Skocz do zawartości

Caudron CR.714 C-1 1/72 S.P. Reflex

Bartosz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Po przerwie rozpoczynam kolejny zabytkowy projekt w 1/72 Caudron-Renault CR.714 Cyclone polskiej firmy Reflex. Zrobiłem już M.S.406 ,na którym latał Czesław Główczyński i teraz drugi jego samolot z Francji. Będzie dużo pracy. Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Bez tytułu c.png

Bez tytułubb.jpg

• Like 2

A ja sobie pooglądam z cicha tą nierówną walkę.

5 godzin temu, myszaty napisał:

to kamo ma pudełku jakieś takie dziwne...

A cóż chcesz? całość żywcem nadaje się do  "Jak hartowała się stal..."   to art na pudełku jest radosną twórczością. producenta. A Kolega jak będzie chciał to camo sobie znajdzie.

Rzeczywiście,koledzy,model po dokładnym sprawdzeniu wymaga dużo zabawy.Trzyma wymiary względem planów,ale jak na  swoje lata prosty i z mało ilością detali, owiewka porażka-gruba i mało przejrzysta,kalki do wymiany. Z dodatków mam kompletną tablicę  przyrządów z Yahu i kalki ModelMaker. Resztę postaram się wykonać samodzielnie.

18 minut temu, WujekAlice napisał:

Kup se RSa, zaoszczędzisz na stresie i robociźnie a to wywal w czorty.

Tylko, że RS to też glut. Chociaż jako półprodukt do zrobienia dobrego modelu pewnie będzie lepszy.

9 godzin temu, HKK napisał:

Tylko, że RS to też glut. Chociaż jako półprodukt do zrobienia dobrego modelu pewnie będzie lepszy.

Heller? teoretycznie to to samo co te wszystkie nasze nieszczęsne wypuski ale szkło i wypraski nieco lepszej jakości. i da radę kupic za 3-4 dychy. dobra, wyglada na to, że jesli ktos z nas tu nie opracuje i zmontuje odpowiednich form i nie wyda tego jako zupełnie nowe wypraski, to w temacie C714 będziemy mieli duże rezerwy. Okej - kto ładnie opracuje projekt w 3D od razu pod formy, najlepiej 35-50 części, ewentualnie kokpit od razu z żywicy. A formy od razu solidne, metalowe, żaden szort-ran! Paluszek do góry!

Edytowane przez WujekAlice

Dzięki za zainteresowanie i próby odwiedzenia od rozpoczęcia dłubania w tym modelu. Ale klamka zapadła i trzeba się trochę wysilić.
Pierwsza fotka z prac nad kadłubem.
DSC08423.JPG.08fca5357527a5f847cd38a48e3b45fa.JPG
O, fajnie zaczynasz. Bede tu zaglądał.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, myszaty napisał:

do mnie dziś dotarł caudron z rs - jak dla mnie nie wygląda źle, no ale początkujący jestem....

Czyli tak poważnie się bierzesz za te francuskie myśliwce. Tylko Cyklona nabyłeś czy coś więcej? Do mnie idzie kabina do MS 406. Wnęki już mam.

?nie chce śmiecić koledze w warsztacie, 

na razie sam model...ten samolot jest taki delikatny w swojej konstrukcji - do niego trzeba mieć umiejętności jubilera.

Edytowane przez myszaty

Może będziecie mieć panowie towarzystwo bo chyba zacznę swojego C-714.Tradycyjnie bez relacji warsztatowej i prosto z pudła.:mrgreen:

Edytowane przez Xmen

Jak byłem szczylem małym, to mamusia kupiła mi właśnie ten model pod choinkę bodajże. Jako, ze był to jeden z pierwszych kroków w stronę modelarstwa to ten samolot darzę sentymentem. Trzymam kciuki za końcowy efekt, zapowiada się dobrze :)

• 2 weeks later...

Popatrzę z przyjemnością na Twoją walkę z tym modelem. Ostatnio myślę ażeby kupić jakiś zestaw francuskiego samolotu. Powodzenia :super:

W dniu 22.05.2020 o 13:40, kapsel napisał:

Popatrzę z przyjemnością na Twoją walkę z tym modelem. Ostatnio myślę ażeby kupić jakiś zestaw francuskiego samolotu. Powodzenia :super:

Hobby 2000 odkurzył D520 Hasegawy, a w Moje hobby można za małe pieniądze zamówić blachy do tego zestawu 

• Thanks 1

podziwiam tę walkę...na tych fotkach,i w tym kolorze plastyku, szczerze, wygląda jeszcze gorzej niż mc...

520 z hasy mam już (nawet dwa - dzięki koledze z forum), blaszka zamówiona w martoli (ma przyjść razem z nieuportem z rodena).

tylko jakieś fotki by się przydały, ale zdaje się że najpopularniejszy jest Mumler, a stricte z szachownicami nie ma nic...

Najładniejsze są malowania Vichy. A blachę zamówiłem w moje hobby za jakieś śmiesznie pieniądze, razem z klapami do FW 190

Edytowane przez WujekAlice