krzy65siek Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Ja zapłaciłem za swój, używany, 300 zł. Najlepiej wydane przeze mnie pieniądze przez moje 35 lat zajmowania się modelarstwem. Kupiłbym go nawet za 1600 zł, nawet jeśli ktoś tam potrafi z walizki, lodówki i kapelusza zrobić wspanialszy. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Ja mojego as'a 186 katowałem około 4 lat i ciągle działa ,oczywiście nie miałem problemów z malowaniem dużych powierzchni ,ale kompresorek praktycznie pracował non stop (przy dyszy 0.4),i jego terkotanie z czasem po prostu zaczęło mnie irytować .Oczywiście nowego markowego kompresora olejowego raczej bym sobie nie sprezentował,prędzej kupiłbym zatyczki do uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 A nie grzał się? Mnie to najbardziej irytowało - kompresor się rozgrzewał i przez to podawanie ciśnienia nie było równe. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Jak na chińskiego noł nejma to ten 186 i tak jest zaskakująco udaną konstrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Grzał się przy dłuższej pracy ,dlatego zamontowałem mu wiatraczek komputerowy co troszkę zbijało temperaturę ,co do ciśnienia to nie zauważyłem. Przy chińskich produktach wszystko zależy jak się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Na wstepie chcialbym sie przywitac poniewaz dopiero sie zarejestrowalem na tym forum. To ja janusz olx mirek (czy jak tam na mnie mowicie) to moje ogloszenie z kompresorami jest na olx. Nie mam zielonego pojecia o modelarstwie czy aerografii. Jednak potrafie budowac kompresory i to w sumie dzieki wskazówkom moich klientów kompresory spełniaja ich oczekiwania. Jezeli chodzi o tzw firmowe kompresory olejowe. To tez miałem doczynienia z takimi i przeprowadzalem renowacje takich maszyn. Najstarsza chyba z 87r. Moim zdaniem ( nie wszyscy musza sie z nim zgadzac ) kompresory takich firm jak np. jun air sa minimalnie głośniejsze od moich konstrukcji. Prosze nie odebrac tego posta jako reklamy. To moje hobby a nie zrodło dochodu. Gdyby ktoś chcial samemu zbudowac swojego lodówkowca to również służe pomoca chetnie podpowiem co i jak. Dziekuje za uwage i pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Cześć Adamek1003.Napisz ludziom coś na temat swoich konstrukcji.Bo co niektórzy mają wątpliwości czy taka konstrukcja jest bezpieczna na gwarancji i tym podobne sprawy.Niemniej jak ktoś poważnie rozważy chęć zakupu to pewnie na priv się odezwie.Możesz na bieżąco wrzucać swoje produkty aby otworzyć oczy niedowiarkom. Taki żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Godzinę temu, push-up78 napisał: Cześć Adamek1003.Napisz ludziom coś na temat swoich konstrukcji.Bo co niektórzy mają wątpliwości czy taka konstrukcja jest bezpieczna na gwarancji i tym podobne sprawy.Niemniej jak ktoś poważnie rozważy chęć zakupu to pewnie na priv się odezwie.Możesz na bieżąco wrzucać swoje produkty aby otworzyć oczy niedowiarkom. Taki żarcik. Wiec tak koszt budowy kompresora to 500zl z wysylka po 700 sa wieksze lub markowe po renowacji. Uzywam wylacznie zbiorniki pochodzace z kompresorow nie uzywam do budowy butli gazowych ani gasnic. Kompresor jest w 100%bezpieczny. Standardowe wyposazenie kazdego kompresora to zawor bezpieczenstwa reduktor z odwadniaczem presostat (włacznik cisnieniowy) zestaw manometrow filtr stozkowy do agregatu zawor do spuszczania kondensatu. Kompresor bez problemow osiaga cisnienie 8 bar. Dla modelarzy ustawiam na 5 lub 6 bar. Takie cisnienie jest wystarczajace a wiadomo im agregat ma lżej tym dłużej pożyje. Całość montowana jest na teflon w płynie( specjalny klej do połaczeń gwintowych. Jeżeli chodzi o gwarancje to jak najbardziej takiej udzielam moze nie dożywotniej ale napewno nie zostawie klienta niezadowolonego. Do tej pory zaden z klientow nie zglaszal zadnych problemow. Kazdy kompresor jest inny nigdy nie zbudowalem dwoch takich samych kompresorow. Kilku osobom pomoglem zdalnie w wykonaniu kompresora. Oczywiscie Ci ktorzy mowia ze da sie zlozyc za 200 maja racje ale napewno ich agregaty nie beda jakoscia ani wygladem przypominac moich konstrukcji. Jezeli ktos ma jakies pytania to zapraszam do dyskusji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 15 godzin temu, push-up78 napisał: Cześć Adamek1003.Napisz ludziom coś na temat swoich konstrukcji.Bo co niektórzy mają wątpliwości czy taka konstrukcja jest bezpieczna na gwarancji i tym podobne sprawy.Niemniej jak ktoś poważnie rozważy chęć zakupu to pewnie na priv się odezwie.Możesz na bieżąco wrzucać swoje produkty aby otworzyć oczy niedowiarkom. Taki żarcik. Wiec tak koszt budowy kompresora to 500zl z wysylka po 700 sa wieksze lub markowe po renowacji. Uzywam wylacznie zbiorniki pochodzace z kompresorow nie uzywam do budowy butli gazowych ani gasnic. Kompresor jest w 100%bezpieczny. Standardowe wyposazenie kazdego kompresora to zawor bezpieczenstwa reduktor z odwadniaczem presostat (włacznik cisnieniowy) zestaw manometrow filtr stozkowy do agregatu zawor do spuszczania kondensatu. Kompresor bez problemow osiaga cisnienie 8 bar. Dla modelarzy ustawiam na 5 lub 6 bar. Takie cisnienie jest wystarczajace a wiadomo im agregat ma lżej tym dłużej pożyje. Całość montowana jest na teflon w płynie( specjalny klej do połaczeń gwintowych. Jeżeli chodzi o gwarancje to jak najbardziej takiej udzielam moze nie dożywotniej ale napewno nie zostawie klienta niezadowolonego. Do tej pory zaden z klientow nie zglaszal zadnych problemow. Kazdy kompresor jest inny nigdy nie zbudowalem dwoch takich samych kompresorow. Kilku osobom pomoglem zdalnie w wykonaniu kompresora. Oczywiscie Ci ktorzy mowia ze da sie zlozyc za 200 maja racje ale napewno ich agregaty nie beda jakoscia ani wygladem przypominac moich konstrukcji. Jezeli ktos ma jakies pytania to zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Dla zainteresowanych najnowszy projekt. Wymaga jeszcze malych poprawek technicznych bo nie jestem zadowolony w 100% ale jest bardzo cichy i to mnie cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Jaka jest przewaga tych lodowkowcow? Tzn. co modelarz moze dzieki nim zrobic wiecej niz na standardowym kompresorze tego typu: Poza rozmiarem butli i cisza nic mi nie przychodzi do glowy. To modelarzowi nie wystarczy juz stabilne cisnienie na wezu? (przepraszam za brak polskich znakow, na moim komputerze nie moge ustawic polskiej klawiatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Oczywiście że wystarczy. To co wymieniłeś to w zasadzie jedyne różnice, jeszcze jest kwestia rozmiaru butli, to wpływa na to jak często kompresor się włącza. Pamiętaj jednak że dla wielu osób hałas ma duże znaczenie, dlatego szukają olejowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Olejowiec przezyje conajmniej 3 takie bezolejowce Edytowane 21 Listopada 2018 przez Adamek1003 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 https://youtu.be/VA6uIoVjtLk?t=35 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 1 godzinę temu, Adamek1003 napisał: Olejowiec przezyje conajmniej 3 takie bezolejowce Ktoś dożył takiej chwili żeby to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Jeśli kolega Adamek to ten dżentelmen z okolicy Lubartowa, to będąc na wiosnę w rodzinnych stronach mam zamiar ubić w kwestii kompresora jakiś interesik (o ile koniunktura finansowa na dany moment nie będzie przeciwna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) @Adamek1003 super sprawa z tymi kompresorami! Na bank się do Ciebie odezwę niebawem. Powiedz mi tylko proszę jaki jesteś w stanie zrobić najmniejszy gabarytowo kompresor? Wiesz, małe mieszkania, małe pokoje, nie zawsze jest miejsce gdzie można upchać kompresor. A tak przy okazji, powiedzcie mi użytkownicy kompresorów, jak długi może być wężyk który dochodzi do aerografu, żeby nie miało to przełożenia na spadek mocy na wyjściu? Edytowane 21 Listopada 2018 przez 5pirit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Używam 3 metrowego i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 36 minut temu, 5pirit napisał: @Adamek1003 super sprawa z tymi kompresorami! Na bank się do Ciebie odezwę niebawem. Powiedz mi tylko proszę jaki jesteś w stanie zrobić najmniejszy gabarytowo kompresor? Wiesz, małe mieszkania, małe pokoje, nie zawsze jest miejsce gdzie można upchać kompresor. A tak przy okazji, powiedzcie mi użytkownicy kompresorów, jak długi może być wężyk który dochodzi do aerografu, żeby nie miało to przełożenia na spadek mocy na wyjściu? Maly gabarytowo wyszedl ten niebieski ze zdjecia 3l zbiornik Wszystko zalezy jaki uda mi sie akurat zdobyc zbiornik. Ten obok czerwony ma zbiornik 9l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Ta niebieska rura, będąca ramą, uchwytem, pełni też funkcję zbiornika? Pytam, bo to fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Dokladnie tak rura jest rama i zbiornikiem jednoczesnie i ma poj 3l 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 Mariucha takie rury zbiorniki to nic nowego używane od x-lat tam.Przykład Revell zbiornik1.5L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 5 minut temu, push-up78 napisał: Mariucha takie rury zbiorniki to nic nowego używane od x-lat tam.Przykład Revell zbiornik1.5L Nie wątpię, ale ja tam się nie znam, a już na "markowych" kompresorach w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 @Adamek1003 a możesz podać jakieś wymiary takiego kompresora, wysokość, szerokość, głębokość? Czy wszystkie kompresory które wychodzą z pod Twojej ręki mają zbliżoną głośność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi