Hello Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 13 minut temu, kopernik napisał: Ja, jak zwykle ponarzekam, że książka o POLSKICH malowaniach, adresowana raczej dla POLSKIEGO odbiorcy nie jest po POLSKU. POLSKIE wydawnictwo, POLSCY autorzy Co powiedzieć ? Jednym słowem - smutne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Smutna to jest cena ok 180 zł. V1 ( w drugim obiegu) już kosztuje ok 350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 W dniu 9.01.2022 o 01:03, kopernik napisał: Chyba przeszło bez echa. Polish Fighter Colours 1939-1947. V2- dzieło podobno monumentalne i kompletne. Obejrzałem prezentację ( bardzo szybką ) i to co jest już w necie. Odczucia ? Chyba jest rzeczywiście prawie kompletna. Oczywistości są chyba w całości. Do tego samoloty na których Polacy wykonywali jakieś loty ( zapoznawcze, doświadczalne itp ). Wpakowano tam nawet nieloty z warsztatów i wystaw ( np. Ła-5) . Ja, jak zwykle ponarzekam, że książka o POLSKICH malowaniach, adresowana raczej dla POLSKIEGO odbiorcy nie jest po POLSKU. POLSKIE wydawnictwo, POLSCY autorzy ...To powód dla którego prawdopodobnie jej nie kupię ... Z tego co widziałem, sądzę, że będzie wydanie II, uzupełnione i poprawione. Sporo o książce : http://modelarstwo.koszalin.pl/index.php/literatura/634-polish-fighter-colours-1939-1947-vol-2 Czytałem po czesku "Letectvi a Kosmonautikę", gdy miałem naście lat. Po rosyjsku "Modelist Konstruktor". Nigdy nie uczyłem się czeskiego. Rosyjskiego pod przymusem. Czytam teraz po angielsku lotnicze książki, chociaż nigdy nie uczyłem się angielskiego. Modelarstwo i hobby rozwija lingwistycznie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 @letalinpodziwiam! Próbowałem, ale ja nie daje rady... Na pewno w j.angielskim ma większy zasięg, może dzięki temu wydawnictwu będą pomysły w większej ilości zestawów na poloniki?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 3 godziny temu, letalin napisał: Czytałem po czesku "Letectvi a Kosmonautikę", gdy miałem naście lat. Po rosyjsku "Modelist Konstruktor". Nigdy nie uczyłem się czeskiego. Rosyjskiego pod przymusem. Czytam teraz po angielsku lotnicze książki, chociaż nigdy nie uczyłem się angielskiego. Modelarstwo i hobby rozwija lingwistycznie:) Ale Skrzydlatą Polskę czytałeś po polsku ! Wspomniane przez Ciebie tytuły były wydane w językach ojczytych wydawców. Oczywiście, to wydawca decyduje w jakim języku publikuje. Strach pomyśleć co będzie jak się zorientują , że Chińczyków jest 1,5 mld ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Jestem ciekaw czy pisane były od razu po angielsku czy jest to tłumaczenie? Nie znam się na druku, czy dużo zachodu by coś takiego (zakładając że polski tekst jest gotów) puścić też w wersji PL? No chyba nikt już nie składa literek jak Guttenberg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 To jest kwestia szacunku wydawnictwa do polskiego odbiorcy. Jakby w Polsce nikt nie kupił książki w języku angielskim o P11, to może by zrozumieli. Skoro jednak się sprzedają, to po co się starać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 45 minut temu, kopernik napisał: Ale Skrzydlatą Polskę czytałeś po polsku ! Wspomniane przez Ciebie tytuły były wydane w językach ojczytych wydawców. Oczywiście, to wydawca decyduje w jakim języku publikuje. Strach pomyśleć co będzie jak się zorientują , że Chińczyków jest 1,5 mld ... Ale zauważył jeden z drugim oburzony, że wydawcą większości książek Stratusa jest MMP Books, czyli firma angielska? Angole wykładają pieniądze na ten interes, zatem technicznie książki te są wydawane w języku ojczystym wydawcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Zapowiedzi Stratusa / MMP na rok 2022. Jednak nie wszystko po angielsku . https://www.yumpu.com/en/document/read/65144425/mmpbooks-stratus-forthcoming-books-for-2021-2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Trzeba patrzeć na ten problem pozytywnie. Dzięki temu, że książki o polskim lotnictwie są po angielsku, to wielu ludzi spoza Polski może się dowiedzieć więcej o naszej historii i naszym lotnictwie. Nie kupilbym raczej książki po węgiersku, fińsku ( po fińsku akurat mam kilka), czy rumuńsku, a wydawnictwa Stratusa o lotnictwie i samolotach tych krajów mam w biblioteczce. I to działa w obie strony. Takie czasy, a angielski na poziomie wystarczającym do rozumienia tekstów wyćwiczyć można dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Takie czasy ... niemniej jednak ja ubolewam. Tym bardziej jak widzę coś takiego ( MMB też dało tu swój znaczek, nie wiem jak jest w wersji rosyjskiej). Stratus to tłumaczy, ale jednak poszło to w cyrylicy . Russian Aviation Colours Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Według autora próbne wydruki są ok. Tylko patrzeć jak trzeba będzie wyłuskać kasę ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amista Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Nowa pozycja HMH-Publications DH-023 - Sukhoi Su-22 Fitter - Flying With Air Forces in Eastern Europe 140 pages Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amista Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 i następna nowość HMHDH-C001 Supermarine Spitfire Mk.IX & Mk.XVI - 116 pages Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 @kopernik no pięknie i teraz tylko żeby modele były. Przydała by się umiejętność projektowania i drukowania kalek, może nawet drukarka 3d???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Już jest ( mam). Książka o POLSKIM lotnictwie po POLSKU ! ( piję do Stratusa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Grdzie kupiłeś, na samolotywywiadowcze.pl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Tak. W sobotę zamówiłem, dzisiaj rano odebrałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Cza bedzie zamówić ; w poniedziałem mi przyszło z Gretzy "Samoloty OAW" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Wydane całkiem ładnie. trochę wkurza mnie format ale to takie marudzenie... Sprytne zabiegi edytorskie pozwoli na dodanie objętości:)..Podobnego zabiegu używa i Stratus..wiec... Moim zdaniem warto kupić Edytowane 3 Marca 2022 przez dedrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 W pierwszej chwili miałem to wkleić w dziale "Plac zabaw" z zakładce " zakupy", po namyśle wklejam tu. Jakoś nie pasowała mi ta książka do "Placu zabaw". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Wydawnictwo " Stratus " przygotowało do VII tomu PKL niezłą niespodziankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Osobiście mam mieszane uczucia… Osobny tom z ilustracjami? Niedługo będą tomy ze stronami parzystymi i nieparzystymi… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Wielkim fanem Irydy nie jestem, ale kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Godzinę temu, kopernik napisał: Wielkim fanem Irydy nie jestem A ja wręcz przeciwnie. Ale tej książki nie mam. Warta uwagi? Np. jakieś ciekawe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi