Fixer Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Też mam tego toola ale w wersji od MENGA, z dodatkową aluminiową podstawą. Z powodzeniem ciąłem HIPS grubości 0,5mm i 0,75mm. Co do rozpychania materiału to wystarczy zrobić kilka lekkich obrotów zamiast próbować przeciąć za pierwszym razem. Żadnej deformacji ani postrzępionych krawędzi na HIPSie nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Stycznia 2020 Ktoś to będzie zamawiał? Może jakieś grupowe zamówienie? Dziwnie to zabrzmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Zaoszczędzisz całego piątaka na takim interesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Ananasik napisał: No. 3 Model Store Dzięki Godzinę temu, jawkers napisał: Ktoś to będzie zamawiał? Może jakieś grupowe zamówienie? Dziwnie to zabrzmiało Niespecjalnie się opłaca. Na Ali zazwyczaj koszty przesyłki rosną proporcjonalnie do ilości zakupionych towarów, a przy większych przesyłkach jest większe prawdopodobieństwo naliczenia cła. Ja zamówiłem 1 sztukę i zatrzymał mi ją UC Edytowane 21 Stycznia 2020 przez JanuszF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Stycznia 2020 23 minuty temu, Solo napisał: Zaoszczędzisz całego piątaka na takim interesie? Możesz bardziej rozwinąć, do czego przytoczyłeś to pytanie? Bo nie myślałem o żadnych oszczędnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 To po co zamawiać grupowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Stycznia 2020 A po co żeśmy zamawiali grupowo płyn do kalek? Żeby było taniej, czy żeby za jednym razem przyszło wszystko do polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Zamawialiśmy bo sprzedawca sprzedawał zestawy po 6 sztuk a nikt sam tyle nie potrzebuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Fajna ta wycinarka, ostatnio widziałem DSPIAE i kosztuje €73, to jest cholera całkiem dużo jak na wycinarkę kółek, która nie jest znowu aż tak niezbędna w lotnictwie. Może w pojazdach gąsienicowych to tak, tam kółków jak mrówków... Oczywiście musiałem ostatnio wycinać kółka do maskowania silników we Flankerze, ale poradziłem sobie szablonem Hasegawy, nie wiem, czy dałbym za wycinarkę kółek tyle co za porządny aero. Co innego €25 od Chinola, to już warto rozważyć w odległej przyszłości. Jest też tańsza wycinarka, ale ciągle sporo https://www.modelbouwenzo.nl/epages/80239986.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/80239986/Products/DSP-MT-CE Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Przecież nieco wcześniej wrzuciłem link do tej samej wycinarki za ok. 130 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppompka Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 W sumie to rozwiązanie proste jak budowa cepa, można byłoby pokusić się o wykonanie projektu i wrzucenie na frezarkę. Tylko pewnie byłoby taniej dopiero przy kilku sztukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Stycznia 2020 Kiedyś ktoś, takie robione sprzedawał. To było chyba, na sąsiednim forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Jakby ktoś chciał po taniości... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 9 godzin temu, greatgonzo napisał: … Czy obłamane to ostrze skalpela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Pytałeś serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Tak. Znajdą się w domu stare cyrkle. Wiem, gdzie nabyć ostrza do skalpela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Taka samoróbka z cyrkla daje radę, tylko trzeba albo bardzo skrócić ostrze, albo je jakoś dobrze usztywnić, aż po sam jego czubek, bo się może troszkę rozjeżdżać przy większym nacisku, ale jak komuś nie zależy na kołach poniżej 1cm to cyrkiel Olfy za 30zł jest bezkonkurencyjny (cena/jakość/wygoda/przyjemność wycinania kółeczek) Znowu do małych kółeczek ten wynalazek DSPIAE wydaje się rewelacyjny, tylko ta cena mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie jest ostrze nożyka modelarskiego. Ułamane, z wyfrezowanym kanalikiem, żeby wchodziło na śrubkę 'uchwytu'. Tam dodatkowo jest jeszcze podkładka plastikowa, żeby usztywnić ostrze. 'Uchwyt' to końcówka zerownika do pisania tuszem, spiłowana na końcu, by uzyskać coś w rodzaju szczypiec trzymających ostrze i by uzyskać przestrzeń na czubek ostrza. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Widzisz. Czyli jednak dobrze, że zapytałem, bo szczególiki wyciekły. Też dziękuję! Też na serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Pewnie, że dobrze. Po prostu pytanie zabrzmiało dziwnie w moich uszach i wolałem się upewnić. Techniczna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi