Pan_na_Zulawach Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Witam! Bilans musi się zgadzać, aby mieć ilość skończonych modeli na poziomie rozgrzebanych, zaczynam kolejny. Nie wiedzieć czemu, mam sentyment do dział szturmowych. Sama zawartość pudła naprawdę mnie cieszy: 800 części, metalowe liny, magic tracki, trochę blaszek (w tym ekrany)... ... i brak zimmeritu Każdy warsztat tutaj na forum czegoś mnie uczy i moje doświadczenie za każdym razem się zwiększa- za pomocne rady dziękuję życzliwym forumowiczom, dzięki Wam jest motywacja, aby budować coraz lepsze modele. To idąc za słowami kolegi @Seb kozaczę dalej z zimmeritem. Tym razem trochę inną metodą, bo jak przekonałem się na warsztacie @Irgr pośpiech nie popłaca i lepię go pomału i po kawałku. Na obecną chwilę jestem zadowolony z efektu: wychodzi niezbyt idealny i równy, niezbyt doskonały, jednak wg. mnie jest dobrze. Pozdrawiam. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Wszystko co na Panzer IV mnie interesuje, tak że podglądam z zaciekawieniem i się uczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 No ten zimmerit wygląda tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Od technicznej strony to ten zimmerit wygląda dobrze jednak mam jakieś takie wrażenie, że poszczególne sekcje są za szerokie. To na dole bym zostawił bo przyjdą koła, gąsienice i pewnie jakiś brud i wszystko zejdzie na dalszy plan, ale na górze proponowałbym dziabać czymś drobniejszym. Z resztą speców od "panzerki" tu nie brakuje i pewnie ktoś to wkrótce oceni fachowym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Dużo lepiej teraz to wygląda w stosunku od tego co zrobiłeś na Tygrysie. TAW ma racje że sekcje mogłyby być nieco węższe ale nie jestem pewien czy przy tym była jakaś zasada. Merytoryczne uwagi to fakt że pokrywasz wannę zbyt dokładnie. W wielu miejscach nie było sensu nakładać pasty bo nikt by tam nie wcisnął ręki - między innymi między odbojami i mocowaniami wózków jezdnych. Fajnie by było znaleźć też jakieś zdjęcie wczesnego Brummbara z dobrze widocznym zimmeritem, bo być może oszczędziłbyś sobie sporo pracy. Na pewno w późniejszym okresie zimmerit był nakładany do wysokości górnej krawędzi mocowania rolek podtrzymujących. Wyżej wszystko już było zasłonięte gąsienicami i błotnikami. Przy okrągłych elementach i skosach nie ma się co trzymać poziomego wzoru. Pracownicy ułatwiali sobie w takich miejscach prace dopasowując kierunek odciskanego wzoru do przylegającego elementu. Def Model ma w ofercie fajnie odtworzony zimmerit, aczkolwiek jest to dosyć późny wzór, jak na powyższym zdjęciu. Mimo wszystko dobrze widać wiele charakterystycznych elementów i miejsca w których z różnych powodów go nie nakładano: Do Brummbara chyba też można gdzieś znaleźć i co nieco podejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Przeglądałem wiele fotek i zasady co do nakładania pasty w Brummbarze chyba nie było, a nawet mam wrażenie, że był całkowity chaos i swoboda. Godzinę temu, TAW napisał: na górze proponowałbym dziabać czymś drobniejszym Mam też taki plan, w zestawie Trumpetera jest też mniejsza rolka, nie wiem tylko czy zimmerit nie będzie zbyt drobny. Na fotkach z wojny widać, że zimmerit nie był jednolity. Mogę zrobić też tą grubością rolki co robiłem, ewentualnie dając mniejsze tj. węższe pasy. @Irgr tak wiem, że nie był nakładany od krawędzi do krawędzi, w niektórych egzemplarzach nawet nie było zimmeritu na bokach wanny, ale uznałem, że tak naprawdę sporo z tego zostanie zasłonięte przez koła, błotnik i osłony, więc poćwiczyłem równe nakładanie. Przeglądałem już gotowe zimmerity, aby zobaczyć gdzie był nakładany Edytowane 19 Września 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Jest moc w tej haubicy Pomału prace przy "Stupa" posuwają się do przodu. Model jest najlepiej dopracowanym modelem Dragona jaki kleiłem- wszystko pasuje, czasem trzyma się bez kleju, nic nie można źle wkleić- dla mnie model poezja. Obawiam się jednak trochę o spasowanie haubicy z nadbudówką. Pozdrawiam Marek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Dobrze idzie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Jak narazie też mi się to podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Mam ten model w szafie i chętnie podpatruje jak Ci z nim idzie, dobrze słyszeć, że jest jak na ten moment super składalny bo z Dragonami różnie bywa, jak wiemy. Swego czasu zaopatrzyłem się w błotniki blaszane do niego co by się lekko pobawić z wyginaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Na osłonach otworów wentylacyjnych do przekładni też powinien być "zimmerit" oraz pod zawiasami na styku i na górnej części płyty czołowej. Podpatruje dalej - . Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 (edytowane) 7 godzin temu, meser262 napisał: Na osłonach otworów wentylacyjnych do przekładni też powinien być "zimmerit" oraz pod zawiasami na styku i na górnej części płyty czołowej. Dzięki Krzysiek za czujność Braki wynikały z mojej technologii nakładania Zimmeritu- na płytę czołową kładłem przed wklejeniem jej na model, potem wkleiłem dolną i znowu Zimmerit- nie jest może to najlepsza metoda, bo zapewne lepiej byłoby skleić bryłę i potem jechać z Zimmeritem- była by wtedy ciągłość pasów między dolną a przednią płytą. Prawie udało mi się ją zachować, jednak miejsce spotkania płyt wypadło tak sobie. Po podkładzie zobaczę jak to wygląda- najwyżej trochę zdrapię z krawędzi. Zimmerit kładłem przed wklejeniem części na model, bo tam na przedniej płycie włazy (w tym jeden zamknięty) i śruby- myślałem, że lepiej będzie mi się kładło operując jedną częścią niż całym prawie kadłubem Trochę cieniowania, malowania i drapania. Praca w toku. Pozdrawiam Marek Edytowane 28 Września 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Nie wolisz malować po złożeniu góry z dołem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 5 minut temu, Stojkovic napisał: Nie wolisz malować po złożeniu góry z dołem? Raz malowałem cały model i wiem, że da się to zrobić. Maluję podwozie na początku ze względu na Magic Tracki, które po wklejeniu błotników, aby zamontować, trzeba by podzielić na kilka części. Maluję podwozie, sklejam i wstępnie maluję gąski i już po ich założeniu raczej niczego już nie maluję w trakcie. W tym modelu bawię się jeszcze odpryskami zimmeritu, co po złożeniu modelu było by raczej bardzo upierdliwe, a tak mam wszędzie dostęp. Co moich odprysków, to pociągnę je jeszcze German Red Braun, czyli podkładem, ale tak, aby było widać białe (nie wiem jaki kolor miał zimmerit, czytałem: biały, kremowy, szary) krawędzie odprysków i następnie czymś tam lekko dobrudzę. Po tym przerywam prace na podwoziem- wstępnie skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 (edytowane) 27 minut temu, bulik58 napisał: nie wiem czy to wina zdjec ale grubosc zimmeritu polozonego na bocznych scianach kadluba jest chyba za duza, widac to w miejscach gdzie odpadl - Raczej nie. Może być takie wrażenie z daleka, bo są zabielone krawędzie. Akurat na tych wozach nie żałowali sobie Zimmeritu, popatrz sobie na niektóre foty w necie. Mój model w powiększeniu (... ślady maskola ) Co do koloru Zimmeritu, to nie jest taka oczywista sprawa. Z tego co wiem, to octan poliwinylu i siarczan baru miały kolor biały, a co do samego barwnika to czasem chyba nawet nie był dodawany- aby położyć Zimmerit na jeden pojazd trzeba go było tyle, ile starczało na pomalowanie kilku innych. Ile w tym prawdy nie wiem- wybrałem kolor biały. Edit: Dragon normalnie deklasuje inne firmy- teraz dopiero we wnętrzu koła podtrzymującego zobaczyłem pierścień blokujący (nie pamiętam już jak on się fachowo nazywa) Edytowane 28 Września 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 8 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Dragon normalnie deklasuje inne firmy- teraz dopiero we wnętrzu koła podtrzymującego zobaczyłem pierścień blokujący (nie pamiętam już jak on się fachowo nazywa) Pierścień Segera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, _OldMan_ napisał: Pierścień Segera. Właśnie, chociaż jak pogrzebię teraz w pamięci, to pamiętam go pod nazwą pierścienia osadczego. Cały Dragon- rozwalają niektóre szczegóły (w tym modelu np. działający (najprawdopodobniej) wskaźnik kąta podniesienia lufy napędzany zębatką. Tylko pytanie po co? Z jednej strony takie perełki, a z drugiej strony w instrukcji wybory alternatywnych części (bez żadnego komentarza) których modelarz bez wiedzy jaką ma @meser262 nie targnie. Krzysztof obiecał tutaj zaglądać, więc może komuś przyda się wiedza przy budowie swojego modelu. Chodzi mianowicie o: 1. Co to jest i kiedy to montować? 2. Koła podtrzymujące. Kiedy jakie? W modelu zamontowałem koła bez wzmocnienia. 3. Osłona mechanizmu napinającego gąsek. Kiedy jaka? W swoim modelu wybrałem osłonę bez wzmocnienia(?). Edytowane 28 Września 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 Kolejna przymiarka po złożeniu układu bieżnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Jaki on jest brzydki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Że aż ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Tak bardziej ad rem to podobają mi się gąsiennice. Czym przecierałeś ? Aluminium ? Edytowane 30 Września 2020 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 1 Października 2020 Autor Share Napisano 1 Października 2020 6 godzin temu, Klapouch napisał: Czym przecierałeś ? Aluminium ? Są chyba dziesiątki poradników malowania gąsienic. Jednak w modelarstwie, tak jak w życiu, najprostsze metody są najlepsze. Metoda zapożyczona od @bazylms- malowane po całości Tamiya Metallic Grey XF-56, na to Track Wash Mig-a i przetarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Czy wannę za kołami już po bokach brudziłeś, czy jeszcze przed Toba ten etap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 1 Października 2020 Autor Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Stojkovic napisał: Czy wannę za kołami już po bokach brudziłeś, czy jeszcze przed Toba ten etap? Ciężko nazwać to brudzeniem... Normalnie po pomalowaniu brudził bym całość, ale po pomalowaniu sido, tam gdzie miałem wycieniowane (i zadowalająco to wyglądało oddając cień i brud) zrobiło się zielone gó.... Pobrudziłem na tyle, aby mi żyłka na skroni nie pulsowała Dałem też gotowym specyfikiem Miga trochę czegoś, co miało imitować piach w zagłębieniach, ale jak patrzę dzisiaj, to nawet śladu po tym nie ma... Z brudzeniem podwozia dałem sobie spokój chwilowo, bo jest tam jeszcze kilka miejsc, które muszę poprawić, a muszę się zastanowić, czy warto na to tracić czas, bo jak dojdzie suche błoto, to raczej mało z tego będzie widać. Generalnie koncepcji na pobrudzenie tego modelu nie mam, chciałbym jednak wykorzystać takie specyfiki, które kupiłem kiedyś i jakoś nie było okazji. Tylko teraz już widzę, że to trochę lipa- czerwone błoto nie jest czerwone, a jasno brązowe po wyschnięciu... Używał ktoś tego? Da się to rozpylić aero? Coraz bardziej przekonuję się, że gotowe specyfiki to jedno wielke gó.... i skok na nasze portfele. Edytowane 1 Października 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi