Stojkovic Napisano 25 Września 2019 Autor Share Napisano 25 Września 2019 Często chwytałem model w tym miejscu co by go obrócić, więc pewnie coś się w tym miejscu rozwarstwić. No model daje popalić, nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Faktycznie, jakoś ciężko to idzie... Nie chcę Cię dobijać, ale do wieży masz jakiś włos przyklejony i zamalowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Września 2019 Autor Share Napisano 26 Września 2019 (edytowane) Faktycznie - teraz to już dupsko zbite. Nic z tym nie zrobię. Te szpary cholerne też ciężko będzie zasklepić, bo masa detali wokół podoklejana. Można by lekko dissolved putty to uzupełnić, ale szlifowanie i malowanie pewnie będzie ryzykowne dla kalki obok. Jaki by ten model nie był, to będę go dziergał do skutku. Edytowane 26 Września 2019 przez Stojkovic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Który to jest dokładnie model Italeri? Można prosić o numer pudła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Ja bym nie szedł w pojeździe z Kampanii Wrześniowej w tak wiele zacieków ? Co najwyżej brud, kurz, błoto. A zacieki chociaż pojawią się na krzyżach , bo tak je omijają na razie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Intrygujący warsztat. Doskonale prowadzony z bardzo słabym modelem, którego większość błędów i niedociągnięć odkrywają widzowie, a nie autor. Chyba wolałbym na odwrót. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 9 godzin temu, Stojkovic napisał: Te szpary cholerne też ciężko będzie zasklepić (...) Jaki by ten model nie był, to będę go dziergał do skutku. Popraw te szczeliny. Już nie raz poprawialeś i jest coraz lepiej! Zawstydź niedowiarków, przecież dasz radę. Ma być fajny model a nie jakiś niedoklejony rozpadalec. Chyba nie zawiedziesz wiernych fanów i kibiców? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 10 godzin temu, Bzdura napisał: [...]którego większość błędów i niedociągnięć odkrywają widzowie, a nie autor. Chyba wolałbym na odwrót. A nie temu m.in ma służyć prowadzenie warsztatu na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Niekoniecznie. Nie mam nic przeciwko takiej sytuacji w przypadku poczatkujacego modelarza a nie doswiadczonego wyjadacza, ktory dla takich poczatkujacych robi poradniki. Jak to powinno wygladac mozna zobaczyc chociaz w watku Dorotki. A tak mamy festiwal bledow i wpadek ktore widza wszyscy poza autorem. Po calym forum sie bedziesz za mna uganial i przysrywal bo nie spodobal mi sie twoj model? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 14 godzin temu, enten napisał: Popraw te szczeliny. Już nie raz poprawialeś i jest coraz lepiej! Zawstydź niedowiarków, przecież dasz radę. Ma być fajny model a nie jakiś niedoklejony rozpadalec. Chyba nie zawiedziesz wiernych fanów i kibiców? Oczywiście że poprawię i zrobię fajny model z tej Italerki. Nie tylko dla fanów, ale przede wszystkim dla siebie. 23 godziny temu, lukee82 napisał: Który to jest dokładnie model Italeri? Można prosić o numer pudła? To numer 6445 1 godzinę temu, Bzdura napisał: Niekoniecznie. Nie mam nic przeciwko takiej sytuacji w przypadku poczatkujacego modelarza a nie doswiadczonego wyjadacza, ktory dla takich poczatkujacych robi poradniki. Jak to powinno wygladac mozna zobaczyc chociaz w watku Dorotki. A tak mamy festiwal bledow i wpadek ktore widza wszyscy poza autorem. Po calym forum sie bedziesz za mna uganial i przysrywal bo nie spodobal mi sie twoj model? Może i nie powinno się na gorąco nic pisać, ale ten wpis "coś mi robi" i nie strzymie. Poradnik stworzyłem dla początkujących i myślę, że paru osobą się przydał. Przy okazji zebrałem nieco hejtu - takie ryzyko gdy się coś po prostu chce dać od siebie - biorę na klatę. Nie podoba mi się jednak traktowanie tego faktu jako element krytyki. Każdy przecież ma prawo czegoś nie zauważyć. W Tank Art 1 Rinaldi nie zauważył szwu (!!!) na nożycach do drutu w Panzer IV (zaznaczył to nawet kółkiem - strona 173) - to znaczy że to dziad i patałach i że nie ma prawa robić pokazów i poradników? Po drugie, żeby było jasne, nie mam nic przeciwko znajdowaniu błędów i konstruktywnej krytyce - od 10 lat przyjmuje i poprawiam - dla dobra modeli. Nie oznacza to, że nie będę popełniał błędów. Wiem, że każdy chce dobrze i w pełni popieram walkę o jakość modeli. Ostatnia część Twojego wpisu o uganianiu to chyba nie była do mnie? Bardzo proszę rozliczajcie mnie z efektu końcowego w galerii a nie w warsztacie. Warsztat to miejsce gdzie wszystko mogę poprawić/zmienić itp. więc bardzo cenię sobię waszą pomoc. Błędy były, są i będą pewnie się zdarzały. Pytanie jak się do nich podchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 (edytowane) 44 minuty temu, Stojkovic napisał: Nie podoba mi się jednak traktowanie tego faktu jako element krytyki. Każdy przecież ma prawo czegoś nie zauważyć. W Tank Art 1 Rinaldi nie zauważył szwu (!!!) na nożycach do drutu w Panzer IV (zaznaczył to nawet kółkiem - strona 173) - to znaczy że to dziad i patałach i że nie ma prawa robić pokazów i poradników? Ktoś mu pewnie robił ten model Kółkiem zaznaczył - to takie wytkniecie błędu w galerii bo nie prowadził warsztatu Edytowane 27 Września 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Tank Artow nie widzialem ale przyrownywanie sie do Rinaldiego to troche na wyrost jest. On chyba nie ma kilkunastu osob w dziale kontroli jakosci ktore mu wylapuja 'kfiatki' na modelach jak tobie. W kazdym jednym warsztacie popelniasz szkolne bledy. Widzowie zwracaja na nie uwage a mimo to ich nie poprawiasz. Przykladem chocby widoczne na tym zdjeciu szpary miedzy plytami z tylu (na styku poziomej i ukosnej bocznej plyty). Do tego widac jak nie radzisz sobie ze szlifowaniem bo calkowicie zaobliles poprzeczna krawedz z tylu Skoro nie chcesz byc oceniany w warsztacie to moze lepiej poprosic o wstrzymanie sie od komentarzy albo wrzucac same galerie? 18 minut temu, Stojkovic napisał: Ostatnia część Twojego wpisu o uganianiu to chyba nie była do mnie? Nie, nie do ciebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 (edytowane) Z czym jeszcze wg. Ciebie sobie jeszcze nie radzę? Szkolne błędy? To może każdy wątek będę tytułował jako "nieedukacyjny " i ludzie będą wchodzić na własne ryzyko? Mam poczucie, że na bieżąco wiele jest poprawiane bez względu czy sam wyłapię czy nie - co to ma za znaczenie kto dostrzeże? Obłości już nie wykantuje, ale mam na to wywalone - nie jest to najistotniejsze w tym modelu - śrubki też się nie zgadzają pewnie. Edytowane 27 Września 2019 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Myślę, że człowiek ma swoje hobby i pasje w celu integracji, odstresowania i spędzania przy nich przyjemnych chwil, a nie kłócenia się i negatywnego nakręcania. Jedni robią modele w 100% zgodnie z oryginałem, poprzedzają wszystko faktami i merytoryką, a inni - jak ja - sklejają głównie dla przyjemności. Każdy ma coś dla siebie. Konstruktywna krytyka, motywacja, chęć pomocy - jak najbardziej wskazane. Spinanie się w niemiłym tonie tworzą coś zbędnego na forum. Dajcie spokój Panowie. :) Trzymam kciuki za dalszą pracę, pojawienie się modelu w galerii i rozpoczęcie nowego projektu. :) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Pax Panowie Pax , wszyscy tu chyba jestesmy aby sobie miło pogadac, pochwlaic tym co sie zlepi i pomaluje, wysluchac konstruktywnej krytyki ale niech pozostanie w granicach doradzania jestesmy tu aby sobie pomagac (jesli sobie tego zyczy) a nie na sile kogos nawracac co do poprawnosci etc. Bzdura, z ciekawosci chcialem zerknac na Twoje ulepki, wrzucisz jakis warsztat? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 13 minut temu, Matthew napisał: Myślę, że człowiek ma swoje hobby i pasje w celu integracji, odstresowania i spędzania przy nich przyjemnych chwil, a nie kłócenia się i negatywnego nakręcania. Jedni robią modele w 100% zgodnie z oryginałem, poprzedzają wszystko faktami i merytoryką, a inni - jak ja - sklejają głównie dla przyjemności. Każdy ma coś dla siebie. Konstruktywna krytyka, motywacja, chęć pomocy - jak najbardziej wskazane. Spinanie się w niemiłym tonie tworzą coś zbędnego na forum. Dajcie spokój Panowie. Trzymam kciuki za dalszą pracę, pojawienie się modelu w galerii i rozpoczęcie nowego projektu. Dokladnie tak!!! To jezt zabawa, z tego ma byc przyjemnosc a nie jakas spina... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Września 2019 Super Moderator Share Napisano 27 Września 2019 Chwilowo Kolega Bzdura dostał chwilę na przemyślenia swojej postawy, m/n że jakoś po za mieleniem postów z modelarskimi osiągnięciami się nie anonsuje natomiast krytyka i czepiactwo jest na porządku dziennym. Admin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 (edytowane) A dlaczego Twoja racja jest mojsza? Jak ktoś chce liczyć śrubki to trzeba też brać umiar na to jako czyste podejście do zachowania idei modelarstwa redukcyjnego w klasycznej formie czyli sklejone czysto i poprawnie. Wspomniałem o "skrzelach" ale to już poprawianie modelu. Nikt nie nakłaniał do dorabiania elementów ponad zestaw z pudła co z Łukaszem ustaliliśmy. Chodzi tutaj o czyste sklejenie bez szpar czy zeszlifowanych krawędzi oraz problemy z malowaniem. ... i nikt nie bedzie mówił, że wyoblone krawędzie nieudolnym szlifowaniem to czysta zabawa. Parodia, kpina a ktoś kto wyznaje takie zasady chyba trochę odbiega od idei modelarstwa redukcyjnego. Michale. Edytowane 27 Września 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 Dlatego napisałem że kantowac wyoblonego nie będę i tyle. Na razie zaszpachlowana boczna ściana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 W którym miejscu szpachlowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 40 minut temu, Stojkovic napisał: ..... Na razie zaszpachlowana boczna ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 Szpachla poszła obok krzyża z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 4 godziny temu, enten napisał: W którym miejscu szpachlowales? Jeśli trzeba się pytać gdzie szpachla poszła to możesz to odebrać jako komplement. Albo, że nie trzeba było szpachlować Ale faktycznie wyszła Ci ta naprawa polowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 No i gitara gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 2 godziny temu, TAW napisał: Jeśli trzeba się pytać gdzie szpachla poszła to możesz to odebrać jako komplement. Albo, że nie trzeba było szpachlować Ale faktycznie wyszła Ci ta naprawa polowa Jeśli masz pisać aby napisać to przyjrzyj się dokładnie całemu łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi