Lutobor Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Mam pytanie odnośnie montowania śmigieł w samolotach, kiedyś to sie robiło na gorący nóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Jakiego kleju użyć do przyklejenia dosyć dużego elementu żywicznego do plastiku, chodzi o garb ze statecznikiem do MiG 21. Zwykły Wamodowski do plastiku czy cyjanoakrylowy ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Cyjanoakryl, zwykłym żywicy nie przykleisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Cyjanoakryl, zwykłym żywicy nie przykleisz. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Panowie jaki najlepszy Mig-29 w 72 ? Revell będzie dobry ? Chodzi mi głównie o sklejalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonKaz Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Witam, czesc i czolem! Wracam do tego pieknego hobby z nadzieja, ze w koncu uda mi sie skonczyc model (poprzedni skeilem ale nie pomalowalem). Kupilem sobie 2 modele (swietna okazja, za 10 i 20 euro) - m3 Stuart "Honey" Academy i "Stug III ausf. G" Tamiya. https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1014638_759383330768914_589690254_o.jpg Niestety, caly moj sprzet zostawilem w ojczyznie - aktualnie mieszkam w Irlandii - dlatego musze kupic doslownie wszystko od nowa. W koszyku na amazonie mam juz taki zestaw (jeszcze nie kupione): - Revell 39604 Contacta Professional Glue 25g - Revell - mialem go ostatnio, wydawal sie dobry. http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000KJPUL0/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A2ISCIYTBYKHNJ - Modelcraft 10 mm Spring Loaded Finger Sander - Papier scierny w wygodnym uchwycie http://www.amazon.co.uk/gp/product/B0041NWX20/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE - Modelcraft Curved Tip Reverse Action Tweezers - czyli penseta z odwroconym mechanizmem, sama z siebie sie zaciska, przyjemnie sie z tego korzysta wiec kupie. http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001MX4POG/ref=ox_sc_act_title_3?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE - Rolson Tools 60335 Heavy Duty Helping Hand with 60mm Magnifying Glass - jako ze powoli slepne... http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001BMSBD4/ref=ox_sc_act_title_4?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE - Modelcraft 9-Piece Plastic Modelling Tool Set - fajny zestaw, sklada sie z podstawowych rzeczy takich jak podkladka, nozyk z wymiennymi ostrzami, wycinarka i maly pilnik http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001TH8LAY/ref=ox_sc_act_title_5?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE W zwiazku z powyzszym mam pare pytan: - Co jeszcze bedzie mi potrzebne do sklejenia/zbudowania modelu? I jako ze nigdy nie malowalem/szpachlowalem - Co bede potrzebowal do pomalowania modelu? Wziac farby sugerowane na pudelku czy inne? Kupic pedzelki w sklepie malarskim czy np. revela? http://www.amazon.co.uk/Paint-Brush-Painta-Standard-Brushes/dp/B0009I77FE/ref=pd_ecc_rvi_cart_1?ie=UTF8&refRID=109PF80MQ61T9YM40GQB - Co jest potrzebne do szpachlowania? PS: Polacy maja tutaj (W Irlandii) bardzo dobra opinie jesli chodzi o modelarstwo Nie chce zanizac poziomu, wiec prosze pomozcie koledze w potrzebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Czesio, najlepszy MiG-29 jest z Italeri, składa się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Czesio, najlepszy MiG-29 jest z Italeri, składa się dobrze. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
presto Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Jak radzice sobie z częściami typu łopata badz toporek? doklejacie po pomalowaniu modelu czy pędzlem potem przekolorywujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Ja wszelkie wystające części najpierw maluję w ramkach a potem dopiero doklejam na gotowy model. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 Przy ciśnieniu 25psi czyli gdzieś około 1 bar farba pactra zapycha mi dyszę a gdybym zmienił farbę na Gunze lub Tamya działo by się tak samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 Maluję często przy tak niskim ciśnieniu Gunze C i jeśli farba jest dobrze rozcieńczona (stosuję proporcję mniej więcej 1:2) to nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 A jak Ci wychodziło malowanie Pactrą przy tym ciśnieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 Nigdy nie malowałem, tylko farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
presto Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Czy farbę osadzona na dnie można wymieszac z woda czy lepiej z czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Czy farbę osadzona na dnie można wymieszac z woda czy lepiej z czymś innym? Jeśli chodzi o akryl czy emalię to najlepiej rozpuszczalnikiem albo terpentyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 No fakt, terpentyna to bardziej do emalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Krótkie pytanie: Czy Sidoluxem prysnąć okręt po założeniu olinowania czy przed (jeśli to ma znaczenie, to skala 1/350)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 A jak Ci wychodziło malowanie Pactrą przy tym ciśnieniu ? Do pactry najlepiej aceton i levelling thinner 50/50, i ok. 2 bary, nie zdarzyło mi się jeszcze żeby dysza zasychała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Przy ciśnieniu 25psi czyli gdzieś około 1 bar farba pactra zapycha mi dyszę Do pactry najlepiej aceton i levelling thinner 50/50, i ok. 2 bary, nie zdarzyło mi się jeszcze żeby dysza zasychała.Tak przy okazji: 25 psi to ~1,7 bar, czyli bliżej właśnie do dwóch, niż do jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Hmm więc chyba wiem w czym problem zainwestuję w jakiś porządny rozcieńczalnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Mam pytanie do znawców, czy Jagdpanther G1 early może mieć gąski z pełnym zębem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonKaz Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Pytanko, skladam sobie ten model w celu przypomnienia sobie podstaw Revell Panther ausf. G http://manuals.hobbico.com/rvl/80-3171.pdf Odnosnie 1 punktu, element numer 1. wzdluz obu bokow sa takie waskie zaglebienia, mam to odciac od reszty modelu? Aktualne dopasowanie na sucho mi nie pasuje, stad to pytanie. Ponizej zdjecie pokazujace blizej jak to wyglada na elemencie. http://i.imgur.com/awWgwjg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Witam ! Cześć! Jaka proporcja podkładu Mr. base white 1000 do rozcieńczalnika? 1;1 chyba nie dała rady ponieważ odpada pod paznokciem. Do tego jeszcze jaki skuteczny sposób na rozklejenie elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Odnosnie 1 punktu, element numer 1. wzdluz obu bokow sa takie waskie zaglebienia, mam to odciac od reszty modelu? Instrukcja podpowiada, że tak. Przypasuj część nr 4 i zobacz, co jest niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi