Marudek Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Hej, RWD-6 nie miał kołpaka śmigła... Jeśli chodzi Ci o tą tłoczoną osłonę silnika, to była ona wykonana z polerowanej blachy duralowej. Pierścień Townenda i osłony kół zdaje się również. Ja pomalowałem je najpierw szarym podkładem, potem porobiłem ciapki farbką Gunze MC213 Stainless i na koniec psiknąłem kolorem Gunze MC-211 Silver chrome. Dopiero wtedy zamaskowałem boki osłon kół i dekoracyjny klin na ich grzbietach psiknąłem czerwoną farbą Tamiya. A wracając do planów. Może źle Was zrozumiałem dlatego wskazałem strzałkami skosy które ja mam na myśli: W książeczce A. Glassa na której bazuję jeśli chodzi o malowanie (być może mam jakieś zrewidowane wydanie bo skosy są): Oraz w Planach modelarskich na których bazuję w budowie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 12 godzin temu, KayFranz napisał: No i przede wszystkim jest na planach wg E. Ferka - chyba najrzetelniejszych. Ze dwa razy drukowane w Modelarzach. Pamietasz w którym numerze można je znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Qz9: plany RWD-6 - MODELARZ 2012/nr 5 i nr 6, powtórka 2017/ nr 07 i nr 08 Marudek: wszystko jasne, chodzi mi o te skosy przy dźwigarze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2019 No to wszystko jasne - mam to Dzisiaj wreszcie mogłem dokleić błyskotki. I pomalować sreberkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 11 Kwietnia 2019 Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Większość z tego co widzę to dla mnie czysta magia, ale zapytam tylko - z czego zrobiłeś skrzydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Hej, To żadna magia zajrzyj na poprzednią stronę to zobaczysz czego próbowałem i co ostatecznie pomogło mi osiągnąć taki efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 11 Kwietnia 2019 Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kibicując trzymam kciuki i nie mogę doczekać się galerii. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Ja mówię o podstawie na płaty - to jakiś styropian czy plastik czy drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Jest pytanie 16 minut temu, kret69 napisał: Ja mówię o podstawie na płaty - to jakiś styropian czy plastik czy drewno? Jest odpowiedź W dniu 5.04.2019 o 14:34, Marudek napisał: Zamówiłem grawer w kawałkach plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Pamiętam, że był to jeden z pierwszych modeli które skleiłem zaraz po czapli, dawno to było oj dawno. Podziwiam twoją pomysłowość i konsekwencję w dążeniu do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 W jaki sposób "frezowałeś" te powierzchnie kryte płótnem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 Marudek, chylę czoła... Zaprzeczasz powiedzeniu, że z błota masła nie da się ukręcić. Szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 W dniu 18.04.2019 o 02:38, spiton napisał: W jaki sposób "frezowałeś" te powierzchnie kryte płótnem ? Poprzednia strona: W dniu 5.04.2019 o 14:34, Marudek napisał: Zamówiłem grawer w kawałkach plastiku odpowiadającym łączną grubością grubości płata w najszerszym miejscu przekroju. @Marudek mam nadzieję, że się nie gniewasz za moje goszczenie się w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Kwietnia 2019 Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Grzes powtarzasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Kwietnia 2019 Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Godzinę temu, crustian napisał: Grzes powtarzasz się Sam widzisz, tyle pytań można rozwiązać jedną odpowiedzią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Kwietnia 2019 Share Napisano 24 Kwietnia 2019 4 minuty temu, Grzes napisał: Sam widzisz, tyle pytań można rozwiązać jedną odpowiedzią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Hej, Przepraszam, ale ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu i zaniedbałem swój własny wątek Dzięki Grześ za pomoc w udzielaniu odpowiedzi. Jednak wydaje mi się, że Spitonowi chodziło o rodzaj plotera na którym powstał grawer. To był laser - taki zwykły do robienia tabliczek i gadżetów reklamowych. Ostatnie etapy prac na d modelem to oklejenie płatów błyskotkami, wykonanie zastrzałów i śmigła, no i malowanie: W zasadzie model jest już skończony. Dziękuję wszystkim za doping i pomoc w doprowadzeniu tego projektu do końca. Galeria gotowego modelu już wkrótce. P.S. Kolejny będzie lepszy (ten w 1:144 ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Kwietnia 2019 Share Napisano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Marudek napisał: Hej, Przepraszam, ale ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu i zaniedbałem swój własny wątek Dzięki Grześ za pomoc w udzielaniu odpowiedzi. Jednak wydaje mi się, że Spitonowi chodziło o rodzaj plotera na którym powstał grawer. To był laser - taki zwykły do robienia tabliczek i gadżetów reklamowych. Ostatnie etapy prac na d modelem to oklejenie płatów błyskotkami, wykonanie zastrzałów i śmigła, no i malowanie: W zasadzie model jest już skończony. Dziękuję wszystkim za doping i pomoc w doprowadzeniu tego projektu do końca. Galeria gotowego modelu już wkrótce. P.S. Kolejny będzie lepszy (ten w 1:144 ) Jak skończony? A gdzie są stateczniki? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Kwietnia 2019 Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Tutaj? W dniu 20.03.2019 o 16:55, Marudek napisał: Całość na razie wygląda tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 23 godziny temu, Grzes napisał: Tutaj? OK. gdzieś mi umknęła ta fotka ze statecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 No i proszę - łatwo, bez wysiłku, niejako od niechcenia, można zbudować i na półce postawić kolejny cieszący oko model. Brawo Marudku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Hej, Szczerze mówiąc ten model wcale mojego oka nie cieszy. Jak na niego patrzę to widzę same błędy. Nawet nie mam weny żeby galerię zrobić... Zastanawiam się czy w ogóle targać go ze sobą na Babarybę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 36 minut temu, Marudek napisał: Zastanawiam się czy w ogóle targać go ze sobą na Babarybę. Kolega jeszcze raz przemyśli to co napisał i podejmie jedynie słuszną decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 OK - to w weekend postaram się zrobić te obiecane wyżej fotki i sami ocenicie czy warto... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi