Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Tazman79 napisał:

http://www.trumpeter-china.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=3853

Po przeanalizowaniu nowego Mi-8/17 od Trumpka stwierdzam że bez dodatkowego przedniego oszklenia, polskiej wersji nie bardzo da się zrobić 

No masakra.....nie dość,ze nikt do tej pory nie zrobił dobrego Mi-8/17 w 1/48.....to teraz jak się już dobrze zapowiadało,to wymyślili przód z dziurą.....w środku (kabina pilotów)....to samo co w Hobby Bossie,czyli przeróbka w zakresie własnym,bo jest to delikatnie mówiąć...bardzo mocno uproszczone.....więc ciągle pod górkę ma ten model....Trumpeter chyba zrobił na złość modelarzom,którzy chcą mieć model w "normalnej" wersji i w innym malowaniu niż te które zaproponowali...

12 minut temu, hellvis napisał:

No niby fajnie, ale to na bieżąco w pudełkach Hasegawy można kupić. Wczesne albo koszerne Skyhawki to by było wow.

Z bieżącym zakupem Crusadera w pudełku Hasegawy akurat łatwo nie jest, więc to wydanie H2K, jeśli jeszcze będzie w rozsądnej cenie, to akurat cieszy 🙂

Właśnie też mi się teraz wyświetliły te Crusadery od Hobby 2000. Ciekawa pozycja (bo same Hasegawy nie są już tak powszechnie dostępne a i cenowo też poszły w gór, o limitowanym Eduardzie nie wspominam), bo są zdaje się maski i kalkomanie Cartografa. Szkoda tylko, że malowania kiepskie - chociaż w ostateczności Death Angels ujdzie.

A z tym Harrierem jak ostatecznie wygląda temat? Bo już tutaj się to przewijało, i była mowa, że to jest wydawanewe współpracy z Tiger Hobbies i miało się ukazać w małym nakładzie w UK?

W dniu 23.11.2022 o 22:05, Staryfajter1954 napisał:

A w środku najpewniej wypraski poczciwej Hasegawy :). Fajnie, że będzie kolejna edycja Crusadera w 48 :).

Żeby ktoś w końcu wypuścił Crusadera w wersji C... 😞 albo chociaż przyzwoity zestaw do konwersji.

15 godzin temu, Mates napisał:

Właśnie też mi się teraz wyświetliły te Crusadery od Hobby 2000. Ciekawa pozycja (bo same Hasegawy nie są już tak powszechnie dostępne a i cenowo też poszły w gór, o limitowanym Eduardzie nie wspominam), bo są zdaje się maski i kalkomanie Cartografa. Szkoda tylko, że malowania kiepskie - chociaż w ostateczności Death Angels ujdzie.

A z tym Harrierem jak ostatecznie wygląda temat? Bo już tutaj się to przewijało, i była mowa, że to jest wydawanewe współpracy z Tiger Hobbies i miało się ukazać w małym nakładzie w UK?

Cały, niemały nakład poszedł do UK i zdaje się, że w dużej mierze się już wyprzedał. W polskiej dystrybucji tego modelu nie ma i nie będzie, chyba że ktoś ściągnie od Tigera. Tylko nie wiem, czy jest jeszcze co ciągnąć.

• Confused 1

W dniu 21.11.2022 o 13:22, mirage3 napisał:

Qrdę podnoszą poprzeczkę wysoko. Arma będzie musiała się napocić aby odpowiedniej jakości chałę zaserwować 😅 

Jeżeli Hurricane Hobby Bossa będzie w cenie innych zestawów tej firmy... To ja jestem gotowy dokupić już te kalki. 😉 

Z drugiej strony widziałem ostatnio ceny Hurricane Mk.II z Arma, skala 1:48. Zaczęła dochodzić do tej z Dory Wings..

Ale wierzę, że będzie zdecydowanie lepiej spasowany niż M.B. 152, który - z mej czystej desperacji - zaczyna mnie kusić. Ilość błędów razi przy tej cenie.

https://www.kfs-miniatures.com/1-48-bloch-mb-152-late-dora-wings-budowa/

Wolfpackowy H.75 będzie do dostania dopiero po Nowym Roku. 😞 Przynajmniej w sklepie Banzai.

18 minutes ago, Herod said:

Ilość błędów razi przy tej cenie.

Jakich to ? Ten model wbrew pozorom jest całkiem dobrze spasowany. Problem to obróbka podziałów technologicznych, z którą autor budowy na KFS sobie akurat nie poradził mimo, wodotrysków malarskich.

https://modelingmadness.com/review/allies/cleaver/fr/tc152.htm 

W obu tekstach jest o nich, gdy autorzy muszą coś dorabiać. Bądź gdy czegoś nie ma w instrukcji. Na KFS montaż opisano krok po kroku.
Przy czym "rażąca" gdy mowa o cenie do jakości. Gdyby model kosztował "stówkę" to  - biorąc pod uwagę blaszki i maski - dałoby się to przetrawić. 😉 Przy ok. 160 spodziewałbym się tego, że model wyjmuję z pudła i "sam się skleja".

Wyjmujesz i sklejasz przy shortrunie to bardzo odważne podejście 😂. Model jest pracochłonny, nie jest perfekcyjny ale moim zdaniem całkiem przyzwoity i całkowicie do ogarnięcia.  Ale może nie będę namawiał,  żeby Cię  nie rozczarować 😃