em Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Obie książki kupiłem od autorów. Ta o 19 leh kontakt przez Facebooka, o 36 pułku w pracy. Poszukaj w księgarni internetowej Grezyngiera. Może jeszcze tam mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 W temacie książek o jednostkach to są jeszcze: pozycje poświęcone 34.PLM i 15.SELR MW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 W dniu 4.06.2020 o 13:01, Grzes napisał: A można gdzieś to kupić? Drugie wydanie książki ,,19 LOTNICZA ESKADRA HOLOWNICZA''. autor planuje na jesień bieżącego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Dla miłośników szwedzkiego lotnictwa. Ok 180 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Wydawnictwo Stratus na facebook'u: Cytat Jednym z kolejnych naszych planów, zapewne na 2021 będzie publikacja z serii Polish Wings o MiG-21PFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Właśnie dostałem z Czech pozycję o szturmowikach w służbie innych państw niż ZSRR. Jest tam o naszych Iłach, Bułgarii, Jugosławii, Czech i Mongolii. Coś dla wielbicieli lotniczej egzotyki. Text , trochę zdjęć i kolorowanek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) zapomniałem dodać: format :212x150, stron: 144 Rok wydania 2020 Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez hamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Nowość od Kagero: Lublin RXIII https://sklep.kagero.pl/lublin-r-xiii-samolot-towarzyszacy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Super wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Dotarła do mnie nowa monografia Lublina R-XIII od Kagero i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to rażąco niska jakość zdjęć w niej zamieszczonych. Wiem, że większość zdjęć konstrukcji polskich z okresy międzywojennego nie jest najwyższej jakości w oryginale, ale tutaj reprodukcje nawet tych ogólnodostępnych w internecie i to w świetnej jakości są odstraszające, ba nawet zdjęcia z czasów współczesnych są okropne. Jakiś ogromny raster, przejścia tonalne nawet jak na czarno białe zdjęcia są zastanawiające, ogólnie to wygląda niczym zdjęcia zamieszczane w prasie lat 30-tych.. Czy ktoś też ma już tą książkę i odnosi podobne wrażenia? Bo moje wrażenia są takie jakby zdjęcia w tej książce były jakimiś kserokopiami i to zrobionymi na kserokopiarce nie najwyższej jakości PS Żeby nie było mam porównanie np. do monografii P.24 wydanej przecież wcześniej i w niej wszystko jest w porządku, różnica na niekorzyść R-XIII jest po prostu rażąca. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 A możesz wrzucić jakiś przykład (foto lub lepiej skan)? Jeszcze lepiej z linijką w tle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak na szybko zdjęcia robione telefonem, ale chyba widać co i jak. Dodam jeszcze, że to są zdjęcia jedne z tych lepszych w tej książce. Dwa pierwsze z epoki, choć w oryginale są dostępne w dobrej jakości, a kolejne trzy to już zdjęcia nieco bardziej współczesne (czwarte zdj to zbliżenie trzeciego), ale ich jakość i tak jest żenująca. To wygląda jak zdjęcia z czarno białej prasy codziennej z dawnych lat, jak jakaś kserówka i w dodatku jeszcze w kiepskiej rozdzielczości Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja nie widzę żadnej różnicy A na poważnie, nie wiem jak u innych ale u mnie nie ma zdięć ani spod Firefox'a ani chroma I już jest w porządku - wszystko widać Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Slawek_26869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Myślałem, że będzie gorzej. Wyglądają jakby była zakłócona równowaga tonalna - są zbyt rozjaśnione. Nie że prześwietlone, bo szczegóły chmur na niebie widać. Także na tej samej współczesnej fotce bluza stojącego w wodzie jest bardzo ciemna, czyli składowe prawie czarne są, tylko środkowe tony są przesunięte w kierunku bieli. Czyli to nie kwestia druku, a raczej obróbki fotografii. Myślałem, że przy pomocy linijki zobaczę i porównam ten "ogromny raster", ale też nie. Moim zdaniem nie jest tak źle, jak sądziłem po pierwszym poście. A co tam robi ten Fouga Magister? Poważnie fotografia tego samolotu jest w książce o Lublinie R-XIII? 21:18 Przepraszam, masz rację. Powiększyłem sobie fotkę ze zbliżeniem, policzyłem linie rastra. Potem wziąłem sobie inną książkę Kagero (z tej samej serii) i tam na 1 mm wychodzi tych kropeczek 6, a na Twoim zdjęciu - 4. Co oznacza, że podczas przygotowania do druku została zadana za mała liniatura (pewnie 150 lpi zamiast 175, a może nawet tylko 133), czyli faktycznie raster jest większy. Pewnie jakbym zobaczył to gołym okiem, w 1:1 to zauważyłbym, ale na ekranie od razu nie rzuca się w oczy. Tyle, że linijki nie oszukasz... Na zielono - rozstaw kropek w omawianym "Lublinie", na różowo - tak wygląda inna Monografia Kagero (w mojej lupce, nie chce mi się robić fotografii makro). arhtus - a wrzuć jeszcze jakieś wyjątkowo "drastyczne" zdjęcie... Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Ale te zdjęcia, które zamieściłem nie oddają w pełni negatywnego wrażenia jakie towarzyszy przy oglądaniu tej książki. Przecież mam kilka innych pozycji z Kagero i mam porównanie. W monografii P.24 niektóre zdjęcia wręcz zachwycają jakością, a ja pokazałem tutaj przykłady zdjęć, które są ogólnie dostępne w dobrej jakości, a w książce wyglądają okropnie. Fotki z epoki, które same w sobie nie są najwyższych lotów, jeśli chodzi o jakość, dodatkowo z tym "filtrem degradującym" wyglądają tak koszmarnie, że moje pierwsze skojarzenie to czasy dzieciństwa, gdy się wycinało zdjęcia samolotów z czarno-białych gazet tylko tutaj na lepszym papierze. Bardzo sobie zawsze ceniłem książki o tematyce lotniczej i pomimo powszechnego dostępu do większości materiałów w formie cyfrowej, każda nowa książka w formie papierowej ma dla mnie takie jakieś szczególne znaczenie, po prostu lubię tradycyjne książki i chyba pierwszy raz jestem tak niemiło zaskoczony jej jakością. Co do Fougi Magister to jest do niej odniesienie, a właściwie do jej usterzenia. Są też zdjęcia Spitfirea, F-117, MiGa-25 czy Cobry i szczerze to nie wiem jaki cel przyświecał autorowi zamieszczając je w takiej jakości, ale tutaj to już w tej kwestii jest katastrofa, to po prostu trzeba zobaczyć Dużo sobie obiecywałem po tej książce i jak się tylko dowiedziałem o premierze to ją zamówiłem, ale pomijając fajne plany (choć też można mieć jakieś ale) i pare renderów 3D (już i tak chyba dostępnych w sieci), w takiej postaci zupełnie nie warta zainteresowania wg mnie. Smuteczek Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, KayFranz napisał: arhtus - a wrzuć jeszcze jakieś wyjątkowo "drastyczne" zdjęcie... Spójrz na tą fotkę, a niżej masz link do galerii z tym zdjęciem w nieco innej jakości, ja nie mam więcej pytań wspomniany link, fotka na samym dole http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1689/126/Lublin-R-XIII2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Wlasnie odebrałem i potwierdzam-jakość zdjęć moim zdaniem poniżej krytyki. Poprzednie wydanie tej monografii również autorstwa p. Glassa miało chyba lepszej jakości zdjęcia. Poszukam w biblioteczce i sprawdzę. Generalnie jestem rozczarowany bo spodziewałem się czegoś więcej. A poza nowa okładka , formatem i dodanymi renderami to raczej nic nowego od poprzedniego wydania. A No i cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 A jakie było poprzednie? To? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Tak. W nowym nawet układ tekstu i rysunki są takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Różnica to także plany w większej skali których nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) A no takie, że większość zdjęć w tej nowej wersji jest jakby wynikiem sfotografowania kiepskim telefonem tych z tej starej, potem przepuszczona przez pralkę obniżono w nich ekspozycję i kontrast, potem w tak powstałym zdjęciu, tą ekspozycję mocno znowu podniesiono, kontrast miejscami wywindowano do granic możliwości, a potem to co z tego zdjęcia zostało przy pomocy strasznej jakości druku zamieszczono w nowej książce Jakbym miał opisać tą książkę jednym słowem, to bym sięgnął po język francuski - ŻENUA PS Może to mocno wszystko opisuję, ale ja wydając na tą książkę pieniądze, czuję się lekko przerobiony i czekam na jakąś oficjalną informację ze strony Kagero, że zaszła jakaś, awaria sprzętu, czy coś tam podobnego i pierwsza wersja tej książki wyszła po prostu jakaś wadliwa, a ze względu na obecny stan na świecie nie zostało to wychwycone po prostu nie wiem jak można tak wycenić taką kserówkę w ładnej okładce.. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Czapla ze Stratusa: http://www.wydawnictwostratus.pl/ksiazki/495 Można ,,przekartkować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Stratus po Polsku ? Niewiarygodne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 Może to seria tylko na rynek polski a na export dadzą wkładkę po angielsku. Podobnie jak w Polskich Skrzydłach które są po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 Czy komuś wpadła w ręce wkładka po polsku do tegorocznej nowości Stratusa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi