... Wygląda na to, że wreszcie mamy materiał na wykonanie naszych Sokołów w 1:72 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 13 minut temu, Grzes napisał: Chwila naprawdę historyczna... Wygląda na to, że wreszcie mamy materiał na wykonanie naszych Sokołów w 1:72 Niestety żeby nie było tak różowo to po dokładniejszym obejrzeniu znalazłem coś takiego praktycznie każdy przezroczysty element ma taką "skazę". No i sama przejrzystość tych elementów pozostawia wg mnie wiele do życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 odleje sie z zywicy i po klopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 widzę zapożyczenie rozwiązań konstrukcyjnych modelu ze skali 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 4 godziny temu, Wymysl napisał: Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html Do kolorowych plansz podchodził bym z dystansem, bo zazwyczaj obarczone są błędami. Najlepiej wzoruj się na fotografiach konkretnej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Dokładnie jak przedmówca napisał...najlepiej zagrzebać w necie i zobaczyć jak to jest w danym egzemplarzu....z tymi daszkami jest różnie,są jeszcze inne kształty daszka(np.zaokrąglone),a niektóre egzemplarze w ogóle go nie posiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 19 minut temu, mandrivecs napisał: Do kolorowych plansz podchodził bym z dystansem, bo zazwyczaj obarczone są błędami. Najlepiej wzoruj się na fotografiach konkretnej maszyny. @mandrivecsakurat w instrukcji jest daszek , skąd wiec info ze sa błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 1 minutę temu, Sławekb napisał: Dokładnie jak przedmówca napisał...najlepiej zagrzebać w necie i zobaczyć jak to jest w danym egzemplarzu....z tymi daszkami jest różnie,są jeszcze inne kształty daszka(np.zaokrąglone),a niektóre egzemplarze w ogóle go nie posiadają. wszystko zależy od wersji, pierwsze wersje miały daszek kwadratowy, potem nie było w ogóle, natomiast wersje A posiadaj już daszek opływowy , związane jest to ze miana m,in inst. hydraulicznej i innych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 5 godzin temu, Wymysl napisał: Czy w Sokole w 1/48 jest przewidziany kanciasty daszek? Zaglądam do instrukcji i tam jest jakby w ogóle bezdaszkowo. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-W-3T-Sokol-Polish-Navy-29980778.html daszek w instrukcji jest, w elementach modelu go nie ma , ale to już pytanie do Answera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 9 godzin temu, TopGunFan napisał: Niestety żeby nie było tak różowo to po dokładniejszym obejrzeniu znalazłem coś takiego praktycznie każdy przezroczysty element ma taką "skazę". No i sama przejrzystość tych elementów pozostawia wg mnie wiele do życzenia A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 1 minutę temu, socjo1 napisał: A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Wyposażenie typowego w środku nie ma, wciągarka jest- LUKAS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Dokładnie tak jak ty Adamie myślałem........np.ten który mnie interesuje 0417 wcześniej nie miał nic a teraz ma ten opływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 0417 miał długa drogę ewolucji- wyprodukowany jako W-3T, bez daszku, potem modernizacja do W-3RL, potem modernizacja kolejna do standardu A, by skończyć na wersji W-3WA SAR juz z daszkiem opływowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Godzinę temu, Adamsky napisał: @mandrivecsakurat w instrukcji jest daszek , skąd wiec info ze sa błędy? Nie mam na myśli tego konkretnego przypadku - nie sprawdzałem zgodności z oryginałem. Moja odpowiedź miała ogólny sens, bo w zdecydowanej większości publikacji plansze barwne to radosna twórczość autora, co najlepiej widać np. na przykładach pancerki z II WW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 57 minut temu, socjo1 napisał: A czy TOPRowwiec ma jakieś wyposażenie kabiny, charakterystyczne dla części ratowniczej oraz wyciągarkę itd? Thank you from the mountain (rescue). Michał Wyposażenie wew. To standardowe krzesełka, jest tylko wyciągarka. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Dla tych, którzy myślą nad Sokołami z szachownicą, w poniższej książeczce znajdziecie zdjęcia wszystkich malowań od początku służby: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 3 godziny temu, Grzes napisał: Dla tych, którzy myślą nad Sokołami z szachownicą, w poniższej książeczce znajdziecie zdjęcia wszystkich malowań od początku służby: A gdzie można ją kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi