piotr_5e3 Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 mam pytanie: czy jeden model można pomalować częściowo farbą olejną, a częściowo akrylową (chodzi mi o olej Model Master i akryl Model Master, oraz Pactra)? Jeżeli tak, to w jakiej kolejności i czym (ewentualnie) rozdzielać? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Witam! Mam mały problem z moim kompresorem. Po włączeniu powietrze zamiast trafiać do wężyka "ucieka" z kompresora. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem miejsce w którym prawdopodobnie ucieka powietrze. Czy ktoś wie co mogło się stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 nie wiem czy dobry dział ale co mi tam... wiecie może czym rozcieńczyć matowy lakier humbrola jeśli w ogóle można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 np. rozcieńczalnikiem Wamodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 adam .B - Generalnie wręcz należy go rozcieńczyć. Jeśli malujesz pędzlem to śmiało możesz użyć wamodu lub np. benzyny ekstrakcyjnej. W przypadku malowania aero (czego nie polecam w przypadku tego lakieru z racji na niebezpieczeństwo powstania białego nalotu) w ostateczności tylko oryginalny, bo daje największe szanse uniknięcia wtopy. piotr_5e3 - Jak najbardziej. Te farby mają zupełnie inny skład (akryle i olejne). Ja na przykład często maluje większe powierzchnie olejnymi natomiast małe detale akrylami (Pactra czy też Model Master) bo znacznie szybciej wysychają przez co mogę wkleić je już nawet po kilku minutach. Jeśli mowa o rozcieńczaniu to do akryli może być nawet czysta kranówka lub np. spirytus salicylowy. Odnośnie emalii może być np. Benzyna ekstrakcyjna lub coś podobnego. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 hmmm... a czy white spirit da rade rozcieńczyć ten lakier ? no spróbuje w każdym razie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 witam ponownie otóż zrobiłem próbę z dwoma "rozcieńczalnikami" na owym lakierze matowym humbrola, i oto wyniki. testowałem white spirit fundacji EGIT i rozcieńczalnik model master (numer - no na etykietce pisało 1556), tak wiec, white spirit odpada, robi z lakierem to samo co woda z klejem polimerowym, tak więc nie nadaje się. Co innego rozcieńczalnik model mastera, ładnie rozcieńczył lakier bez żadnych problemów (rozcieńczałem na "oko"), nie wpłynął na "kolor ?" lakieru, nie miałem żadnych problemów podczas malowania modelu, tak więc jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Czy moglibyście mi pomóc w przeliczeniu kolorów Revell: 46, 49 na Humbrol? Pisałem do działu przeliczników farb lecz ten dział z tego co widać po postach jest troszkę rzadko odwiedzany Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Czy ktoś mógłby dać poradnik na temat robienia odlewów z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Wpisałem w google hasło odlewanie żywic i oto co zaraz na pierwszej stronie mi wyskoczyło : http://www.plastikowe.pl/technika/odlewanie-zywic Obszerny 4 stronowy artykół o odlewaniu żywic. Wyszukiwarka naprawdę nie gryzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 co nie zmienia faktu, że na naszym forum tego nie ma :P Poza tym, ten artykuł mi niewiele pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 To czego kolega szuka? Jak skopiować całe modele? np. powielić połówki kadłubów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 nie, ale nie ma tam nic o formach dwuczęściowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Nie pytam po to byś siś kompromitował i dalej już siedział cicho, ale co chciałbyś wiedzieć o formach dwuczęściowych?. Tzn ... na czym twój problem polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 jak je robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Tak samo jak jednoczęściowe pamiętając o rozdzielaczu między jedną a druga częścią i elementach ustalających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Czy moglibyście mi pomóc w przeliczeniu kolorów Revell: 46, 49 na Humbrol? Pisałem do działu przeliczników farb lecz ten dział z tego co widać po postach jest troszkę rzadko odwiedzany Z góry dzięki za pomoc TU masz przelicznik. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 elementach ustalających ??? A co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Skwiercio: może konkretnie o co ci chodzi. A tak wogle to tego potrzebujesz czy tak tylko sobie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 może konkretnie o co ci chodzi zdaje się, że już napisałem... A tak wogle to tego potrzebujesz czy tak tylko sobie pytasz? Potrzebuję, coby dorobić skasowaną część w modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Hmm, akurat na 3 stronie artykułu, który "niewiele Ci pomógł", pokazane zostało krok po kroku jak zrobić formę do nieskomplikowanego odlewu. Jesteś niezwykle "ostrożny" w podawaniu konkretnych informacji. Nadal nie wiadomo co chcesz odlać kółko, skrzydło korpus czołgu, lufę itd. itp. To dosyć ważna informacja dla kogoś kto zechce Ci coś doradzić. Ja ze swej strony dodam jedynie, że odlewanie nie należy do zabaw tanich i odlewanie jakiegoś elementu do modelu może okazać się znacznie droższe od niego samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 A mi się wydaje że już Ci kolega Ari wytłumaczył. Poszperaj może sam trochę w sieci jeżeli nie rozumiesz tego co już napisano. Poza tym jak już napisał kolega erkamo na 3 stronie artykółu który zapodałem jest opisame jak odlać kółka( jak dla mnie to one są przestrzenne)a inne elamenty to się tak samo odlewa raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 A mi się wydaje że już Ci kolega Ari wytłumaczył. Większość wytłumaczył, ale co to te "elementy ustalające"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 ... ale co to te "elementy ustalające"? Tak samo jak w modelach masz kołeczki i odpowiednie dla nich otworki pozwalające na łatwiejsze dopasowanie elementów (np połówek kadłuba) to w formach też są elementy, które ustalają wzajemną pozycję połówek formy tak by uniknąć przesunięć w odlewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Aha... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi