Kapitan_Kurt Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 Jako, że jest czas i są warunki, a do tego posiadana jest dokumentacja zdjęciowa, to jak tego nie wykorzystać? Model to nowy T-72 z wnętrzem, z którego wykorzystuję tylko przedział napędowy. Tak i powoli jest robione tyle w temacie... 5 Cytuj
i1117 Napisano 24 Lutego 2021 Napisano 24 Lutego 2021 Rozważam budowę tego modelu, dlatego będę podpatrywał. Szkoda, że nie planujesz złożenia kompletnego wnętrza. Powodzenia! Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 24 Lutego 2021 Autor Napisano 24 Lutego 2021 39 minut temu, i1117 napisał: Rozważam budowę tego modelu, dlatego będę podpatrywał. Szkoda, że nie planujesz złożenia kompletnego wnętrza. Powodzenia! Nie widzę sensu w wkładaniu tak szczegółowego wnętrza, gdy tak nie wiele będzie widać. Cytuj
johnrambo Napisano 25 Lutego 2021 Napisano 25 Lutego 2021 Hm. wygląda fajnie. A jak wyglądają detale zewnętrzne w porównaniu do Tamiya lub Trumpetera ? Cytuj
martinello Napisano 25 Lutego 2021 Napisano 25 Lutego 2021 Taka bardzo oszczędna w słowach relacja... Jak oceniasz zestaw w stosunku do wcześniejszych dostępnych na rynku modeli *), no i co chcesz z niego "wystrugać" - T-72 czy Twardy ? *) pytam jako posiadacz modelu tamiy (z dodatkami) i trumpetera Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 25 Lutego 2021 Autor Napisano 25 Lutego 2021 43 minuty temu, martinello napisał: Taka bardzo oszczędna w słowach relacja... Jak oceniasz zestaw w stosunku do wcześniejszych dostępnych na rynku modeli *), no i co chcesz z niego "wystrugać" - T-72 czy Twardy ? *) pytam jako posiadacz modelu tamiy (z dodatkami) i trumpetera Godzinę temu, johnrambo napisał: Hm. wygląda fajnie. A jak wyglądają detale zewnętrzne w porównaniu do Tamiya lub Trumpetera ? Trumpetera nie miałem w rękach, więc się nie wypowiem, natomiast porównując do Tamiyi powiedziałbym, że jest na równym poziomie, no może AH ma niewiele więcej szczegółów w postaci spawów itp. Napewno gorzej wypadają koła jezdne w porównaniu do Tamki. Będzie Twardy. Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 28 Lutego 2021 Autor Napisano 28 Lutego 2021 Ciąg dalszy... Najpierw potraktowałem kadłub roztworem Tamiya Basic Putty z Mr. CementS. Potem położyłem imitację spoin z Tamiya Epoxy Putty, a na końcu wykonałem Erawę, z którą było dużo przygód... 11 Cytuj
robertmodelarz Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 Wspaniała maszyna Ci wychodzi. Pamiętaj o wymianie gąsienic na Diethla i kół napędowych od Leoparda 2 Te pasują-są ruchome i w dobrej cenie. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Te pasują-są ruchome i w dobrej cenie. Jeżeli są dedykowane do M109 A3 G/ GE to są za wąskie. Co do pracy, rób odlewy, biorę 2 Cytuj
robertmodelarz Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 11 minut temu, Tomek Mroczkowski napisał: Jeżeli są dedykowane do M109 A3 G/ GE to są za wąskie. Co do pracy, rób odlewy, biorę 2 Zaczekaj, aż wypuszczą tego stwora, łatwiej z tego będzie wyrzeźbić naszego TWARDEGO. Ja z tego spróbuje coś zrobić- jak się da oczywiście. Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 1 Marca 2021 Autor Napisano 1 Marca 2021 21 minut temu, Tomek Mroczkowski napisał: Jeżeli są dedykowane do M109 A3 G/ GE to są za wąskie. Co do pracy, rób odlewy, biorę 2 Jeżeli mi udaje się wystrugiwać Peteka, to Tobie też się uda 7 minut temu, robertmodelarz napisał: Zaczekaj, aż wypuszczą tego stwora, łatwiej z tego będzie wyrzeźbić naszego TWARDEGO. Ja z tego spróbuje coś zrobić- jak się da oczywiście. Co to wtedy będzie za przyjemność z wycinania Erawy? Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 10 minut temu, robertmodelarz napisał: Zaczekaj, aż wypuszczą tego stwora, łatwiej z tego będzie wyrzeźbić naszego TWARDEGO. Ja z tego spróbuje coś zrobić- jak się da oczywiście. To póki co żadna zapowiedź, nie nastawiałbym się na to. Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 1 Marca 2021 Autor Napisano 1 Marca 2021 Dzisiejszy dzień upłynął na pracy z osłonami lamp. Dodałem też brakujące spoiny. 6 Cytuj
TAW Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 Widać poważne podejście i czystą precyzyjna robotę - będzie co oglądać! Powodzenia Panie Kapitanie i czekam na więcej. 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 16 godzin temu, TAW napisał: Widać poważne podejście i czystą precyzyjna robotę - będzie co oglądać! Powodzenia Panie Kapitanie i czekam na więcej. Powinno być Jawohl Her Kapitan 1 Cytuj
Endrju Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Jeśli już to raczej Herr Hauptmann. A tak na poważnie to projekt wygląda na arcyciekawy i z mojej bajki więc już szukam miejsca na widowni. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Rack Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Super robota . Bardzo dobre "rozlane podłużnie" spawy. Próbowałem tej masy od Tamki, ale niestety, mi trzyma się narzędzi a na plastiku ciężko siada, nie wiem co źle robię . Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 2 Marca 2021 Autor Napisano 2 Marca 2021 20 minut temu, Rack napisał: Super robota . Bardzo dobre "rozlane podłużnie" spawy. Próbowałem tej masy od Tamki, ale niestety, mi trzyma się narzędzi a na plastiku ciężko siada, nie wiem co źle robię . Dosłownie poliż narzędzie . Co do plastiku, Ja jeżeli spoina idzie po płaskiej płaszczyźnie, zawsze najpierw robię rowek rylcem. Cytuj
Rack Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 2 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: Dosłownie poliż narzędzie . Co do plastiku, Ja jeżeli spoina idzie po płaskiej płaszczyźnie, zawsze najpierw robię rowek rylcem. Problem w tym, że właśnie robiłem "na mokro". I nie pomagało . Też robię rowki, ale z tą masą nie bardzo mi szło. Kilka spawów zrobiłem, fakt, że podobały mi się, ale okrutnie się namęczyłem. Stosujesz matalowe narzędzie, czy drewniane?. Ja próbowałem profilowanymi wykałaczkami... Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 2 Marca 2021 Autor Napisano 2 Marca 2021 Musisz próbować. Mi na początku też się nie chciało trzymać modelu. Potem zaczęło jakoś wychodzić... Popróbuj z proporcjami, ja teraz daje minimalnie więcej żółtego i fajnie się trzyma. Narzędzi używam dwóch, oba są samoróbkami. Jedno jest kawałkiem puszki po piwie i uformowane jest w "łuk", używam go do robienia "łuski" jak po spawaniu migomatem lub tigiem. Drugie to kawałek ramki z ostrzem jak płaskie dłuto. 1 Cytuj
bondarek Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 5 godzin temu, Flachenty napisał: Przeżywam deja vu. Trzymam kciuki Ja też . Dobrze idzie, ale prawdziwa zabawa zacznie się na wieży. Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 2 Marca 2021 Autor Napisano 2 Marca 2021 Dzisiaj dzień drobnicy, kabelki itp. Zacząłem również przeróbki klamer gołębników. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi