Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na warsztat wtoczył mi się kolejny czołg :)

1.jpg.bbf60abef78286c71ca5f9048a29fbdc.jpg

Czołgi Patton pomimo roli jaką odgrywały w czasie zimnej wojny i ich udziału w paru wojenkach dość słabo istnieją w świecie modelarskim. Chcąc zrobić wersję All American szczególnie jeśli chodzi o M48 która podoba mi się najbardziej ze względu na kształt lufy i zaoblony kadłub to wyboru wielkiego nie ma. Ciężko z dostępnością w Polsce a jakość zestawów nie powala. Temu modelowi Dragona najbardziej brakuje osłony jarzma działa, która była bardzo powszechnie stosowana dlatego wzbogacę model zestawem Legenda i blaszkami Eduarda.

Na początek idzie wieża ze względu by najgorsze mieć za sobą. Pierwszy raz przyszło mi powąchać żywicy więc trochę bałem się jak wyjdzie, a żeby zamontować osłonę jarzma trzeba było dość poważnie rozpruć wieżę i obciąć 5 cm lufy. Na szczęście siadło. Cięcie czeską żyletką zostawiło duże szpary więc poszło trochę szpachli i trzeba było zrobić na nowo odlew na całym elemencie. Na razie zatrzymałem się na takim etapie ale dalej powinno być już z górki.

4.jpg.3e204c4f6817c55f1924a68b45ec7492.jpg

2.jpg.5fb90a8cb73d8a691144c3a96c44c8f2.jpg

3.jpg.1e389aaeda5451fef33cde7175dcd937.jpg

Napisano

Wyglada na bardzo powazna robote  :super: , a jak gaski w tym modelu, przy tym wkladzie pracy, ktory planujesz to moze szkoda zakladac te zestawowe?

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, TAW napisał:

Na razie zatrzymałem się na takim etapie ale dalej powinno być już z górki.

Do momentu aż nie dojdziesz do kosza z tyłu wieży :)

W jakiej będzie wersji, w jakim malowaniu ?

Od siebie dodam - uważaj przy montażu podwozia. Koła jezdne połączone są z kadłubem za pomocą dwóch części pośredniczących i ciężko utrzymać prawidłową geometrię. Koła podtrzymujące - dragon wymyślił fatalnie ich montaż - uwaga - jak powyżej.

Jeśli jesteś zainteresowany mogą odstąpić troszkę blaszek z zestawu Voyagera - na pewno kompletne zasobniki na błotnikach.

Co do osłony jarzma - u mnie po drobnych korektach żywicy siadła ładnie na wieży.

REASUMUJĄC -siedzę i kibicuję :)

Edytowane przez martinello
Napisano (edytowane)
56 minut temu, michal0281 napisał:

Wyglada na bardzo powazna robote  :super: , a jak gaski w tym modelu, przy tym wkladzie pracy, ktory planujesz to moze szkoda zakladac te zestawowe?

Z gąskami T97 jest kłopot, bo nie ma dobrych na rynku...

zestawowe Ds to zestawowe Ds ?

AFV robi ogniwa jednego typu - bez uwzględnienia podwójnego wygięcia na łukach (dwie osie obrotu na jedno ogniwo) a poza tym pełne śladów po wypychaczach.

Friule - mają dwa rodzaje ogniw - proste i na łuki i z tego powodu są kłopotliwe. Kupiłem sobie też jakieś szwajcarskie metalowe "Magic traki" - ale są jeszcze gorsze niż friule.

Bronco - najlepsze z dostępnych, ale bardzo pracochłonne i moim zdaniem źle zaprojektowane (Już T142 są ciut lepiej zaprojektowane...).

Biorąc powyższe pod uwagę, to jak się DS wyszlifuje od środka, to może nie będzie najgorzej ?

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, michal0281 napisał:

a jak gaski w tym modelu, przy tym wkladzie pracy, ktory planujesz to moze szkoda zakladac te zestawowe?

Jedyne jakie by mi pasowały to gąsienice Bronco - masa roboty. Narazie powalczę z zestawowymi DSami a jak będą mocno razić to może rozważę żeby coś dokupić.

27 minut temu, martinello napisał:

W jakiej będzie wersji, w jakim malowaniu ?

Słabo się znam na różnicach z poszczególnych wersji. Jedyne co zamierzam zmienić względem instrukcji to osadzenie dodatkowego KM w dzikim miejscu - ale o tym już wiesz z innego tematu ? Malowanie będzie zestawowe z Wietnamu ale bez zębów na przodzie. Klasyczne z białą gwiazdą. 

27 minut temu, martinello napisał:

Od siebie dodam - uważaj przy montażu podwozia. Koła jezdne połączone są z kadłubem za pomocą dwóch części pośredniczących i ciężko utrzymać prawidłową geometrię. Kołą podtrzymujące - dragon wymyślił fatalnie ich montaż - uwaga - jak powyżej.

No to jednak dalej też nie będzie różowo- trza będzie walczyć. Tak samo wiem, że nie ma też otworów w kołach do oczyszczania z błota. Tak jak pisałem producenci mocno zaniedbali temat Pattonów i trzeba rzeźbić. W tym momencie nie chcę inwestować w dodatkowe blaszki - chce mieć rezerwę w razie potrzeby dokupienia gąsienic. Zawsze podobał mi się też taki Browning z pustym koszem na amunicję... :twisted:

https://exito.sklep.pl/pl/p/ABER-35L-080-135-Barrel-for-U.S-heavy-machine-gun-cal-.50-Browning-M2-HB/16851

Edytowane przez TAW
Napisano (edytowane)

Na Armoramie masz trochę inspiracji:

- montaż k-emu na wieży -> https://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=247647&page=1

- ogólny in-box -> https://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=9375

Póki co - Dragon w temacie M48 najlepszy. Ale czekam co zrobi AFV -> https://www.scalemates.com/kits/afv-club-af35048-m48a3--1222688

Napisano (edytowane)

Co do montowania KMu to spróbuję zrobić coś w podobie tego

a.jpg.6155afa793745d32e685deb41e77df5f.jpg

tyle że przyspawane do stropu wieży gdzieś w tym miejscu

b.jpg.ae3e8202c7fd2a5146cf590c77ff5b5e.jpg

Jeszce pytanie do znawców. Na pierwszym zdjęciu widać inny kosz na skrzynkę z amunicją niż ten Abera.

c.jpg.2d2dc91ab5dac834102f1f54ff45312b.jpg

Czy taki kosz jak na zdjęciu Abera był też używany w Wietnamie? Ewentualnie żeby dorobić ideologię czy mógł pochodzić z zapasów magazynowych i zostać zamontowany na dziko?

* Zdjęcia zamieszczone tylko w celu dyskusji.

Edytowane przez TAW
Napisano
3 godziny temu, TAW napisał:

...W tym momencie nie chcę inwestować w dodatkowe blaszki...

OK, rozumiem :) - ale odstąpiłbym je po cenie paczkomatu. Brezent na wieżyczkę dowódcy z DEF Model też.

Co do mojego pytania o wersję którą robisz, to chodziło mi o to, ze M48A3 bywały różne. Głownie z tego powodu, że żaden nie powstał w fabryce na liniach montażowych ale jako upgrade poprzednich wersji poprzez zabudowę diesla z M60. Dlatego warto opierać się na zdjęciu. Bywały takie z trzema kołami podtrzymującymi i częściej z pięcioma na stronę. miały rożne błotniki i światła z przodu i z tyłu. No i były zwykłe M48A3 i M48A3 mod.B z charakterystyczną podniesioną wieżyczką dowódcy.

Napisano
4 minuty temu, martinello napisał:

OK, rozumiem :) - ale odstąpiłbym je po cenie paczkomatu. Brezent na wieżyczkę dowódcy z DEF Model też.

Dzięki za szczere chęci ale nie będę Cię fatygował :super: Nawet myśląc nad tym brezentem to swój czołg widzę raczej bez by nie zasłaniać fajnego wg mnie kształtu samej konstrukcji w tym miejscu.

7 minut temu, martinello napisał:

Co do mojego pytania o wersję którą robisz, to chodziło mi o to, ze M48A3 bywały różne. Głownie z tego powodu, że żaden nie powstał w fabryce na liniach montażowych ale jako upgrade poprzednich wersji poprzez zabudowę diesla z M60. Dlatego warto opierać się na zdjęciu. Bywały takie z trzema kołami podtrzymującymi i częściej z pięcioma na stronę. miały rożne błotniki i światła z przodu i z tyłu. No i były zwykłe M48A3 i M48A3 mod.B z charakterystyczną podniesioną wieżyczką dowódcy.

:kopara:Toś mnie zastrzelił. Czołg będzie bez żadnych przeróbek w samej konstrukcji więc będzie to wersja M48A3 mod.B tak jak Dragon napisał na pudle. A ile jest rozbieżności z tym co w pudle jest to nie mam bladego pojęcia. Malowanie planuję trzecie w kolejności z instrukcji producenta czyli "Undefined Unit 1965". Żadnych kwitów na ten egzemplarz nie znalazłem więc mam nadzieję, że "prawda historyczna" to przełknie jak i to prowizoryczne mocowanie KMu.

Napisano

Dzień dobry!

Nie jestem znawcą, ale ta podstawa do M2 Abera wygląda mocno podejrzanie. Na pewno nie jest to typowa część. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych typów był M23:

9998484%5D,sizedata%5B850x600%5D&call=ur

Pod tym okrągłym deklem z sześciokątem jest sprężyna, która równoważy ciężar lufy.

Kleiłem kiedyś gąsienice Bronco - rzeczywiście wyglądają dobrze, ale jest to cała masa niepotrzebnej roboty. Nawet tak się zastanawiałem, czy nie opłaciło by się zrobić tych w miarę prostych odcinków z ogniw AFV Club a tylko zagięte na kołach napędowych i napinających odcinki z zestawu Bronco... Ale to się już robi ekstremalne.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano
15 minut temu, pmroczko napisał:

Nawet tak się zastanawiałem, czy nie opłaciło by się zrobić tych w miarę prostych odcinków z ogniw AFV Club a tylko zagięte na kołach napędowych i napinających odcinki z zestawu Bronco... Ale to się już robi ekstremalne.

Próbowałem - średnio do siebie pasują i widocznie się rożnią...

Napisano
11 godzin temu, zipster napisał:

No Panie mistrzostwo, ale wracaj po tym do jedynie slusznej linii panzerek

Jak narazie to tylko czeladnictwo ? ale dzięki. Panzerki na jakiś czas zostawiam w dobrych rękach bo mocno mnie wciągnęły zimnowojenne i współczesne.

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Powoli walczę choć pogoda rozprasza - oj tam oj tam juz rozprasza trza tylko sie skupic modelu i kleic,

Kleić trzeba ale z lata też trzeba korzystać póki jest :cool: Dzięki za fotki. A masz może jakieś foto jak przewód od szperacza wchodzi w gniazdo na stropie wieży?

Napisano (edytowane)

Śledzę warsztat od początku. Piękna robota.

Wrzucam kilka zdjęć zrobionych podczas pobytu w muzeum w Hue, może się przyda.

40089351412_2651c569a7_k.jpg

39223068495_821f6864ff_k.jpg

39444617684_1883a3a759_k.jpg

40123453402_f3cf682020_k.jpg

40123447742_7e1e100bbc_k.jpg

39444613844_c5a8ef806a_k.jpg

Edytowane przez Markuz
Napisano

Zaiste piękna inspiracja na wrak w dżungli. Ja mam nadzieję, że wyjdzie mi odrobinę mniej pogięty ? Szkoda, że nie widziałem wcześniej tego zdjęcia kosza to może postarałbym się o wycięcie siatki na spodzie.

Napisano (edytowane)
6 minut temu, bulik58 napisał:

masz na mysli ten przewod?

Dokładnie tak.

Czyli przewód wchodził zapewne jakby do środka tego gniazda i dodatkowo była zatyczka na łańcuszku - dzięki Buliku! I na dodatek kolejne zdjęcie Browninga zamontowanego w tym miejscu na wieży. Czyli nie było to wcale takie rzadkie rozwiązanie.

47 minut temu, M.A.V. napisał:

te sprężynki mnie urzekły - rewelacyjnie wyszły

Cieszę się, że przyciągają uwagę - to co zaproponował Dragon było nie do przyjęcia. Same sprężynki robiły się dość szybko, narobiłem około 10 zanim wybrałem odpowiednią wg mnie grubość drutu i średnicę zwoju. Znacznie bardziej pracochłonne były ich mocowania.

Edytowane przez TAW
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam.

Dwa popołudnia z lekkim haczykiem zajęło mi zrobienie pewnego elementu, którego na modelu mogłoby by nie być i zdecydowałem się jednak na zestaw Browninga od Abera. Wykorzystałem karabin z nieudanego kiedyś Pershinga od Tamiya. Zmyłem farbę, usunąłem stare blaszki zostawiając starą metalową lufę (stąd w paru miejscach nalot po debonderze) i zaszczepiłem nowe elementy. Nowa lufa pójdzie do kopuły dowódcy.

1.jpg.02058c50995cfea2a3274f73961fa5b3.jpg

Dużo trudu o dziwo sprawiło mi wykonanie z hipsu pozornie prostej konstrukcji stelaża na karabin. W pewnym momencie miałem już dać za wygraną i zrobić go na prostej rurce, ale miałem nie iść na łatwiznę ? i wyszło mi coś takiego. Zanim przyspawam do wieży to na wszelki wypadek poddam pod osąd kolegów modelarzy.

2.jpg.41ac82301896451c30e0f0e9883df47a.jpg

3.jpg.da0af0c6f2c61af14dcbf8ffb0d4d44d.jpg

• Like 3