Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, giberes napisał:

O, dzięki 👍, trumpeter u mnie podaje c136, a to zbyt szare/blade/ciemne/złe. 

Paleta kolorów Tamiya jest dosyć uboga, mieszać trzeba. Gunze ma więcej kolorów,  Instrukcje też różnie mówią- czasem sugerowane kolory są "od czapy".

Masz gotowce:

AK Interactive AK11741 SOVIET AIRCRAFT COLORS 1941-1945 8x17 ml - AK 3GA  (3rd Generation Acrylic) AIR Series - AK Interactive - Farby i chemia  modelarska

AK INTERACTIVE 11740 - Zestaw farb Soviet Aircraft Colors 1930s-1941 -  Sklep Modelarski Exito

ak-interactive-soviet-aircraft-colours-1

ak-11743-soviet-aircraft-colors-1950s-19

Może być zdjęciem przedstawiającym zabawka

202125144_4565353370145001_1822527651751

Edytowane przez robertmodelarz

Jak   rozmieszać biały  pigment w Hataka OL?  Pytanie do praktyków   i/lub do producenta jeśli czyta? Jak Hataka  postoi to  szczególnie biały ew. jasnoszary osad (mniemam  pigment) się osadza na  dole  buteleczki. Pomimo trzepania parominutowego na shakerze ( ze zmianą  pozycji) nie udaje  się tego całkowicie rozmieszać. Znaczy się -odcień nie jest  fabryczny i ogólnie farbę trudno  uznać za przygotowaną. Macie  jakiś patent (tylko błagam nie osprzęt laboratoryjny),żeby  HOL  wymieszać do jednolitości  bez białego na  dnie?

8 godzin temu, golf czarny napisał:

Jak   rozmieszać biały  pigment w Hataka OL?  Pytanie do praktyków   i/lub do producenta jeśli czyta? Jak Hataka  postoi to  szczególnie biały ew. jasnoszary osad (mniemam  pigment) się osadza na  dole  buteleczki. Pomimo trzepania parominutowego na shakerze ( ze zmianą  pozycji) nie udaje  się tego całkowicie rozmieszać. Znaczy się -odcień nie jest  fabryczny i ogólnie farbę trudno  uznać za przygotowaną. Macie  jakiś patent (tylko błagam nie osprzęt laboratoryjny),żeby  HOL  wymieszać do jednolitości  bez białego na  dnie?

Kulki do mieszania farb 50szt.- Amazing Art

Producent: Amazing Art

Kod produktu: AA 18840

Wrzucasz kuleczkę do butelki jedną kuleczkę i tańczysz.

https://allegro.pl/oferta/amazing-art-kulki-do-mieszania-farb-50-szt-10462242415?reco_id=ed4e790e-ba22-11ec-bd22-3ebe729af2ca&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Kulki do mieszania farb 50 szt. Amaznig Art - KSZ Modelarz

12 minut temu, rafau napisał:

Panowie

czy GX 2   mozna przeszlifowac przed polozeniem GX100 ?  ( są male defekty) ,   efekt czarnego z polyskiem chce osiagnac finalnie na niewielkim elemencie. 

Można, dlaczego nie? Jedyne farby które niespecjalnie nadają się do obróbki to akryle na osnowie winylowej. typu Vallejo czy  Ammo Mig.

• 1 month later...
28 minut temu, marciak90 napisał:

witam, mam pytanie jak zamaskować najlepiej przed malowaniem spodu bo najpierw pójdzie podkład i jak najlepiej usunąć szpachle?

Zaschnięta szpachla to tylko, gąbka ścierna, papier ścierny lub pilnik. Do maskowania najlepsze są taśmy malarskie np. TESA

Taśma maskująca TESA® do wnętrz 04334-00010-00 : 33,90 zł : FOLNET -  Ekspert Dachowy

Taśma malarska Tesa do wew. 28 dni i na zew. 14 dni, niebieska, długość 50  m, szerokość 38 mm (04435-00017-00) - TA-TS-022 - Cena 22,25 zł netto -  Montaż okien i drzwi - Sparta

Do mniejszych elementów płyny np. MASKOL

Maskol 28ml płyn maskujący Humbrol AC5217 - Modeledo.pl

Edytowane przez robertmodelarz

W dniu 29.05.2022 o 16:37, marciak90 napisał:

witam, mam pytanie jak zamaskować najlepiej przed malowaniem spodu bo najpierw pójdzie podkład i jak najlepiej usunąć szpachle?

IMG_20220529_163239_133.jpg

IMG_20220529_163224_432.jpg

IMG_20220529_163301_536.jpg

A szpachli nie da rady usunąć MLT? A maskol to chyba najlepszy od Ammo bo Humbrol psuje sie podobno po kilku miesiącach.

Godzinę temu, DamianosPL napisał:

A szpachli nie da rady usunąć MLT? A maskol to chyba najlepszy od Ammo bo Humbrol psuje sie podobno po kilku miesiącach.

Niestety nie da się szpachla to związek chemoutwardzalny. Proces idzie w jedną stronę i nie jest odwracalny.  Maskol jest najlepszy, dobry jest też Gunze -M-132 - jest jeszcze tani środek   WAMODU.

https://allegro.pl/oferta/fluid-maskujacy-plyn-do-maskowania-maskol-wamod-8985412718

Godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Niestety nie da się szpachla to związek chemoutwardzalny. Proces idzie w jedną stronę i nie jest odwracalny. 

No popatrz, moja szpachlówka Tamiya nic o tym nie wie i zmywa się po zaschnięciu aż miło. Zarówno MLT jak i pomarańczową Hataką. Jest różnica między szpachlówką modelarską a samochodową.

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1
  • Haha 1

10 minut temu, HKK napisał:

No popatrz, moja szpachlówka Tamiya nic o tym nie wie i zmywa się po zaschnięciu aż miło. Zarówno MLT jak i pomarańczową Hataką. Jest różnica między szpachlówką modelarską a samochodową.

Tu  nasi fachowcy zmywają szpachlę praktycznie wszystkim, czasami działa czasami nie.  Kolega marciak90, niestety nie napisał jakiej firmy szpachli użył . 

W żadnym warsztacie samochodowym i na żadnej budowie nie używa się szpachlówki tylko szpachli. Jeśli w wyszukiwarce sieciowej wrzucicie hasło „szpachla” to owszem wyświetli Wam cały asortyment narzędzi do szpachlowania ale również wyświetli drugie tyle różnych mas do szpachlowania. Jeśli jesteśmy takim purystami słownymi to dlaczego czołgi u nas na forum jeżdżą na gąskach zamiast na gąsienicach, sklejamy pancerkę zamiast pojazdów opancerzonych, na modele naklejamy kalki zamiast kalkomanii?

Pozdrawiam.

Andrzej.

Rozumiem że jest to rada koleżeńska i więc spieszę wyjaśnić. Twoja troska o moje palce jest niepotrzebna. Nie klepię za każdym razem. Wklejam sobie za każdym razem. Co do Twojego pytania czy mogę to zmienić, wyjaśniam, że nie mogę tego zmienić ponieważ podoba mi się właśnie tak jak jest. 😀

Pozdrawiam.

Andrzej.

• Like 2