abtb Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam Nadeszła wiosna czyli pora w końcu ruszyć z jakąś robotą i rozruszać odrobinę paluchy. Czyli taki mały, oficjalny warsztacik A zatem - "bałałajka" czyli MiG 21. W tym odcinku w wersji F-13. Model Revella, dość ładnie i szczegółowo odwzorowany, Czy "leży" w planach?. Nie wiem, plany zeżarł mi pies, ale dzięki temu nie ma stresu że coś jest za krótkie albo za wąskie lub odwrotnie Plastik, a raczej jego faktura jest odrobinę dziwna. Daje wrażenie zapadnięć i innych odkształceń. Na szczęście w większości są to tylko przebarwienia. Pewnikiem po pierwszym podkładzie wylazą wszystkie babole zafundowane przez fabrykę. Podstawowe założenia budowy: - zero stresu i ścisku p....dów, - zero doktoratów z budowy maszyn - prosto z pudła ( no może prawie) - pierwszy "odważnik" przeciwko "ławicy śledzi" - tradycyjnie warsztat może "spuchnąć" Inbox: kalki: i schemacik malowania W razie "W" są jeszcze kalki zapasowe: A zatem pomału ruszam do przodu Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Będzie co oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Malowanko ekstrawaganckie czy jakiś klasyk? 23 minuty temu, abtb napisał: ścisku p....dów Kurde, mimo wielu prób nie wiem jakie tu słowo można podstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2019 5 minut temu, Grzes napisał: Malowanko ekstrawaganckie czy jakiś klasyk? Wiem, do czego Kolega "zmierza" ale nie ma co liczyć na "łaciate", jedyne jakie było kraju. Na razie przewiduję full aluminium z odcieniami 7 minut temu, Grzes napisał: Kurde, mimo wielu prób nie wiem jakie tu słowo można podstawić po "p" należy wstawić literkę "o" a następnie "ś" i tak dalej do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Haha, w niektórych miejscach tych wygniotków to pod żadnym pozorem nie usuwaj! Revell się spisał. Moja ulubiona Rura-21 jak wiadomo całkiem gładka nie była Kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 24 minuty temu, abtb napisał: - prosto z pudła ( no może prawie) Tra la lala.Akurat.To taki żart na "prima aprilis" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Całkiem poważnie pytałem o malowanie znając Twoje egzotyczne wyroby. Jakieś Fidżi czy San Escobar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Xmen napisał: Tra la lala.Akurat.To taki żart na "prima aprilis" I tu mnie Kolega "rozgryzł" - model kupiłem bez pudełka, więc pewnie dodam to i owo od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Grzes napisał: Jakieś Fidżi czy San Escobar... to akurat będzie u "śledzi" - lotnisko "Książę Hassan", Al Mafrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Nity jak na Batorym... A co do rury - mi się najbardziej podoba w kolorze aluminium Będę podglądał - mam plan zrobić serię Malborskich MiGów - ale to może za 50 lat... Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Możesz wreszcie pomalować wnętrze dedykowanym kolorem Gunze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Chyba całkiem nieźle płacą Tobie w tym mojehobbi:/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 To prawda, bardzo dużo. Co prawda ja im, nie oni mnie, ale reszta się zgadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2019 18 minut temu, Solo napisał: Możesz wreszcie pomalować wnętrze dedykowanym kolorem Gunze: A i owszem Ale "kopanie" w internecie ujawniło fakt, że w F-13 wnętrze było w dwóch kolorach - szarym lub turkusowym Jakiś czas temu zakupiłem turkus od Ak i robiłem nim maziunki w Mi 2 i nawet dobrze wyszło więc już przy nim zostanę I niestety projekt "prosto z pudła" upadł - zakupiłem wiadro dodatków. Jak przyjdą (w czwartek?) to się pochwalę i warsztacik powoli ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 F-13 to jednak raczej szare wnętrze, ba nawet we wczesnych PFMach jeszcze taki kolor był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Będę zaglądał. Model składa się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Małe pytanie do znawców tematu: Czy z Miga 21 Bis Zvezdy da się zrobić wersję SMT? Oczywiście garb zostałby pozyskany z innego modelu, ale chodzi mi o jakieś inne drobne szczegóły w wyglądzie zewnętrznym - usterzenie, anteny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 6 minut temu, abtb napisał: Małe pytanie do znawców tematu: Czy z Miga 21 Bis Zvezdy da się zrobić wersję SMT? Nawet jak dla innych się nie da, to dla Ciebie się da! Pytanie zupełnie nie na miejscu. Zaraz poproszę moderatora o jego usunięcie bis to typ 75, a SMT typ 50 z generacji MF i R, różnica więc jest też u podstawy statecznika pionowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 22 minuty temu, Grzes napisał: bis to typ 75, a SMT typ 50 z generacji MF i R, różnica więc jest też u podstawy statecznika pionowego. Mam komplety garb, z usterzeniem i podstawą z zasobnikiem na spadochron 25 minut temu, Grzes napisał: Pytanie zupełnie nie na miejscu. Zaraz poproszę moderatora o jego usunięcie w świetle założeń: W dniu 1.04.2019 o 21:52, abtb napisał: tradycyjnie warsztat może "spuchnąć" pytanie jest jak najbardziej na miejscu, tylko wtedy tytuł warsztatu ulegnie zmianie na "Projekt "Bałałajka" - Revell, Zwezda, Kp, 1/72" Pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 2 minuty temu, abtb napisał: Pasuje? Ja na kija to mam miecz... ups... muszę jeszcze potrenować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Bis ma inny silnik ,o większym poborze powietrza przez co nieco inny jest kształt części nosowej.Ma ją nieco pochyloną do dołu i nieco większą średnicę chwytu powietrza..No i oczywiście garb za kabiną.Chyba najlepszy jest z modelu Condora,bo Fujimi to porażka..Mój zdaniem lepiej waloryzować model Condora ,dobrze leży w planach,jest tani...Wymiana skrzydeł(np. z Kp),wnęki z pavli,,pogłębienie linii i smt jak ulał.Będę zaglądał.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Crimson King napisał: Chyba najlepszy jest z modelu Condora No właśnie mam Condora, ale jakość odlewu jest raczej z okresu zimnej wojny. I przeryć to to raczej ciężki temat. Przy takiej ilości dodatków i przeróbek już szybciej bym się skłonił do zakupu gotowca z RV No nic, zatem zmieniam tytuł warsztatu i wszystkie 21-dynki z magazynu na pokład 10 minut temu, Grzes napisał: muszę jeszcze potrenować Trening czyni "miszczem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 A czy ja w pierwszym poście nie czytałem że ma być "lekko łatwo i przyjemnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 A zatem dokonało się - warsztat spuchł i będę tworzył kolekcję 21-ych. Na chwilę obecną "lądują" w warsztacie: F-13 z Revella, dwa "bisy" ze Zwezdy i MF z Kp. Jednego "bisa" niewątpliwie będzie trzeba na coś przerobić (może na szybowiec, żeby się podlizać człowiekowi z Białej Podlaskiej ) Jestem otwarty na sugestie i pomysły Dla równowagi ze "śledziami" wypadało by zrobić wersję "R" ale to wyjdzie w praniu. No i Um z Kp jakoś tak się do mnie uśmiecha (aczkolwiek "Mongol" z Codora gdzieś na dnie szafy leży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 12 minut temu, abtb napisał: Przy takiej ilości dodatków i przeróbek już szybciej bym się skłonił do zakupu gotowca z RV Nie chciałem z tym wylatywać, ale to zdaje się najrozsądniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi