Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kojarzę "tego dziada" a nawet mam go w magazynku :chytry:

136607247_Po-2MIR.jpg.cadc26cf46e3c4f7d6b582e185784de2.jpg

Dobrze kojarzysz, to był wytwór Mińskiej firmy MIR; pierwsze wydanie z 1988, wznowione w 1990.

Napisano (edytowane)

Zdaje się, że oryginalnie to były wypraski Modelista z 1988 roku. Intech to pakował w latach 90-tych. Żal, ze nie kupiłem przynajmniej ze 3 - na pływakach, z komorami na rannych na skrzydłach i salonka Berlinga

Edytowane przez WujekAlice
Napisano (edytowane)

Oj taka salonka Berlinga to przydałaby się w 1/48. Najlepiej żeby ICM.

Edytowane przez jmx62
Napisano

Żeby chociaż były dobre rysunki/plany to by można było pokusić się i samemu coś wystrugać. I jeszcze jakby gdzieś znaleźć jakie są różnice zewnętrzne pomiędzy Po-2 a CSS-13.

Napisano

No to mamy apel do autorów i wydawców monografii ! Poprosimy o monografię Po 2 ! . Tego "dziada" mam , chyba z 5 szt miał ( i ma) być dawcą części dla modyfikacji czeskiego ( też leży w magazynie z 5 szt).

Napisano

Mam też kilka szt tego Jaka 7. 4 wersje, w tym i nasze. Nie skleiłem od razu, a teraz nie wiem czy warto brać się za to. Są nowe, lepsze zestawy. Ot kolejny raz zadziałało Prawo Murphiego.

Jak 7.jpg

jak 7 in.jpg

Napisano

Ech, mi ciągle żal ... A pewnie skończą razem z księgozbiorem na śmietniku . Niestety, znacznie cenniejsze zbiory tak kończyły: " Na śmietnik wyrzucono książki po zmarłym Eugeniuszu Tyrajskim, powstańcu warszawskim. Rodzina nie zawiadomiła Związku Powstańców Warszawskich ani Fundacji Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego o tym, że zamierza wyrzucić księgozbiór. Uratowali go przechodnie i sąsiedzi."

ks.jpg

Napisano
37 minut temu, raf napisał:

Signum temporis

Z tym się nie zgodzę. 
Chcę wierzyć, że aż tak nisko nie upadliśmy...

Wygląda to raczej tak - zmarł senior i zostawił mieszkanko w wawce.
Przyjechali więc spadkobiercy (z gatunku: bezmózgos bydlakos) i dawaj czyścić pomieszczenia, pod wynajem, na sprzedaż lub w poszukiwaniu schowanych majętności... 
I wcale bym się nie zdziwił jakby owi spadkobiercy mieli na swych samochodach naklejki z kotwicami i napisem 1944 PAMIĘTAMY...

Napisano

Wiecie zaczyna sie troche off-topic, ale gdyby: to byl pan XYZ i przyjechala rodzina, i zrobila porzadki wyrzucajac NNN ksiazek i na zdjeciu pierwsza ksiazka to by bylo  np. W pustyni i puszczy - to czy byscie pomysleli tak samo?

ps. co nie zmienia faktu ze zamiast wyrzucac ksiazki, lepiej poprostu rozdac, oddac, tudziez sprzedac.

Pzdr.
Jaro

Napisano (edytowane)

Z modeli Novo jeszcze takiego artefakta odkryłem na strychu.

A literatury też coś dorzucę.

P-38aa.jpg

klasssyk 6.jpg

Edytowane przez jmx62
Napisano
12 godzin temu, pepociufakers napisał:

Wiecie zaczyna sie troche off-topic, ale gdyby: to byl pan XYZ i przyjechala rodzina, i zrobila porzadki wyrzucajac NNN ksiazek i na zdjeciu pierwsza ksiazka to by bylo  np. W pustyni i puszczy - to czy byscie pomysleli tak samo?

Oczywiście, że tak!
Dla mnie najmniej istotną sprawą w tej informacji była ta, że był to księgozbiór byłego powstańca

12 godzin temu, pepociufakers napisał:

co nie zmienia faktu ze zamiast wyrzucac ksiazki, lepiej poprostu rozdac, oddac, tudziez sprzedac

Otóż to! Rozwiązanie jest banalnie proste!

Dobra starczy tego offtopa

Napisano

Takie gazetki to raczej mało kto z nas będzie pamiętał?

Zaczęły wychodzić zaraz po wojnie, do kiedy ukazywały się - nie wiem?

Proszę zwrócić uwagę na okienko pierwsze z lewej na górze. Jakiś Jaczek z szachownicą pod silnikiem - rok 1947. I drugie okienko z lewej też Jaczek i szachownica pod kabiną(przykryta częściowo napisem) - rok 1948. Ciekawe!!!

Skrzydła i motor wszycho.jpg

Napisano

Jak 6 z prywatnego importu z ZSRR. Model kupiłem od turystów z ZSRR pod Pałacem Kultury. Był 1990r  u nas już było po komunie, ale za wschodnią granicą wszystko było jeszcze po staremu. Obecnie model dostępny za dwie dychy od Mistercrafta. Nawet dali szachownice ! 

jak 6.jpg

jak 6 inb.jpg

jak 6maljpg.jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 26.04.2020 o 22:30, kopernik napisał:

No to mamy apel do autorów i wydawców monografii ! Poprosimy o monografię Po 2 ! . 

Okazuje się, ze aż tak strasznie to nie ma. Coś tam wygrzebałem z sieci. Nie jest to może szczyt marzeń ale zawsze może się przydać. Co nie zmienia faktu, że samolot zacny a porządnej monografii niet! No a znaleźć coś na temat mutanta Po-2 czyli CSS-13 i pochodnych to już hohoho!!!

Od razu pytanko w sprawie LOK-owskich  Planów Modelarskich. Wydania były dwa: nr 2 i 49. Czym się różniły? Jaka była ich zawartość?  Może ktoś ma to chociaż jakieś zgrubne fotki plisss!

Polikarpow Po-2 całość.jpg

Edytowane przez jmx62
Napisano

Na szybko znalazłem nr 49, to zbiorówka. W środku Lancaster, Wilga i Po-2. Dwa zdjęcia i trzy str o Po-2. Co jest w 2 nie pamiętam, ale też je mam. Jak znajdę wrzucę. 

po2 plany.jpg

po2 plany 1.jpg

po2 plany 2.jpg

Napisano

Dzięki kopernik.

Wynika z tego, że różnice pomiędzy Po-2 a CSS-13 to m.in.:

-trymery na statecznikach poziomych;

-różne osłony amortyzatorów gumowych podwozia głównego;

-różne płozy ogonowe;

-różne wyposażenie tablicy przyrządów zarówno w przedniej jak i tylnej kabinie.

Czy coś może więcej? Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że gmerane było w zawieszeniu lotek i profilu głównym skrzydła, ale aż tak to mi się nie chce, za duża chyba ingerencja w oryginał?

To tyle co do Po-2.

A teraz coś na temat vacu.

Takie dwie vacuformy znalazłem na necie. Ten Jaczek z Marfixa to był dostępny we stolicy w "Pelcie" na Świętokrzyskiej, zresztą był tam bardzo szeroki zakres vacu. Mowa o przełomie lat 80/90.  Zastanawia mnie ten drugi z Formaplane, co on wart? i Czy w ogóle ktoś go widział na oczy?

A tak ogólnie vacuformy to temat dla desperatów i kamikaze. W dzisiejszych czasach oczywiście, bi kiedyś jak nie było co to były vacu. 

No skoro przy kamikaze to dla tych nawiedzonych trochę literaturki.

Cytując Standartenfurera Maxa Otto von Stirlitza/pułkownika Maksyma Maksymowicza Isajewa: "Temat do przemyślenia na później. Zameldować do centrali" ?

fsghsj.jpg

s-l1600.jpg

Ż.Kamikadze 1.jpg

Napisano

Pilotowana bomba Okha, to było to co po przeczytaniu kilku pozycji z zamieszczonych powyżej zawładnęło moją wyobraźnia ( w wieku nastu lat). Oczywiście, o istnieniu jakiegokolwiek modelu nie miałem pojęcia. U nas nawet kartonówka pojawiła się dopiero w 1992r. Swoją wizję, zbudowaną na podstawie kilku zdjęć zlepiłem z papieru ok 1984r. Dziś wiem, że dalekie to było od rzeczywistości. Takie to były czasy ... nie to co dziś. A w krajach wysoko rozwiniętych coś tam było do sklejenia.

okha 1.jpg

okha 2.jpg

• Super Moderator
Napisano
W dniu 16.04.2020 o 11:26, Baas ArK napisał:

Odpowiedniego numeru zarządzenia nie podam Ci bo go niestety nie znam. Pytanie natomiast czym jest definicja dziecka (jako wieku)? Na starych Humbrolach kupowanych jeszcze w latach 90-tych jest ostrzeżenie, ze nie przeznaczone dla dzieci poniżej 8 roku życia. Więc chyba coś było na rzeczy.

Natomiast coby wrócić do głównego tematu. Coś co pojawiło się parę lat przed moim (i chyba nie tylko ? ) urodzeniem. Przed Państwem lata 60-te:

627732708_Obraz453.thumb.jpg.4abc0eb1c3557565e65bc6d7d9584498.jpg

Kurde, miałem te książki nawet bardzo niedawno temu. Nikt nie chciał ich odkupić więc ostatecznie wywaliłem ?

Napisano (edytowane)

Z Marfixa To były jeszcze dwa Orliki PZL-130 Orlik, PZL-130TP Turbo Orlik, powyższy Harrier GRMk.3, wspomniany wcześniej Yak-38 i nasza nieodżałowana I-22 Iryda.

A jeszcze była taka firma Marivox. Robili modele pod rynek szwedzki. Były to modele FFVS J-22, SAAB 105, SAAB 17, DH Vampire Mk.I, i w 1/48 Friedrichshafen FE 33. Wszystkie w barwach lotnictwa szwedzkiego. Ale to było na początku lat 90-tych więc teoretycznie nie łapią się na temat wątku.

I tradycyjnie na koniec troszkę literaturki ogólnolotniczej.

ma001.PZL-130 Orlik.jpg

ma002.Harrier GR Mk.3tf.jpg

ma003.PZL-130TP Orlik Turbo.jpg

ma004.PZL I-22 Iryda.jpg

ma005.Yak-38.jpg

klasssyk 4.jpg

Edytowane przez jmx62
Napisano

Przy okazji wspominania książkowego polecam dosyć zgrabnie napisane wspomnienia. Po przeczytaniu aż się chce popełnić jakiegoś pociaczka. Wcześniej pisałem apel o wydanie monografii Po-2 POLSKIEJ ! zawierającej rozdział o CSS 13. Mam taką monografię, wygląda jak tom I. Nie ma przynajmniej połowy wersji, a opisano naprawdę sporo. 

po 2 nocne.jpg

po 2.jpg