Skocz do zawartości

Amusing Hobby, 1/35, T-72M1 (może Twardy?)

Kapitan_Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, i1117 napisał:

Rozważam budowę tego modelu, dlatego będę podpatrywał. Szkoda, że nie planujesz złożenia kompletnego wnętrza. Powodzenia!

Nie widzę sensu w wkładaniu tak szczegółowego wnętrza, gdy tak nie wiele będzie widać.

Taka bardzo oszczędna w słowach relacja...

Jak oceniasz zestaw w stosunku do wcześniejszych dostępnych na rynku modeli *), no i co chcesz z niego "wystrugać" - T-72 czy Twardy ?

*) pytam jako posiadacz modelu tamiy (z dodatkami) i trumpetera

43 minuty temu, martinello napisał:

Taka bardzo oszczędna w słowach relacja...

Jak oceniasz zestaw w stosunku do wcześniejszych dostępnych na rynku modeli *), no i co chcesz z niego "wystrugać" - T-72 czy Twardy ?

*) pytam jako posiadacz modelu tamiy (z dodatkami) i trumpetera

Godzinę temu, johnrambo napisał:

Hm. wygląda fajnie.  A jak wyglądają detale zewnętrzne w porównaniu do Tamiya lub Trumpetera ? 

Trumpetera nie miałem w rękach, więc się nie wypowiem, natomiast porównując do Tamiyi powiedziałbym, że jest na równym poziomie, no może AH ma niewiele więcej szczegółów w postaci spawów itp. Napewno gorzej wypadają koła jezdne w porównaniu do Tamki.

Będzie Twardy.

11 minut temu, Tomek Mroczkowski napisał:

Jeżeli są dedykowane do M109 A3 G/ GE to są za wąskie.  

Co do pracy, rób odlewy, biorę 2 🤣

Zaczekaj, aż wypuszczą tego stwora, łatwiej z tego będzie wyrzeźbić naszego TWARDEGO. Ja z tego spróbuje coś zrobić- jak się da oczywiście.

337-entry-1-1613393564.jpg

21 minut temu, Tomek Mroczkowski napisał:

Jeżeli są dedykowane do M109 A3 G/ GE to są za wąskie.  

Co do pracy, rób odlewy, biorę 2 🤣

Jeżeli mi udaje się wystrugiwać Peteka, to Tobie też się uda 😉

7 minut temu, robertmodelarz napisał:

Zaczekaj, aż wypuszczą tego stwora, łatwiej z tego będzie wyrzeźbić naszego TWARDEGO. Ja z tego spróbuje coś zrobić- jak się da oczywiście.

337-entry-1-1613393564.jpg

Co to wtedy będzie za przyjemność z wycinania Erawy? 🤪

Jeśli już to raczej Herr Hauptmann. A tak  na poważnie to projekt wygląda na arcyciekawy  i z mojej bajki więc już szukam miejsca na widowni.

Pozdrawiam

Andrzej

20 minut temu, Rack napisał:

Super robota :super:.

Bardzo dobre "rozlane podłużnie" spawy.  Próbowałem tej masy od Tamki, ale niestety, mi trzyma się narzędzi a na plastiku ciężko siada, nie wiem co źle robię :hmmm:.

Dosłownie poliż narzędzie 😁.

Co do plastiku, Ja jeżeli spoina idzie po płaskiej płaszczyźnie, zawsze najpierw robię rowek rylcem.

2 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał:

Dosłownie poliż narzędzie 😁.

Co do plastiku, Ja jeżeli spoina idzie po płaskiej płaszczyźnie, zawsze najpierw robię rowek rylcem.

Problem w tym, że właśnie robiłem "na mokro". I nie pomagało 😞. Też robię rowki, ale z tą masą nie bardzo mi szło. Kilka spawów zrobiłem, fakt, że podobały mi się, ale okrutnie się namęczyłem. Stosujesz matalowe narzędzie, czy drewniane?. Ja próbowałem profilowanymi wykałaczkami...

Musisz próbować. Mi na początku też się nie chciało trzymać modelu. Potem zaczęło jakoś wychodzić... Popróbuj z proporcjami, ja teraz daje minimalnie więcej żółtego i fajnie się trzyma.

Narzędzi używam dwóch, oba są samoróbkami.

Jedno jest kawałkiem puszki po piwie i uformowane jest w "łuk", używam go do robienia "łuski" jak po spawaniu migomatem lub tigiem.

Drugie to kawałek ramki z ostrzem jak płaskie dłuto.

• Thanks 1