Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, BRAVO112 napisał:

robi wrazenie, ale......jak widac na zalaczonym  obrazku

No niestety, ale wkłady z vacu jako płaskie szyby nie mają szans zadziałać. Nie w tej skali. Ich krawędzie będą obłe.

CantZ511-72-prod-17-600x450.jpg

Może gdyby każdą szybkę precyzyjnie trymować do otworu, wyszłoby lepiej. Tyle, że tostraszna dłubanina. W tym wypadku, na pewno lepsze byłyby wydruki z przeźroczystej żywicy. A jeszcze lepiej odlewy.

• Like 1

Eduard i IBG juz liczą straty

• Haha 3

1 godzinę temu, BRAVO112 napisał:

to zalezy od tego, co nowe KP uwaza za Hi-tech......

image.png.77d438800e27e6c66af51ae3188844f0.png

1 godzinę temu, Maxy napisał:

E, to który zestaw Eduarda lub IBG zawiera Spitfire Mk IX  powstalego z przeróbki Spita Mk V? 

image.jpeg.aa2a4ec94717f8a44a25deaf1f8c668e.jpeg

• Haha 2

żeby jeszcze pomarudzic z całkiem innej beczki. EU planuje wydać rozporządzenie o opakowaniach. Mają być jak najmniejsze , z  materiałow do recyklingu i nie zawierać "powietrza".  Pewien polski producent  o skrótowych literach AH chyba popełni harakiri. Taki Jak-1 będzie musiał być w trzykrotnie mniejszym pudełku. Ale za to modelarze będą zadowoleni,  w szafie zmiesci sie 3 razy wiecej pudełek.

• Like 1

30 minut temu, Maxy napisał:

żeby jeszcze pomarudzic z całkiem innej beczki. EU planuje wydać rozporządzenie o opakowaniach. Mają być jak najmniejsze , z  materiałow do recyklingu i nie zawierać "powietrza".  Pewien polski producent  o skrótowych literach AH chyba popełni harakiri. Taki Jak-1 będzie musiał być w trzykrotnie mniejszym pudełku. Ale za to modelarze będą zadowoleni,  w szafie zmiesci sie 3 razy wiecej pudełek.

Będą po dwa zestawy Jaka w pudełku😁

• Haha 1

58 minut temu, Maxy napisał:

No, akurat armowe pudełka to sprawiają wrażenie, jakby z materiałów do recyklingu były zrobione - a przynajmniej tyczy się to tych, które mam. 
Sam pomysł w kontekście modeli jest do kitu, jako osoba uprawiająca głównie modelarstwo koncepcyjne cenię sobie możliwość trzymania dodatków w pudełkach z modelami, którym są dedykowane, a i ograniczona ilość rozmiarów pudełek ulubionych wytwórców ułatwia składowanie - jak pudełka będą każde inne i do tego zrobione z guanolitu, po kilku latach będzie to wszystko wyglądało jak ze śmietnika.
A konieczność wytwarzania pierdyliona różnych pudełek dopasowanych do konkretnych wyprasek odbije się na cenie modeli, wykrojników za darmo nie rozdają, mniejsze nakłady to wyższa cena, którą ostatecznie zapłaci klient końcowy.

Edytowane przez caughtinthemiddle
  • Like 2

2 minuty temu, caughtinthemiddle napisał:

... jako osoba uprawiająca głównie modelarstwo koncepcyjne ...

Piękne napisane tak na miarę obecnych czasów 😂

BTW.

Pamiętam jak na inwestycję przyszedł pewien pan i na stwierdzenie:

- O jest i pan Architekt !

padła odpowiedź z wyczuwalnym oburzeniem:

- Jestem Designerem...

Na co odpowiedziałem sam sobie:

Taa... Kurw@ a ja jestem w takim razie performerem...

I poszedłem sobie z nie krytym rozbawieniem na piętro.

• Like 1
  • Haha 3

1 godzinę temu, Maxy napisał:

EU planuje wydać rozporządzenie

Ja czekam kiedy wreszcie się wezmą za to by w modelach zastąpić plastik innym tworzywem... jakimś może mielonym papierem, albo pulpą z prosa...

• Like 1
  • Haha 1

48 minut temu, Grzes napisał:

Ja czekam kiedy wreszcie się wezmą za to by w modelach zastąpić plastik innym tworzywem... jakimś może mielonym papierem, albo pulpą z prosa...

Przecież czasem w pudełku zamiast wyprasek można znaleźć mydło ]:>

• Haha 1

48 minut temu, Grzes napisał:

Nie będzie. LEGO wydało w ostatnich latach grube miliony euro żeby opracować ekologiczne klocki i skończyło się na wymianie worków foliowych na papierowe. 😋

• Like 1

Panowie, ale z drugiej strony jest taki Revell.

Mam Bf-110 Dragona, wydanego przez Revella i przez Hobby 2000. Pudełko Revell jest tak ze 2 razy większe, ale papieru jest chyba tyle samo. Jeśli narzekamy na Arme to pudełko Revella gnie się jak tylko się na nie patrzy... Podobnie jest z Gladiatorem ICM.  Pudełko jest  dwa razy większe, a jakościowo duzo slabsze.