jmx62 Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 A ja go qu...nie miałem Jakoś tak zawsze nigdy go nie było w SH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Piękny samolot... 46 minut temu, jmx62 napisał: Jakoś tak zawsze nigdy go nie było w SH. Masz na myśli tę w BP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 10 godzin temu, kopernik napisał: W dziale "Plac zabaw" kolega barszczo wkleił fajne zdjęcie An-12. I tak przypomniał mi marzenie 10-12 latka, które się spełniło. Dostałem dokładnie taki model na gwiazdkę !!! Jak ja się cieszyłem ! Mnie spotkała ta przyjemność, że za dzieciaka zwiedziłem całą "Ukrainę", nawet siedziałem w ogonowej wieżyczce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Grzes napisał: Piękny samolot... Masz na myśli tę w BP? Dokładnie. Po schodkach, na Moniuszki. Tam tez zakupiłem Drakena, MiG-21, Mi-1 i -4, Ił-18 i -62, Jak-40, Tu-134 i -154, B-727, DC-8 i Cometa. Mi-6 dorwalem w Lublinie. Ił-28, Mi-10, An-24 to już różnie, w sklepach z zabawkami, księgarniach itp. Kurde, ale to były modele! A już zapach kleju z tubki pamiętam do dzisiaj, taki landrynkowy. Edytowane 6 Maja 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: A już zapach kleju z tubki pamiętam do dzisiaj, taki landrynkowy. A srebrzanki ? Ja miałem takiego, oczywiście kleił tata, zdjęcia niestety z sieci: Były też kalki do wersji wojskowej: Tu znalazłem gdzieś w sieci zdjęcia gotowca, mój był identyczny, nawet na podstawce były te same kalki : A wracając do zdjęcia Antka które wrzuciłem, mieszkam dość blisko Pustyni Błędowskiej i pamiętam go dobrze jak latał ze zrzutami. Na początku lat osiemdziesiątych były też jakieś manewru UW i przez kilka dni latały ruskie Dwunastki zrzucając duże ładunki na kilku spadochronach. Ale to były czasy, jak latali, to już latali. Nasze An-26 to minimum trzy w jednym podejściu, a potem wracali nad centrum miasta, zawsze bardzo nisko. Nieważne czy rano, południe, późny wieczór czy noc. Zadanie miało byś wykonane. Osobna historia to Limy i Migi-21 strzelające do celów naziemnych na pustyni, to było dopiero szaleństwo. A teraz..., pojedyncza Casa, M-28, czasem Hercules i od wielkiego dzwonu C-17. Ale bywa że chłopaki dadzą popis i wracają baaaardzo nisko i jest fajnie, zwłaszcza jak to jest Hercules . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 A u mnie cale życie odkąd pamietam to tylko Limy, później najukochańsze Iskierki, czasem jakiś transport czy śmiglak. Tak było w latach 60-80tych w B.P. A raz był szał. Dwie Su-15 ze zvezdami, chyba tankowały się i poleciały na wschód. Ależ były piękne, tym bardziej że przejechały prawie kołami po dachach naszej dzielnicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 45 minut temu, barszczo napisał: A wracając do zdjęcia Antka które wrzuciłem... Antek to An-2, zaś An-12 określany był mianem Ukraina, no a przynajmniej przez wszystkich związanych w tamtym czasie z jednostką w Balicach. 48 minut temu, barszczo napisał: Ale to były czasy, jak latali, to już latali. Nasze An-26 to minimum trzy w jednym podejściu, a potem wracali nad centrum miasta, zawsze bardzo nisko. Nieważne czy rano, południe, późny wieczór czy noc. Zadanie miało byś wykonane... ... A teraz..., pojedyncza Casa, M-28... Latają latają, Casy i M-28 po 3 sztuki czasem chodzą i to dość nisko nad Bielanami "niemal" nad dachami czasem potrafią przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Godzinę temu, Rafał B napisał: Latają latają, Casy i M-28 po 3 sztuki czasem chodzą i to dość nisko nad Bielanami "niemal" nad dachami czasem potrafią przejść W okolicach Balic i nad samym lotniskiem to popisy robią fantastyczne, typu low pass w parze i rozejście do lądowania i inne cuda. I to nie tylko to co tam stacjonuje . Mam to na co dzień bo tam pracuję. Mnie bardziej chodziło o loty w moich okolicach., nieco bliżej Pustyni Błędowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 4 godziny temu, jmx62 napisał: A już zapach kleju z tubki pamiętam do dzisiaj, taki landrynkowy. a srebrna farba , tak waliła , że aż trudno było oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, barszczo napisał: Mam to na co dzień bo tam pracuję. Wiem, wspominałeś już o tym, że pracujesz w porcie lotniczym. ...mój stary natomiast współtworzył tę jednostkę Edytowane 6 Maja 2023 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 W dniu 6.05.2023 o 12:40, Rafał B napisał: An-12 określany był mianem Ukraina Ukraina to był An-10, a na An-12 potocznie mówiono Ukraina bo był bardzo podobny chociaż to zupełnie inne samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) Analogicznie było z Avro Manchester i Lancaster. Niby podobne, dołożyli 2 silniki i był super samolot. A nie, 2 silniki to miał An-8. Sorki ale już poszło. Edytowane 8 Maja 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 Wikipedia podaje, że najpierw był An-8 (dwusilnikowy, z rampą), potem An-10 (czterosilnikowy, pasażerski - bez rampy) i z tego powstał An-12 (czterosilnikowy, z rampą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 8 godzin temu, Artek82 napisał: Ukraina to był An-10, a na An-12 potocznie mówiono Ukraina bo był bardzo podobny chociaż to zupełnie inne samoloty. Doskonale o tym wiem i zapewne kadra w tamtych latach też była tego w pełni świadoma ale najwyraźniej wygodniej było im mówić "Ukraina", niż An-12. Mój stary skakał z tego sprzętu i to nie raz, zresztą nie tylko z tego, więc chyba wiedział co mówił. W końcu był tam szefem ratownictwa i wyszkolenia wysokościowego pułku. ...nawiasem, w pewnych środowiskach w Kraku jeśli już wspomina się tamten okres i przywołuje we wspomnieniach ten samolot (An-12), to on nadal funkcjonuje nie inaczej, jak właśnie pod nazwą "Ukraina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 No to jeszcze raz ta sama Ukraina z innego ujęcia, tym razem tylko w tym wątku : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 Co z tego że ruski ale jaki ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 2 godziny temu, Rafał B napisał: Mój stary skakał z tego sprzętu Mój wuj też był w czerwonych beretach i zaliczył wszystko z czego można było wtedy skoczyć i też na An-12 mówił Ukraina Zawsze mi nie pasowała ta nazwa do tej maszyny, ale jak wspomniałeś wszyscy tak je wtedy nazywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) @barszczo dzięki! Piękna foteczka Edytowane 8 Maja 2023 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 12 minut temu, Artek82 napisał: Mój wuj też był w czerwonych beretach i zaliczył wszystko z czego można było wtedy skoczyć i też na An-12 mówił Ukraina Zawsze mi nie pasowała ta nazwa do tej maszyny, ale jak wspomniałeś wszyscy tak je wtedy nazywali Ojciec nie służył w Czerwonych beretach, tylko w lotnictwie i jak już wcześniej wspomniałem, współtworzył struktury jednostki w Balicach, wówczas JW 1616. Skakał ze wszystkiego w tamtym czasie ale i miał też możliwość skakać z wcześniejszych konstrukcji takich jak Ił-14, czy Li-2 (ruska Dakota ) ale wiem też, że wcześniej nawet i z Po-2 Na marginesie, słynny na krakowskich Bielanach Jaczek nosi właśnie pamiątkowo nr jednostki z tamtych lat. Niebawem podobno ma przejść remont i znów ma zabłysnąć swym blaskiem. Fotka z sieci w celach poglądowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Oj to dobrze by było bo te samoloty są przepiękne, jedne z najładniejszych odrzutowców, coś jak Spitfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 47 minut temu, jmx62 napisał: jedne z najładniejszych odrzutowców, no moze nie calkiem, ale... maja cos w sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 taka sytuacja: Relaks, ruda na myszach, kolega modelarz opowiada o latach gierkowskiej prosperity, ja mu mówię, że były nawet Tamiye 1/35. Wymieniam T-55, Centurion, Bishop. A on mi, że Tamka nigdy Bishopa nie robiła, a ja go jak dziś pamiętam, cenę nawet też. Założyłem się o stówę. Sprawdzam na Scalemates i nie ma. Szukam wszędzie, bo żal stówy i nie ma. A w pamięci jest. Coś mi się ubździło? No, ale jak? Z KW-2 pomieszało mi w pamięci? Kwestia może medyczna, a nie modelarska? Był ten Bishop i zniknął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 13 minut temu, letalin napisał: No, ale jak? Z KW-2 pomieszało mi w pamięci? Obstawiałbym, bo najwcześniejszego jakiego kojarzę to z VM, którego też jakiś czas później i Dragon zaczął pakować. ...no ale to już lata 90-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 52 minuty temu, letalin napisał: taka sytuacja: Relaks, ruda na myszach, kolega modelarz opowiada o latach gierkowskiej prosperity, ja mu mówię, że były nawet Tamiye 1/35. Wymieniam T-55, Centurion, Bishop. A on mi, że Tamka nigdy Bishopa nie robiła, a ja go jak dziś pamiętam, cenę nawet też. Założyłem się o stówę. Sprawdzam na Scalemates i nie ma. Szukam wszędzie, bo żal stówy i nie ma. A w pamięci jest. Coś mi się ubździło? No, ale jak? Z KW-2 pomieszało mi w pamięci? Kwestia może medyczna, a nie modelarska? Był ten Bishop i zniknął? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 18 godzin temu, letalin napisał: Był ten Bishop i zniknął? Może konwersję widziałeś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi