mmr Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 11 godzin temu, Wymysl napisał: Revell jest w 1:144, a ten to pre-Plasticard (wg scalemates)w 1:100 jesli wierzyc https://www.scalemates.com/kits/playfix-kits-pan-am-boeing-727--249245# to jest raczej post-plasticard'em z 1988 roku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 tu akurat można wierzyć Scalemates. Chociaż pomija jedną pośmiertną edycję, pod marką Dahlmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 1 godzinę temu, mmr napisał: jesli wierzyc https://www.scalemates.com/kits/playfix-kits-pan-am-boeing-727--249245# to jest raczej post-plasticard'em z 1988 roku Zanim nastał Plasticard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Panowie, mała uwaga: firma z NRD nazywała się Plasticart. Na końcu T a nie D. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Racja. Wstyd mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 52 minuty temu, Wymysl napisał: Wstyd mi Zupełnie. niepotrzebnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 22 godziny temu, Wymysl napisał: Zanim nastał Plasticard te jakze wazna dyskusje rozpoczal model firmowany Playfix Kits a ten pojawil sie po Plasticarcie czyli jest post-Plasticart, przed Plasticart czyli pre-Plasticart jest model MPKAB....chyba, tak mi sie wydaje i tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Czy to VEB PLASTICART, czy VEB MPKAB (VEB Modell -und Plastspielwaren Kombinat Annaberg-Buchholz), to wciąż jedna i ta sama firma, której nazwa, zapewne zależnie od widzimisia partii, zmieniała się na przestrzeni lat. Żywota swego dokonała w 1991 pod nazwą Master modell GMBH (Master Model LLC). "Dodatkowo po upadku Master Modell GMBH część form dawnego VEB Plasticart została przeniesiona do innych firm i wykorzystywana przez nie w celach komercyjnych. Tym samym formy do BE-6, IL-4, Junkers G-24 zostały odebrane przez znaną na całym świecie firmę modelarską Revell i przez pewien czas produkowały te modele pod własną nazwą. Formy L-60, IL-28, MI-4, MI-6, JAK-24P, JAK-40, TU-154, SU-7B, BE-6 zostały wynajęte przez polską firmę Wojar, w związku z czym wykonano modele prefabrykowane produkowane pod tą marką. Wiele modeli zostało ponownie wypuszczonych przez małych producentów, takich jak DAHLMANN, Mrowiec, Dong Feng." Powyższy cytat pochodzi z tej strony: https://www-veb--plasticart-com.translate.goog/history?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true ...gdzie można przeczytać więcej ciekawostek na ten temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) zmieniało się miejsce produkcji. Annaberg-Buchholz, to nie Zschopau. Przez 5 lat produkcję prowadzono w Annaberg-Buchholz i dopiero po powrocie do Zschopau pojawia się nazwa Plasticart. Najlepsza strona o tych produkcjach: http://www.familie-wimmer.com/hobby/hr06/hr06-veb/index.html#22 bis 31. 12. 1968 KVZ VEB KUNSTSTOFFVERARBEITUNG ZSCHOPAU ab 1. 1. 1969VEB Modell- und Plastspielwarenkombinat Annaberg-Buchholz ab 1. 1. 1974VEB Kombinat Plasticart To trochę jak u nas, gdy produkcję modeli RUCH przeniesiono z Kobyłki do Siedlec. Nic się w zasadzie nie zmieniło, poza napisem na pudełku, ale to była już inna firma. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2023 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2023 a u mnie wzmocnienie sił V-bombers 2x 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 3 godziny temu, letalin napisał: bis 31. 12. 1968 KVZ VEB KUNSTSTOFFVERARBEITUNG ZSCHOPAU Drobna poprawka, KVZ powstało w 1958 i była wówczas Przetwórnią Tworzyw Sztucznych. Jako KVZ przetrwała do daty w/w przez Ciebie, czyli 31.12.1968, po czym została przemianowana na VEB MPKAB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 11 minut temu, Rafał B napisał: Drobna poprawka, KVZ powstało w 1958 i była wówczas Przetwórnią Tworzyw Sztucznych. Jako KVZ przetrwała do daty w/w przez Ciebie, czyli 31.12.1968, po czym została przemianowana na VEB MPKAB. Tak jak Wimmer podaje. To co piszesz jest z jego danymi zgodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 4 godziny temu, Greif napisał: a u mnie wzmocnienie sił V-bombers Piękny, kawał pudła pewnie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2023 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2023 ano jest tym bardziej że już będą 3 w kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia W 1978r SP odwiedziła Pana Bohdana Wróblewskiego. Oto relacja z tej wizyty: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia No i ja się nabrałem, myśląc, że to fotki prawdziwych samolotów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 2 godziny temu, Grzes napisał: No i ja się nabrałem, myśląc, że to fotki prawdziwych samolotów Pytanie, model Łosia w 1978r ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, kopernik napisał: Pytanie, model Łosia w 1978r ? Tego w 1/144 już nie było? Bo do tego zdjęcia taki by właśnie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, Jery napisał: Tego w 1/144 już nie było? Bo do tego zdjęcia taki by właśnie pasował. Był . I to ten lepszy: Edytowane 7 Stycznia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Pamiętam te zdjęcia. 45 lat, a siedzą w pamięci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Ta P-11 to raczej Revellka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Marzenia z 1974r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 38 minut temu, kopernik napisał: Marzenia z 1974r. To chyba mowa o tym pierwszym z Ruch-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 8 godzin temu, Artek82 napisał: To chyba mowa o tym pierwszym z Ruch-a jakiego kalibru są działa w skrzydłach? a kalkomania to mistrzostwo (szachownce bez białych pól) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 33 minuty temu, mmr napisał: jakiego kalibru są działa w skrzydłach? a kalkomania to mistrzostwo (szachownce bez białych pól) Kaliber mocnego pie****nięcia Kalkomanie są z zestawu dedykowanego do P-11c właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi