Juffre Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 42 minuty temu, Bobek napisał: Co to za strona ze mozna sprawdzac poszczegolne maszyny?? Nie mam pojęcia. To jest bardziej strona od wypadków lotniczych. Znalazłem przypadkiem, gdy wrzuciłem w google numer seryjny mojej suczki https://aviation-safety.net/wikibase/67917 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 21 minut temu, Apek napisał: I pod Moskwą rozbił się nie ten samolot z pudełka. Numer 14 Niebieski dostał jak się pojawił u Vitiazej dopiero. To który, wybacz ale chaotycznie piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Aaaa, przepraszam chodzi o to że w historii znalazłem co najmniej cztery Su 27 z numerem 14 Niebieski. Na pudełku prawdopodobnie jest samolot, o którym pisze kolega. Ten z Kluczewa. A pod Moskwą rozbił się inny samolot. Też z numerem 14 Niebieski. Ale z innej serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Mogłem się pomylić Nie upieram się, że rozbił się ten model z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 25 minut temu, Juffre napisał: Mogłem się pomylić Nie upieram się, że rozbił się ten model z pudełka Nie, nie. Kilka samolotów znalazłem z tym numerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Układ cyfr mi nie podchodzi do pokazanych z kalek, więc drogą dedukcji przypuszczam, że został naniesiony w Smoleńsku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 15.04.2021 o 07:51, Juffre napisał: @Marcin WitkowskiMożesz mi polecić jakieś szablony? Ja mam te od FX-Textures, które o ile udało mi się zorientować, były jednymi z pierwszych na rynku, jeszcze zanim modelarze zorientowali się, że to można twórczo wykorzystać. Były dość drogie. Ja bym polecał złapać Jarka Rydzyńskiego. Opracował swoje wzory i wielu kolegom już zdążył swój produkt sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Pisałem do Jarka, niestety wyprzedał cały nakład. Kolega z forum polecił mi sklep w którym są te od Ammo. Jutro je odbiorę i będę działać dalej z marmurkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Jakim kolorem robilibyście ten marmurek malowany od szablonów? Mam pod ręką sky grey od tamki. Nada sie? Jutro wybieram się do sklepu to mogę jeszcze ewentualnie coś dokupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Juffre napisał: Jakim kolorem robilibyście ten marmurek malowany od szablonów? Mam pod ręką sky grey od tamki. Nada sie? Jutro wybieram się do sklepu to mogę jeszcze ewentualnie coś dokupić Patrząc na to co jest, szedłbym we wszystko co jest w stanie rozjaśniać zarówno punkty, jak i całe płaszczyzny. Białego bym unikał idąc w jasne szarości. Nie musi to być jeden kolor. I bez symetryczności! Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Dorotka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 @DorotkaWielkie dzięki za rady. Bardzo mi się przydadzą Udało mi się zakupić szablony od miga więc niedługo malowanko W zestawie szablonów od Ammo dostajemy 3 fototrawione blaszki. Poniżej fotki dostępnych wzorów: Przejrzałem też mój składzik z farbami, szukając tych w kolorze jasnoszarym. Tymi farbami będę malował kolejną warstwę marmurka: A w tak zwanym między czasie pomalowałem trochę detali. Na podwoziu pomalowałem przewody hydrauliczne i wahacze. Rakiety dostały kolorek w miejscu silników: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Bardzo fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Jak to mówi mój kolega, "Jest Lala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Zrobiłem testy marmurka od szablonów. Na szybko pomalowałem odrobinę lewe skrzydło. Jak narazie użyłem tylko 1 farby - XF-20. Szczerze mówiąc to mam mieszane uczucia. Czy tak to ma wyglądać? Robię coś źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Pytasz o rzecz tak nieumowną i niedookreśloną, że trudno powiedzieć, czy robisz to źle czy dobrze. Chodzi przecież o modulację koloru właściwego przez to co spod niego prześwituje. Tak w zakresie kontrastu, jak i tonacji. Moje niewielkie doświadczenie podpowiada, że powinno Ci to dobrze wyjść jeśli malując będziesz krył cienkimi warstwami. Jedno czego bym tu jeszcze spróbował, to wykorzystać szablon z większymi otworami. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Marcin Witkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Juffre napisał: Zrobiłem testy marmurka od szablonów. Na szybko pomalowałem odrobinę lewe skrzydło. Jak narazie użyłem tylko 1 farby - XF-20. Szczerze mówiąc to mam mieszane uczucia. Czy tak to ma wyglądać? Robię coś źle? i tak pewnie bedzie trzeba poprawic w postshadingu, tu temat dawno skonczony . Marmurki sa dobre moim zdaniem do jednolorowych kammo, w trzy kolorowych czy wiecej to raczje postshading robi robote niz pre-, z prostej przyczyny przejscia i plamy kolorow musza byc rownomierne a tu latwo schrzanic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Panowie, no kurczę nie wiem. Czuję że robiąc taką dodatkową modulację to jakbym sobie psuł to co już zrobiłem. Dlatego maluję na czarno te pomalowane panele i wracam do mojego marmurka z ręki. I na tym koniec. Później zabiorę się za malowanie kolorów właściwych i tak jak mówi @Bobek zrobię postashading Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 17 minut temu, Juffre napisał: Czuję że robiąc taką dodatkową modulację to jakbym sobie psuł to co już zrobiłem. Możesz mieć takie wrażenie, bo te białe plamy położyłeś zbyt gęsto i są zbyt regularne. Przez to znika Ci niemal całkowicie czarny podkład i nieco gubi się sens zabawy w black basing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Tak, masz rację Przesadziłem, mam nauczkę na przyszłość. Następny marmurek będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Nastepnym razem zrob sobie ta techniką, na zywo efekty sa swietne i bardzo naturalne. https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/87215-su-27-arctic-flanker-camo-weathering/ Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Hej, mam pytanie o drabinkę załogi. Skoro otwieram kabinę to pomyślałem sobie, że dołożę taki detal do modelu. Na moje hobby widziałem 2 wersje: early lub late. Ma to znaczenie jakiej wersji użyję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Drobna aktualizacja. Poprawiłem nieudane próby z malowaniem marmurka od szablonów i wziąłem się za malowanie koloru bazowego na spodzie. Kolor to MRP-197. Fotki obrobiłem mocno podbijając kontrast, żeby widać było marmurek. Na żywo marmurek jest widoczny. Widać, że farba ma zróżnicowaną powierzchnię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Przeysowane i nierzeczywiste poki co , ale teraz postshading i przykryc to jenda warsta bazowego a pozniej znow wehtereing i bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 To już kwestia gustu jest, mi się bardziej podobała ta pierwsza wersja marmurka, nie tak drobna, nie tak ostra, nie tak kontrastowa i nie tak idealnie obrysowująca panele. Ale specem też nie jestem i zakładam, że da się to jakoś ładnie ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Kurczę, może macie racje. Te fotki dają dosyć mocny kontrast (suwak od kontrastu na full) ale może faktycznie jest to narazie zbyt przerysowane. Przelecę jeszcze raz dół filtrem z bazowego koloru @Bobek Co mam pomalować tym post shadingiem? @Tap-chan Która wersja marmurka jest dla Ciebie pierwszą? Mówisz o tym: Drabinka w wersji late będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi