greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 1 godzinę temu, HKK napisał: Dlatego każde narzędzie po użyciu odkładam na przewidziane miejsce nawet gdy będę po nie za chwilę sięgał. Życie stało się prostsze. Chyba bym nie przeżył. Wczoraj przekręcałem lampy, jakieś półki... . Gdybym miał odkładać wiertarkę na miejsce, co chwila musiałbym dymać przez trzy piętra. A jeszcze schody ponadnormatywnie strome plus drabiniaste! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, greatgonzo napisał: Chyba bym nie przeżył. Wczoraj przekręcałem lampy, jakieś półki... . Gdybym miał odkładać wiertarkę na miejsce, co chwila musiałbym dymać przez trzy piętra. A jeszcze schody ponadnormatywnie strome plus drabiniaste! Podpowiedź tkwi w określeniu "przewidziane miejsce" Niekoniecznie równające się miejscu składowania. Ale owszem, przy pracach modelarskich mam obok skrzyneczkę z narzedziami. Jeśli potrzebuję np. pilnika biorę ze skrzynki, używam i odkładam do skrzynki. Oczywiście nie za każdym razem kiedy musze zdmuchnąć pył lub spojrzec pod światło. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 2 minuty temu, HKK napisał: Podpowiedź tkwi w określeniu "przewidziane miejsce" Ufff... . W takim razie nie muszę nic zmieniać i dalej mogę robić bajzel jak stąd do Rynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Ufff... . W takim razie nie muszę nic zmieniać i dalej mogę robić bajzel jak stąd do Rynu. Ale używaj przewodowej wiertarki - zawsze znajdziesz na końcu kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Teraz mówiłem o modelarstwie. Ale z wiertarką się zgadza. W akumulatorowej padła ładowarka i dygałem przewodową, udarową. Myślałem, że mi ręce odpadną. O wagę chodzi, wiem, udar można wyłączyć :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, HKK napisał: Modelarstwo to nie tylko hobby. Jeden z moich kolegów (też modelarz) stwierdził kiedyś, że wielu swoim pracownikom zaleciłby przymusowy kurs modelarstwa. Żeby nauczyli się, co to jest plan pracy, przygotowanie materiałów, narzedzi i stanowiska. Żeby portrafili przewidzieć negatywne skutki jakichś czynności lub im zaradzić. Żeby bardziej obchodziło ich jak zwalczyć trudności, niż jak wytłumaczyć dlaczego się "nie da". Itd. Odniosę się do tego stwierdzenia bo akurat z tym się nie zgadzam.... Jaki szef, taka firma = tacy pracownicy. Jeżeli pozwala na takie zachowania czy metody pracy to znaczy że wcale nie jest lepszy od nich. To jest bardzo popularny trend...pracowałem , o dziwo, przez 30 lat dopiero w 4 firmach...i w każdej jest tak samo...papierowy profesjonalizm, folderowa fachowość...bo ta rzeczywista się nie opłaca. Plany, opisy, projekty, bajery: po kosztorysie okrojony bo za drogo... Modelarstwo jako takie uczy, zgoda, ale tego samego bez modelarstwa uczono mnie w szkole zawodowej, potem w technikum, i nie po to bym był perfekcjonistą, ale żebym przeżył...bez wypadku. Ale do tego trzeba mądrych nauczycieli. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 14 Grudnia 2021 no to ja na stare tory wracam doszły nowe nabytki do kolekcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Kurczę, ale ta Kobra to szkaradek. Za to Garbusek długie lata był najlepszy w tej skali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Przepraszam, bo nie pamiętam, czy w szanownym gronie omawialiśmy już te pozycje? Dla mnie te naklejki były jednym z pierwszych bodźców do ruszenia w stronę lotnictwa, nie tylko tego modelarskiego. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Za to Garbusek długie lata był najlepszy w tej skali. Mieli porządną dokumentację, bo wcześniej zrobili Hurri w 1/24. Faktycznie bryłę trzymał, ale uproszczenia były daleko idące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 książeczki z naklejkami ...z tego co pamiętam to były różne ...można było w "ruchu" co jakiś czas zakupić arkusz z naklejkami. Fajnie, że jeszcze je masz ja miałem chyba czołgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 2 godziny temu, Grzes napisał: jednym z pierwszych bodźców do ruszenia Samoloty były najważniejsze , niestety nie udało się skompletować . Tak jak i innych . Jakie było skupienie żeby krzywo nie przykleić naklejek . Wtedy też dowiedziałem się o tym ,że polscy piloci walczyli we Francji . Takie może śmieszne ale prawdziwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 13 godzin temu, Greif napisał: Kobre kleiłem z Revella (tą z otwieraną pokrywą silnika) i podwieszanymi zasobnikami z uzbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 3 godziny temu, Grzes napisał: Dla mnie te naklejki były jednym z pierwszych bodźców do ruszenia w stronę lotnictwa, nie tylko tego modelarskiego. Były jeszcze: Samoloty na których walczyli Polacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 W dniu 24.03.2020 o 00:51, Grzes napisał: To zapewne masz na myśli Album IS, czyli album ilustracje samoprzylepne. Mały albumik, a do tego w kiosku arkusze z naklejkami (chyba po 6 sztuk) Było str 18, zresztą sam wspominałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 W dniu 23.03.2020 o 21:15, kopernik napisał: W latach 75-78 ukazywał się taki album pt "Hobby" wklejało się do niego obrazki z czekolad Wedla ( zdaje się że można było kupić też same naklejki). W czasach kiedy takie przeglądy konstrukcji lotniczych były rarytasem, zbierałem jak szalony te obrazki, oczywiście wymienialiśmy się z kumplami duplikatami, co bardziej przedsiębiorczy sprzedawali je. Od siebie dodam takie wspomnienie, również ze str 18 wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 14 minut temu, kopernik napisał: Było Tak coś czułem... Ale niedługo będzie 2 lata od tamtych naszych wypowiedzi to można przypomnieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2021 Stan mojej kolekcji Airfixa, nadal na tymczasowych półkach ale oko można nacieszyć 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Szanowny Super Moderatorze Greif czy można prosić o zdjęcie kolekcji Airfixów ale w lepszej rozdzielczości, nie wszystkie modele można rozszyfrować. A tak w ogóle to pogratulować wspaniałego zbioru, ciekawy bardzo jestem czy chociaż jeden z nich pójdzie pod nóż tzn. skalpel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2021 Zdjęcie podmienione powinno być lepiej, jakoś przy kopiowaniu z telefonu się coś ten teges... ad sklejania... mmm raczej wątpliwe za to mam kilka dubletów i jak ktoś chętny na wymiane można się dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Dzieki, trochę lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2021 na specjalne zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Czy wiesz, do ilu musisz liczyć? Tzn. ile tych czarnych wyszło? Imponujące swoją drogą, coś jest takiego w kolekcjach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 6 godzin temu, Greif napisał: Stan mojej kolekcji Airfixa... 2 godziny temu, Greif napisał: na specjalne zamówienie ... Ok, Matchbox zniknął ale co tam jeszcze robi MiG-21 Plasticarta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Godzinę temu, myszaty napisał: Imponujące swoją drogą, coś jest takiego w kolekcjach.... Zgadzam się Wielką przyjemnością jest oglądanie przemyślanych i ładnie wyeksponowanych kolekcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi