Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Cudownie !!! Wreszcie będę mógł podczepić edkowe Exocety pod prawilnego Greckiego Miraga !!!! Wspaniale info - dla mnie model tego roku !!!!

Dwie opcje klap, 3 ogony, kabina otwarta/zamknięta, blaszka i maski w zestawie. Biore na pniu !!!!!!

Edytowane przez Psar77

W dniu 28.02.2020 o 13:32, Psar77 napisał:

Cudownie !!! Wreszcie będę mógł podczepić edkowe Exocety pod prawilnego Greckiego Miraga !!!! Wspaniale info - dla mnie model tego roku !!!!

Dwie opcje klap, 3 ogony, kabina otwarta/zamknięta, blaszka i maski w zestawie. Biore na pniu !!!!!!

Expand  

Ale tak tylko jednego?

W dniu 29.01.2020 o 21:39, rudy0007 napisał:

Kolejna nowość, która mnie ucieszyła. Świetny Mohawk. Innej opcji niż stara Hasegawa w tej skali nie ma na rynku.

28c6b2fea555a5f7.jpg

Expand  

Ta stara Hasegawa to przepak starożytnego FROGa, więc ten nowy - i dla mnie niespodziewany- model to przełomowy moment w dziejach plastikowych Mohawków ?

A ja głupi wyprzedałem literaturę na jego temat.

PO-2 z ICM

na 72News jest porownanie starych i nowych wyprasek pociaka z ICM

Jakos wiekszych roznic, (pozytywnych) nie moglem zauwazyc. Na pewno inny Plastik.

Za to bylem rozczarowany brakiem drugiego, a moze raczej pierwszego wariantu smigla

To bylby chyba jedyny powod, zeby Pociaka jeszcze raz kupic. mam smiglo z bialego metalu

ale to wygina sie od patrzenia

Pozdrawiam Bravo112

Napisano (edytowane)
  W dniu 11.12.2019 o 14:01, Solo napisał:

Hasa wygląda dość pokracznie i ma sporo błędów w bryle. Ten Su-35 GWH na pewno będzie droższy niż te 40 dolarów czyli 160 zł, zdziwiłbym się gdyby kosztował mniej niż 230-250 zł.

Expand  

No i jest cena 227 zł. Słowo się rzekło, to się dziwię. :)
https://www.plastmodel.pl/p/691/45061/great-wall-hobby-l7207-su-35s-quot-flanker-e-quot-multirole-fighter-1-72-odrzutowe-skala-1-72-modele-samolotow-wojskowych.html

Edytowane przez Solo

• 2 weeks later...
  W dniu 4.02.2020 o 12:21, Solo napisał:

Polska firma Pmask zaczęła produkcję masek z papieru kabuki, czyli prawdopodobnie takiego samego z jakiego robi swoje maski Eduard.

Expand  

Fajne maski zrobili, jakość identyczna z Eduardem, cena niska, ale... dali maski tylko do jednego koła głównego podwozia. :)

IMG-2016.jpg

Wczoraj Aires wypuścił jak zwykle mnóstwo nikomu niepotrzebnych dodatków, ale wśród nich jest kilka drobiazgów do nowego F-14A Academy. Między innymi, co akurat może się przydać, są bezszwowe wloty powietrza:

image.file.php?object=product-photo&id=3980

Oczywiście Solo!

Nikomu by się za 30 zeta takie interesy nie opłacały.

Miałem na myśli MASTERY. Dobry wydruk MASTERÓW to podstawa. Znakomite maszyny są w Eduardzie zatrudnione.

U nich to niemalże temat wzorcowy do naśladowania przez innych.

Swoją drogą to jest ciekaw jak wygląda projektowanie form w Airesie. Oni naprawdę potrafią czasami zrobić małe arcydzieła, szczególnie jeśli chodzi o kabiny i wnęki podwozia jetów. Czasami trudno uwierzyć że ktoś to zaprojektował, wydłubał jakoś i potem z tego odlewał kopie.

W dniu 19.03.2020 o 12:47, Solo napisał:

....... może nawet i drukowane, ale potem chyba obrabiane ręcznie, bo nie widać schodków.

Expand  

Obecne drukarki 3D potrafią drukować 50-60 warstw na mm, i w tym przypadku nie ma szans abyś dojrzał jakiekolwiek schodki, chyba ze pod mikroskopem :-).

Technika poszła do przodu

tak dla ścisłości - to nie reklama, chodzi mi o sam model.

https://allegro.pl/oferta/model-samolotu-mig-31-foxhound-1-72-mistercraft-9072840797

pytanie czy ten model ma sens skoro jest mig-31 ze zviezdy - chyba lepiej wykonany.

no i szok zviezda tańsza od MC.

chyba model dla wiernych fanów firmy MC.

Z tego co ostatnio widziałem to jest afera bo MC podniósł ceny modeli 

W dniu 20.03.2020 o 13:08, Solo napisał:

Swoją drogą to jest ciekaw jak wygląda projektowanie form w Airesie. Oni naprawdę potrafią czasami zrobić małe arcydzieła, szczególnie jeśli chodzi o kabiny i wnęki podwozia jetów. Czasami trudno uwierzyć że ktoś to zaprojektował, wydłubał jakoś i potem z tego odlewał kopie.

Expand  

Aires od bardzo wielu lat lwią część masterów zdobi indywidualnie trawionymi blaszkami. jak sie wie czego szukać to to na masterach widać, gdzie poszła blaszka.

W dniu 20.03.2020 o 16:45, Dzejo napisał:

Obecne drukarki 3D potrafią drukować 50-60 warstw na mm, i w tym przypadku nie ma szans abyś dojrzał jakiekolwiek schodki, chyba ze pod mikroskopem :-).

Technika poszła do przodu

Expand  

Oczywiście że widać delikatne schodki czy linie nawet w tej rozdzielczości na obłych powierzchniach i wszystkie matki do odlewów trzeba przygotować. Wszystko wyłazi jak dasz cienką warstwę podkładu, farbę i na to wash, nawet tak drobne schodki wychodzą w postaci linii, bądź wyraźnych artefaktów.