zaruk Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 Skoro za duże ciśnienie i farba zasycha po drodze, to jak może wyjść ładna faktura? Wcale nie jest ładna poza tym. Nie chodzi wyłącznie o wygląd ale o to, że potem nadmiar łosza się nie chce zmywać bo wchodzi w te pory, oleje się źle rozprowadzają i generalnie kicha. Przerabiałem to wierz mi, na późniejszych etapach krzyż pański. Czyli możliwa przyczyna to zbyt duże ciśnienie? 10-15 PSI może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 Kurde, taki Panzermeister podaje rozcieńczenie 2 farba : 3 thinner i mu pięknie wychodzi. Nie porównuję się oczywiście, kudy mnie do niego, ale wcale nie rozcieńcza zbyt mocno, a maluje bez większej skuchy. No dobra, ale spróbuję rozcieńczyć mocniej i ustawić ciśnienie tak, jak pisałeś. Najpierw muszę zmyć to cholerstwo, pewnie jutrzejszy dzień zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 Dobra Spotter, będę próbował. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 W kwestii kolejności jeśli robisz camo z większej liczby kolorów niż jeden (np. panzergrey) to kolejność powinna byc taka: podkład np.szary kolor który ma wyjść spod farby np. rdzawy czy czerwony czy jaki tam chcemy chipping fluid kolor bazowy zdrapki (aż wyjdzie to co było pod spodem tam gdzie chcemy i tak jak chcemy) - jak wyschnie to na to chipping fluid - drugi i trzeci kolor camo. Dzięki temu możemy spokonie przeprowadzać wartstę rdzawego/podkładu minii na wierzch bez problemu. Jeśli ktos moduluje to trzeba uważać co by nie przesadzić z warstwami rozjaśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 podpowiedź jest taka: możesz sprobowac ogarnac tą położoną farbę psikając ostrożnie samym levelling thinnerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 Jeśli chodzi o zmywanie (ma się trochę doświadczenia w tej dziedzinie), to np miękka szczoteczka do zębów i zmywacz do akryli wamod albo najlepiej żółty diowork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Października 2020 Autor Share Napisano 31 Października 2020 3 godziny temu, enten napisał: podpowiedź jest taka: możesz sprobowac ogarnac tą położoną farbę psikając ostrożnie samym levelling thinnerem To jest bardzo dobra koncepcja. Dzięki Enten, spróbuję przy następnej wtopie (czyli pewnie niedługo). Wieża już bez farby, Levelling Thinner zmiótł trochę szpachli, więc trzeba było powtórzyć: Teraz na płytce przećwiczę malowanie zgodnie ze wskazaniami Kolegów. Jak będzie dobrze, to jedziemy dalej. Stojkovic - dzięki za uporządkowanie, przyda się. 3 godziny temu, Klapouch napisał: najlepiej żółty diowork Tego nie znam. Ki czort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 Czerwony do czyszczenia narzędzi/aerografu. Bierze wszystko jak leci. Pachnie dość intensywnie, ale do przeżycia. Żółty to thinner do farb - zarówno Tamiya jak i Gunze (seria H i C) testowałem i działa znakomicie. Zapach mniej intensywny niż czerwony, ale Tamiya thinner to to nie jest. Używam, bo działa dobrze na wszystkie farby, których używam. Jedna chemia wiele zastosowań. Oprócz tego jak namoczę szczoteczkę do zębów to bez problemu zmywam cała farbę ze wszystkich zakamarków. Zmywa razem z podkładem (Gunze, Tamiya), ale plastyku nie uszkadza. Zaznaczam jednak, że nie namaczam tylko szoruję. Po skończonym myciu opłukuję wodą, ale nie wiem czy to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Października 2020 Autor Share Napisano 31 Października 2020 Dzięki, Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Dobra, wieża pomalowana na brązowo. Tamiya rozcieńczona firmowym thinnerem 1:5, ciśnienie 10-11 PSIków, położyłem 6-7 warstw dając czas poprzednim na wyschnięcie. Wyszło dobrze. Jak pamiętam, dalej kolor bazowy - RAL 8020. Spotter, czy pisząc : "zacznij malować bazą, ale już tak niedbale, nie wchodząc w każdy zakamarek i akcentując już panele" miałeś na myśli żeby zakamarki zostawić brązowe (ciemne)? I w jaki sposób zaakcentować panele? Edytowane 1 Listopada 2020 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 Bardzo Ci kibicuję w walce z tym Panzerkiem. Fajna kopalnia wiedzy jest w tym temacie. I w kwestiach merytorycznych jak i warsztatowych. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Listopada 2020 Autor Share Napisano 2 Listopada 2020 Dzięki za miły post, wsparcie duchowe się przyda - zmagam się właśnie z malowaniem i przyznam, że ten sposób do najłatwiejszych nie należy. Chociaż pewnie to raczej brak wprawy. Jestem przekonany, że efekt będzie zupełnie, ale to zupełnie inny, niż u Spottera, pozostaje mieć nadzieję, że chociaż kształt czołgu zostanie zachowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Spokojnie, zawsze możesz w ostateczności zrobić jakąś dioramkę, na której gdzieś na poboczu drogi leży wrak tej czwórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Listopada 2020 Autor Share Napisano 3 Listopada 2020 3 godziny temu, Thalgonis napisał: gdzieś na poboczu drogi leży wrak tej czwórki Po pierdyknięciu młotkiem... Nic z tego, zapasy leków na uspokojenie wypełniają szufladę. Zamiast metalowych gęsi, kupuję nową porcję do każdego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Mały postęp: Czy pokrycie kolorem bazowym jest wystarczające? Na to pójdą rozjaśnienia, więc obecny nieco ciemny look powinien ulec korekcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Dla mnie jest OK, ale ja się nie znam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Ja też nie, ale mam wrażenie, że trochę za mocno pokryłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Jak na moje oko to jest dobrze, możesz być zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Ja też się nie znam i dla mnie też wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 To naprawdę miłe, że moje malowanie podoba się wszystkim, którzy się nie znają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Podoba się, działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Warto by tez zaszpachlowac szpary, glownia ta miedzy dachem wiezy a jej przednia plyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Na poprzednich fotkach widac zestawowy spaw i dziure. Zaklajstrowanie jej dorobionym spawem bedzie wygladac slabo bo bedzie mial rozna szerokosc. Chyba ze autorowi bedzie sie chcialo babrac w rycie nowej szczeliny pod spaw. Troche slabo wypadli wspoldoradzacze, bo dyskusji o kolorach ze 2 strony a podstawowych bledow w montazu nikt nie widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Niezasluzony urlop od aktywnosci forumowej dostalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Słuchajcie, nie ma o co kruszyć kopii. Szparę początkowo zalałem klejem i postanowiłem, że tak będę robił zdjęcia, aby jej nie było widać. No, ale przy zbliżeniu wyszła, za co przepraszam :). Skoro już ją zobaczyliście, to podszpachluję nieco aby ostudzić emocje i zobaczymy jak to będzie wyglądało, OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi