Marudek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2019 Buda jest już pomalowana i przybrudzona. Nie bawiłem się już w detalowanie tarcz wskaźników na desce rozdzielczej (choć przez chwilę miałem na to ochotę ) Zrobiłem sobie szablon do gięcia elips anten. Tu początkowo próbowałem z drutem stalowym 0,4 mm ale efekt był kiepski. Dlatego zacząłem od nowa z drutem florystycznym 0,3 mm, profilami Plastruct i firanką ☺ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2019 No i pięknie to zaczyna wyglądać. Czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 Świetnie! Tak patrzę, że u mnie będzie pasowała firanka z dużego pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2019 Ja wykorzystałem okazję jak żonka przycinała firanę na wymiar i pozbierałem skrawki. Wiedziałem że to się kiedyś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 Ził prezentuje się bardzo ładnie. Antena też zaczyna wyglądać fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 7 Czerwca 2019 Share Napisano 7 Czerwca 2019 Efekt super. Przy okazji podpytam o żywiczne koła od Balaton Models, gdyż podobne do Ził-a 131 będę obrabiał jak tylko chwilę znajdę a będzie to moja pierwsza poważniejsza obróbka elementów żywicznych. Czym i jak obciąć wlewy żeby bieżnik pod nimi jakoś wyszedł? Obcinaczką której używam do elementów plastikowych a potem nożykiem i pilnikiem obrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2019 Elementy żywiczne najlepiej odcinać czeską żyletką i nożykiem. Gdybyś spróbował cążkami, żywica magłaby się pokruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2019 Hej, Model skończyłem wczoraj. Chyba jeszcze nigdy nie miałem tak rygorystycznie rozplanowanej budowy. Każdy kolejny element powstawał w ściśle określonych ramach czasowych. Chwilami odczuwałem stres podobny do tego jaki mam w pracy po przekroczeniu jakiegoś dead-line'u. To nie było mi) e ale za to przyjemnie jest skończyć model (a nie odkładać na półkę w stanie pół-surowym). Co prawda nie zdążyłem zrobić agregatu, ale wykonam go na spokojnie w następnych tygodniach. Planuję wykonać mastery i odlać go z żywicy na wypadek gdyby jeszcze komuś przydał się taki dodatek Do zobaczenia na Babarybie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Czerwca 2019 Share Napisano 8 Czerwca 2019 3 godziny temu, Marudek napisał: Do zobaczenia na Babarybie! Za 10 minut startujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Czerwca 2019 Marudek, taki model zasługuje na porządną galerię, więc albo pujdziesz na kurs szkoleniowy, albo zatrudnisz profesjonaliste fotografa. Bez obrazy, złych zdjęć nie robisz, ale te muszą być lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2019 Hej, Model jest już skończony. Można go było zobaczyć na Babarybie gdzie zdobył wyróżnienie. Do galerii postaram się zrobić jakieś lepsze fotki, ale końcówkę warsztatu musicie jeszcze przecierpieć Ramy anten wykonane z drutu 0,3 mm i kilku witek Plastruct. Moim zdaniem efekt lepszy niż w wypadku blach, bo bardziej zbliżony do oryginału (okrągłe przekroje, ukośne zastrzały w innej płaszczyźnie niż sama antena). Tak to wyglądało po malowaniu: No i oczywiście podstawka. Zrezygnowałem z użycia betonowych słupów lamp, ponieważ mało prawdopodobne by było żeby ktoś rozkładał anteny w takiej bliskości słupa. Użyję ich innym razem. Mimo drobnych mankamentów i wykonania w pośpiechu uważam, że udał mi się całkiem niezły model. Ale zapewniam, że kolejny będzie jeszcze lepszy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Czerwca 2019 Share Napisano 11 Czerwca 2019 Oglądałem na Babarybie i nie mogłem uwierzyć, że powstał w tak ekspresowym tempie. Bardzo ładny model Gratuluję wyróżnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Czerwca 2019 Share Napisano 11 Czerwca 2019 Również widziałem model w realu na Babarybie i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie detalami. To co rzuciło mi się jednak w oczy to za mało wygięte w poziomie anteny. Powinny być więcej powyginane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2019 Hej, Anteny giąłem według szablonu, który zrobiłem na podstawie blaszek z zestawu ZZ-Model więc raczej powinno być OK. Zresztą zawinięcie anten tylko w jednej osi to i tak spore uproszczenie bo powinny być zawinięte wokół osi pionowej i poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Marudek napisał: Hej, Anteny giąłem według szablonu, który zrobiłem na podstawie blaszek z zestawu ZZ-Model więc raczej powinno być OK. Zresztą zawinięcie anten tylko w jednej osi to i tak spore uproszczenie bo powinny być zawinięte wokół osi pionowej i poziomej Niech za mój komentarz będzie to zdjęcie oryginału a nie modelu. O drugiej krzywiźnie nie wspominam, bo byłaby w 72 bardzo mała. To jednak antena aperturowa. Edytowane 13 Czerwca 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 A jak ten model wygląda w całości, skoro można go było już obejrzeć na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 17 Czerwca 2019 Właśnie a gdzie galeria, my się pytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 Już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi