M.J.89763 Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Cześć. Pierwszy model w 2021 roku . Czołg Leopard 2A4 w malowaniu wozu 0169 z 10bkpanc ze Świętoszowa. Model Meng TS 016 plus kilka dodatków: liny Eureka, łańcuszki przy granatach dymnych Aber i kalki Toro Model. Edytowane 30 Marca 2021 przez M.J.89763 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Fajny Leoś! Producenta i numery farb podasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Elegancko się prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Elegancki i starannie zrobiony model. Fajnie zróżnicowana rdza na wew. stronie gąsienic. Nie jestem tylko pewny tej drewnianej kolby w MG3 i łańcuszki od granatów dymnych można było zrobić na kolor metalu. Te szczególiki nie zmieniają jednak faktu, że jestem bardzo mocno na tak, bo ogólnie model prezentuje się świetnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Powiem tylko ze chcialbym tak umiec robic modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 2 godziny temu, Michal_G napisał: Fajny Leoś! Producenta i numery farb podasz? Dzięki Model malowany farbami Tamiya: Nato Green XF-67, Nato Brown XF-68 i Nato Black XF-69. Farby rozjaśniane żółtym Tamiya XF-3, Tamiya Buff XF-57 i White XF-2. 2 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: Elegancko się prezentuje. Dzięki bardzo 1 godzinę temu, TAW napisał: Elegancki i starannie zrobiony model. Fajnie zróżnicowana rdza na wew. stronie gąsienic. Nie jestem tylko pewny tej drewnianej kolby w MG3 i łańcuszki od granatów dymnych można było zrobić na kolor metalu. Te szczególiki nie zmieniają jednak faktu, że jestem bardzo mocno na tak, bo ogólnie model prezentuje się świetnie Dzięki bardzo Kiepski ze mnie fotograf, w rzeczywistości ta rdza jest bardzo matowa i faktycznie jestem zadowolony z tego jak wyszła Kolor kolby MG3 próbowałem odwzorować na podstawie zdjęcia i przy użyciu farb jakie miałem dostępne. Wyszło jak wyszło 1 godzinę temu, Adamo722 napisał: Powiem tylko ze chcialbym tak umiec robic modele Dzięki wielkie za pozytywny komentarz Jeszcze kilka fotek przy innym świetle: "Leoś" z "Rośkiem" I z "bewupem" 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Świetna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Jeszcze brakuje fotki z T-72 czy PT-91 Edytowane 30 Marca 2021 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 3 godziny temu, M.J.89763 napisał: Kolor kolby MG3 próbowałem odwzorować na podstawie zdjęcia i przy użyciu farb jakie miałem dostępne. Wyszło jak wyszło Nie chodziło mi o samo wykonanie ale nie widziałem żadnego zdjęcia MG3 na Leopardzie gdzie ten karabin miałby drewniana kolbę. Widziałem tylko czarne. Jeśli jednak wzorowałeś się na konkretnym egzemplarzu ze zdjęcia to nie było tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 6 godzin temu, TAW napisał: łańcuszki od granatów dymnych można było zrobić na kolor metalu. Łańcuszki są w kolorze. Bardzo ładny Leoś, czeka na mnie ten sam. Jak się sklejało? Lufa wymaga wymiany czy jest ok? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 3 godziny temu, mandrivecs napisał: Świetna robota! Dzięki bardzo 30 minut temu, Tomek Mroczkowski napisał: Łańcuszki są w kolorze. Bardzo ładny Leoś, czeka na mnie ten sam. Jak się sklejało? Lufa wymaga wymiany czy jest ok? Dzięki bardzo Fajny model do sklejenia, wszystko ładnie spasowane. Jeśli chcesz zrobić ruchome zawieszenie trzeba trochę oszlifować drążki skrętne w miejscu osadzenia w kadłubie bo ja trochę za ciasno zrobiłem i później niektóre się zacinały. Dałem trochę smaru od środka i jest OK. Nie wiem jak to się stało ale brakowało mi jednej części, konkretnie celownika. Na szczęście była szyba a resztę dorobiłem z polistyrenu (na szczęście prosty kształt) i od góry jest przykryty więc praktycznie nie widać go za bardzo. Chciałem kupić lufę metalową ale w każdym sklepie były niedostępne, natomiast lufa zestawowa jest moim zdaniem ok, ładnie pasują połówki, skleiłem "thin cementem" i później na wkrętarkę i delikatnie papierem ściernym. Nie widać szwu, jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Mi się bardzo podoba, jedyne do czego bym się przyczepił to to, że DLA MNIE gąsienice są zbyt zardzewiałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 4 godziny temu, Jacorro napisał: Mi się bardzo podoba, jedyne do czego bym się przyczepił to to, że DLA MNIE gąsienice są zbyt zardzewiałe. Jak dla mnie to są OK. W niemieckich tak samo rdzewieją bo są niemieckie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Takie pytanie laika... pod wiewiórą na pewno ma być "2"? Zastanawiam się, co ona oznacza, jak to jest pojazd z 1 bcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Jacorro napisał: Mi się bardzo podoba, jedyne do czego bym się przyczepił to to, że DLA MNIE gąsienice są zbyt zardzewiałe. Dzięki bardzo Na zdjęciach ta rdza wyszła bardziej wyrazista niż w rzeczywistości, a na zdjęciach rzeczywistych Leopardów wyglądają na dość mocno zardzewiałe. 53 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Takie pytanie laika... pod wiewiórą na pewno ma być "2"? Zastanawiam się, co ona oznacza, jak to jest pojazd z 1 bcz. Z tego co mi wiadomo odznaka ze skrzydłem husarii (1 dywizji pancernej) z dwójką pod spodem oznacza wóz z 10 Brygady Kawalerii Pancernej. Takie samo oznaczenie jest np. na BWP-1 ze zdjęć powyżej. To są kalki Toro dla pojazdów z 10 bkpanc - numer 35D21. A np. Rosomak którego robiłem (np. zdjęcie wyżej) ma odznakę z 5 pod spodem co oznacza wóz z 17 Wielkopolskiej Brygady Zmechanizowanej z Międzyrzecza. Edytowane 31 Marca 2021 przez M.J.89763 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Świetny model, fajnie pobrudzony ( powiedzmy że nie zauważyłem wewnętrznej strony kół), a nie paradny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 16 godzin temu, copycat napisał: Świetny model, fajnie pobrudzony ( powiedzmy że nie zauważyłem wewnętrznej strony kół), a nie paradny. Dziękuję bardzo Ale kolega jest Eagle Eye, ja dopiero teraz zauważyłem a myślałem o tych kołach a później mi uciekło Zdjecia są jednak bezlitosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 W dniu 31.03.2021 o 12:31, robertmodelarz napisał: Jak dla mnie to są OK. W niemieckich tak samo rdzewieją bo są niemieckie Nie jestem pewien czy to dobry przykład bo to egzemplarz muzealny z Drezna, który stoi po chmurką . Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Jak dla mnie bardzo fajnie zrobiony. Bez nadmiernego brudzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 3 godziny temu, imek46 napisał: Jak dla mnie bardzo fajnie zrobiony. Bez nadmiernego brudzenia. Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 10 godzin temu, Endrju napisał: Nie jestem pewien czy to dobry przykład bo to egzemplarz muzealny z Drezna, który stoi po chmurką . Pozdrawiam Andrzej 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Bardzo mi się podoba. Możesz podzielić się sposobem malowania gąsienic? Fajnie wyglądają. Sam walczę teraz z A5 i jest to mój pierwszy z gumowymi nakładkami i zastanawiam się jak to zrobić i się nie narobić Świetnie też wyglądają podrdzewiałe szpadle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 14.04.2021 o 20:59, jiad napisał: Bardzo mi się podoba. Możesz podzielić się sposobem malowania gąsienic? Fajnie wyglądają. Sam walczę teraz z A5 i jest to mój pierwszy z gumowymi nakładkami i zastanawiam się jak to zrobić i się nie narobić Świetnie też wyglądają podrdzewiałe szpadle. Dzięki za komentarz Co do gąsienic to nie wiem jak to zrobić żeby się nie narobić Ja się trochę narobiłem z nimi. Zacząłem od podkładu z tamiya NATO black, później farbą burnt iron (choć pewnie lepszy byłby np "gun metal" ale nie miałem) pomalowałem miejsca gdzie toczą się koła i zamaskowałem je później płynem maskującym. Następnie gąsienice pomalowałem na szaro i farbami vallejo dark rust, rust i orange rust przy pomocy gąbki zrobiłem efekt rdzy. Gdzie nie doszła gąbka dodałem jeszcze washy w kolorach rdzy. Nakładki gumowe malowałem pędzelkiem farbami vallejo szara z dodatkiem czarniej. Następnie lekki weathering z washa akrylowego - "dust" przygotowanego mniej więcej wg przepisu z kanału Night Shift . Na koniec po zdjęciu maskowania suchym pędzlem kolorem "Steel" miejsca na ogniwach które ocierają się o inne elementy czy kamienie, oraz powierzchnie po których toczą się koła jeszcze lekko grafitem z ołówka naniesionego małym wacikiem tamiya. I tak to z grubsza wyglądało. Trochę czasu to zajęło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Umknął mi, a jest bardzo fajny! Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 W dniu 23.04.2021 o 09:59, Dorotka napisał: Umknął mi, a jest bardzo fajny! Gratulacje Dzięki bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi