WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Ale lista powiedzmy 20-25 modeli to wcale nie "jest narzucanie czegoś z góry" to jest dosyć sporo różnych możliwości. Skąd wiesz, czy się nie trafi coś takiego, co Ci przypadnie do gustu. poza tym kto powiedział, ze nie możesz zgłosić swoich propozycji? Nie nerwowo. Be4 RPMu jest to model uproszczony do oporu, ale czy aż taki szrot - dla mnie to będą modele wodnopłatów Aoshimy - jak otworzyłem pudelko to mi wszystkie części ciała opadły - dokładnie WSZYSTKIE. Myslę, że dobrze by było zrobić taką Bazę Modeli Tragicznych i raczej z nich coś lepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 4 minuty temu, WujekAlice napisał: Ale lista powiedzmy 20-25 modeli to wcale nie "jest narzucanie czegoś z góry" to jest dosyć sporo różnych możliwości. Skąd wiesz, czy się nie trafi coś takiego, co Ci przypadnie do gustu. poza tym kto powiedział, ze nie możesz zgłosić swoich propozycji? Nie nerwowo. Be4 RPMu jest to model uproszczony do oporu, ale czy aż taki szrot - dla mnie to będą modele wodnopłatów Aoshimy - jak otworzyłem pudelko to mi wszystkie części ciała opadły - dokładnie WSZYSTKIE. Myslę, że dobrze by było zrobić taką Bazę Modeli Tragicznych i raczej z nich coś lepić. Tak się zastanawiam.Czyżby kolega zamierzał wziąć udział?Tak aktywnie działa i się udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Wątek jest o MC to propozycja dotyczyła się MC zwłaszcza że dużo nowych modeli wydali od 2012 roku no i temat się nie rozmywa MC i koniec. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 1 minutę temu, Focus napisał: Wątek jest o MC to propozycja dotyczyła się MC zwłaszcza że dużo nowych modeli wydali od 2012 roku no i temat się nie rozmywa MC i koniec. I to jest konkretne określenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Może i bym chciał? jeszcze jak to miały by być modele MC to mam kandydata dla siebie - od razu mogę powiedzieć, że to by była Peszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 A jak oceniacie ten zestaw ? https://www.mojehobby.pl/products/F-16CJ-52-Tiger-Demo-Team.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Ciekawe wczoraj nabyłem Hmmwv z militari wheels może też go uznacie za gniota? Wtedy bym się przyłączył. Edytowane 22 Listopada 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 31 minut temu, Focus napisał: Wątek jest o MC to propozycja dotyczyła się MC zwłaszcza że dużo nowych modeli wydali od 2012 roku no i temat się nie rozmywa MC i koniec. Focus locuta causa finita! I dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 22.11.2020 o 19:10, Focus napisał: Wątek jest o MC to propozycja dotyczyła się MC zwłaszcza że dużo nowych modeli wydali od 2012 roku no i temat się nie rozmywa MC i koniec. Owszem ten wątek dotyczy modeli Mister Craft ale można założyć całkowicie nowy projekt grupowy i rozwinąć ideę budowania modeli z takich kiepskich zestawów . Byłby i Mister Craft i Academy i jeszcze inne modele uznawane za szroty, za które nikt nie chce się brać. To się moim zdaniem nie wyklucza. Edytowane 13 Listopada 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 25 minut temu, _OldMan_ napisał: A jak oceniacie ten zestaw ? https://www.mojehobby.pl/products/F-16CJ-52-Tiger-Demo-Team.html Bardzo ładny model Italeri ale... w wersji A nie C Block 52+ I brakującymi kilkoma elementami o których pisałem we wcześniejszych postach. Ten model nie jest szrotem modelarskim tak jak model w 72, który jest kiepskim klonem modelu Italeri. Model przedstawiony z Twojego postu można wykonać jako maszynę np holenderska, belgijską czy norweską ale zdecydowanie nie polską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Jak Mistercraft to Mistercraft.Myślę że ostatnie zdanie należy do kolegi Focus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 W razie konkursu, mogę zasponsorować nagrodę dla najlepszego samolotu w barwach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 35 minut temu, DTG napisał: Nie miałem tego zestawu w ręku, ale ze zdjęć wynika że chyba jednak można i polską: jest podstawa statecznika ze spadochronem, jest "mały" wlot powietrza, jest dysza P&W. Dysza silnika owszem jest PW-100, wlot powietrza ujdzie ale podstawa statecznika pionowego w swojej części przedniej za krótka i odpowiada jedynie wersji A. Do tego brak anten charakterystycznych dla wersji Block 52+ używanej w Polsce. Najtańszy F-16A w 48 ale czy warty do przerabiania na zdecydowanie nowocześniejszą wersję? Ja bym dożył i kupił Hasegawę albo Tamiyę lub Kinetica w wersji D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Może inaczej czy projekt będzie dotyczył tylko samolotów czy pancerke też bierzecie pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 1 godzinę temu, abtb napisał: A co rozumiesz pod słowem "badziew"? Bo jeżeli to ma być: przesunięte formy, golenie do zrobienia od podstaw i nadlewy do wyskrobania łopatą to ten warsztat może umrzeć jeszcze przed odpaleniem. Lista? Trochę mi to trąci kanonem lektur obowiązkowych. Jeżeli ktoś chce zrobić Be 4 z RPM-u a ty go na liście nie umieścisz to automatycznie wycinasz uczestnika. Uważam, że każdy powinien sam sobie wybrać model i ewentualnie zmierzyć się z opinią pozostałych uczestników. Ja mam na oku dwa Hellery i chciałbym przed zakupem wiedzieć czy się łapię (wg regulaminu - zestaw prymitywnie zaprojektowany) czy nie. Wtedy dudki przeznaczam na coś bardziej życiowego. I jeżeli mam mieć narzucone z góry że mam robić taki lub taki model to odpadam Ja myślę, że badziew to badziew Bez względu na to czy ma poprzesuwane formy czy jest źle zaprojektowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 1 minutę temu, DTG napisał: No zdecydowanie nie warto, bo za kilkadziesiąt złotych więcej można kupić już Hasegawę. Tamka to jednak ok. 100 zł więcej i do tego jednak trzeba kupić podstawę statecznika z żywicy. No ale w końcu to nasz polski Jastrząb więc trzeba i warto na niego trochę wydać. Hasegawa ma albo miała w swojej ofercie wersję używaną przez PSP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Gwoli wyjaśnienia: posiadam model Tamiy'i https://www.mojehobby.pl/products/F-16C-N-Aggressor-Adversary.html z którego w zasadzie można zrobić model naszego Jastrzębia, ale w ramach proponowanego projektu chciałbym zlepić coś bardziej ekstremalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 7 minut temu, _OldMan_ napisał: Gwoli wyjaśnienia: posiadam model Tamiy'i https://www.mojehobby.pl/products/F-16C-N-Aggressor-Adversary.html z którego w zasadzie można zrobić model naszego Jastrzębia, ale w ramach proponowanego projektu chciałbym zlepić coś bardziej ekstremalnego. No to zrób F-16 z Mister Crafta w 72:). Niezła jazda, festiwal szlifowania i szpachlowania czyli rasowy hardcore ale możliwy jak najbardziej do sklejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Nie wiem czy oczy by pozwoliły na taki hardcore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: Nie wiem czy oczy by pozwoliły na taki hardcore. Ja zrobiłem i nawet nieźle wyszedł a noszę do takich prac okulary. 72 nie jest aż taka mała :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 41 minut temu, fanpancerki napisał: Może inaczej czy projekt będzie dotyczył tylko samolotów czy pancerke też bierzecie pod uwagę? Jesteśmy w dziale lotniczym więc projekt powinien dotyczyć jedynie modeli lotniczych. No ale niech się jeszcze inni wypowiedzą w tej kwestii. Ja osobiście postawiłbym jedynie na modele letadeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Ja bym przyjął - jako gościa honorowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 9 godzin temu, WujekAlice napisał: Ja bym przyjął - jako gościa honorowego Myślę, że powinnismy się trzymać jednak tematyki lotniczej. Pancerka powinna być w oddzielnymi dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Myślę, że powinnismy się trzymać jednak tematyki lotniczej. Pancerka powinna być w oddzielnymi dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Trochę off-topowo, ale trochę w temacie - MC sprzedaje niewiele tych kołowych - raptem ze 3 chyba - tak na oko bardzo szrotowato to nie wygląda - warte to zachodu, czy nie? Drogo nie jest... A ta Katiusza na podwoziu T60 wygląda fajnie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi