Mikolaj75 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Po skrótowym warsztacie poświęconym głównie kolorowaniu, modelik gotowy: 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Oczopląsu można dostać patrząc na górne powierzchnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 P.11 wygląda świetnie w takim kamuflażu, aż szkoda że polskie były malowane jednokolorowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Nawet nie wiedziałem że takie kamo było? No chyba że to s-f? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Ładnie prezentuje się w takim kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Bardzo ładny ten "Polaczek" w "rumuńskiej panterce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Dziękuję wszystkim - jmx - było takie kamo i jest dobrze udokumentowane. Między innymi silne kwity spowodowały, że je wybrałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Bardzo ładnie wyszła ta egzotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Fantastyczny jest ten kamuflaż !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peacemaker Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 (edytowane) Piękny. Niecierpliwie czekam aż ktoś zrobi w trzecim malowaniu z pudełka - Dark Green/Dark Earth z krzyżami. Sam nie mogę się zdecydować, na którą wersję się porwać. Trudny wybór. W sumie może nie ograniczać się do "lub", ale przejść na "i"? Edytowane 5 Października 2020 przez Peacemaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 Dzięki za opinie. Peacemaker - a może inny sposób na rozwiązanie Twego dylematu: 1. w pierwszym schemacie (polskie khaki i rondle) możesz zrobić P.7a; 2. w drugim tak jak ja P.11b; 3. W trzecim P.11c 4. Nie mówiąc już o tym, że jest jeszcze P.24 z Azura, a nie wierzę że IBG nie wyda P.11f koła/narty i pewnie P.24 też... Czyli spokojnie kilka rumuńskich Pezetelek (IARek) można zbudować w różnych schematach, a te 3 pierwsze na jednym arkuszu kalkomanii (pomijając cyfry, ale to zawsze da się znaleźć). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Cóż by tu rzec. O tym ,że model świetnie wygląda w tym malowaniu pisał nie będę bo zostało to już napisane powyżej. Sam model jako całość wyszedł świetnie, malowanie z ręki, którego się obawiałeś, także. Podoba mi się pierścień na osłonie silnika, te rdzawe ślady wyglądają bardzo realistycznie, podobnie jak zabrudzenia w okolicy zbiornika. W porównaniu kamuflaży Aeronautica Romana 1 - Polska 0. PS. Jak się zachowywał "łosz", przy tych wszystkich rowkach, podczas nakładania na skrzydło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peacemaker Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 Bardzo dobry pomysł, żeby te wszystkie kamuflaże na różnych maszynach pokazać. Choć chyba jestem już za stary i zbyt dzieciaty na to, żeby poświęcać tyle czasu na dłubanie P.24 Azura (miałem, sprzedałem, teraz żałuję, bo jego elementy mogłyby posłużyć jako zestaw konwersyjny do P.24F z IBG, ale pewnie tą wersję też w końcu wypuszczą). Z ciekawości zaglądnąłem do katalogu IBG, a tam w 1/72 zapowiedziana P.11c (co prawda tylko polska wersja, ale rumuńską zapewne też wypuszczą, tak jak to zrobili w 1/32) i P.11f. Idealnie! Co do dobierania kalkomanii - patrząc na zdjęcia w "Polskie Konstrukcje Lotnicze w Rumunii" łatwo dojść do wniosku, że występowało tam bardzo wiele wariacji krzyża, więc one chyba nie są aż tak łatwo wymienne. Patrząc jak to jest zrobione w modelu P.11b, to odwzorowanie jest idealne, zresztą elementy jak logo PZL (wczesna wersja, inna niż np. w P.24) czy oznaczenie "P 11b" na ogonie też. W sumie to ciekawe, że robiąc kolekcję lotnictwa rumuńskiego można mieć wszystkie wzory logo PZL i trochę nawiązującego do niego logo IAR (szkoda, że do oglądania tylko z mocną lupą w ręku). Ze względu na dobre kalki poczekam zatem na dedykowane zestawy z IBG. Ale na drugiego P.11b i tak chyba się skuszę, ale na pierwszą wersję, właśnie z logo PZL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 Może to nie szata zdobi człowieka, ale model to i na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Października 2020 Autor Share Napisano 7 Października 2020 Dzięki za komentarze. Właśnie dla szaty pochwyciłem ten zestaw.. Faktycznie miło, że mamy dziś do wyboru kilka dobrych zestawów i kolejne ciekawe zapowiedzi. Sam szykuję się na "przegląd 24-ek". Rymulus - wash jest problematyczny, trzeba to robić na raty, bo co oczywiste chętnie wlewa się w żłobki, a linii trzyma się słabo. Nie mam jakiegoś jednoznacznego patentu na to i chętnie poznam pomysły gdybyście mieli sprawdzone/zaplanowane/teoretyczne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Świetny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi