tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Witam w nowym warsztacie, rozpoczynam pracę nad MiG-23MF. Jakiejś głębszej historii nie ma, tyle, że wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam jak prenumerowałem Mały Modelarz do teczki i wyszedł numer z MiG-23, jakie było wtedy WOW, że samolot, że myśliwski i do tego ze zmienną geometrią skrzydeł, ruskie to mają technikę, amerykańce mogli się schować... Skleiłem model, skrzydła nawet się obracały...teraz tak z sentymentu kupiłem w skali 1/72. Malowanie ma być kolorowe, z uzbrojeniem, oczywiście z szachownicami. Poniżej zdjęcia zawartości pudełka, oraz dodatków. Z grubsza przymierzyłem się do wymiarów płatów, statecznika, kadłuba i raczej jest poprawnie. Głębszej analizy nie przeprowadzałem, przyjdzie czas na bieżąco. Zacząłem docinać kadłub żeby zmieścić kabinę żywiczną, tu będzie trochę pracy. Jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki, uwagi to zapraszam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Pozwolisz że się poprzyglądam...i pokibicuje. Poprzymierzaj skrzydła z kadłubem... Mojego wywaliłem praktycznie do kosza, ta zmienna geometria skrzydeł hmmm....mnie się trafiła totalna katastrofa, luzy, niepasujące bolce, wszystko latało jak kulka w wiadrze, szpary, na maxa nierówne...jedyne co mogło uratować to sklejenie na stałe ale to paskudnie wygląda. Z plusów: nitowania fajne, niezły detal... Kupiłem academy i zvezde mld i dopiero z 3 coś złożyłem byle skończyć... Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 No trzymam kciuki. Sam niedawno sklejałem i ten model to jest nie lada przeprawa. Dopasowanie ze sobą dwóch tylnych połówek kadłuba to niezłe wyzwanie. Skrzydła nieco wiszą po rozłożeniu jeśli nie skleisz ich na stałe. Między statecznikiem pionowym a kadłubem też powstaje niemała szpara. Dużo szpachli, piłowania i wytrwałości będzie potrzebne Ale przy włożeniu odpowiedniej dozy wysiłku da się z niego zrobić sensowny model. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Świetnie że będzie warsztat. Ostatnio pojawił się ten model u mnie jako tzw. model relaksacyjny robiony w przerwach. Po pierwszych wpisach zaczynam się jednak zastanawiać czy rzeczywiście będzie to relaks. Podłączam się i obserwuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Teraz straszy na półce... I resztki dawców: z lewej to korpus KP... Ale trzymam kciuki. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Jeszcze tak informacyjnie dodam, że jakiś czas temu, jak odrodziła się we mnie chęć powrotu do modelarstwa to kupiłem na FB parę modeli, nie mając zupełnie wyobrażenia co kupuję i jakie są standardy na forach internetowych. Wśród modeli był owszem MiG-23, ale firmy Design. Ostatnio przystępując do warsztatu dokupiłem wspomniane wyżej dodatki, znalazłem plany, wydrukowałem, wyciąłem parę elementów i schowałem czym prędzej ten wyrób plastikowy na powrót do szuflady. Skoro zostały dodatki to trzeba było dokupić do tego model i stąd pojawił się wyrób KP. Mam wrażenie że zdecydowanie lepszy i dokładniejszy. W załączeniu zdjęcie pudełka rzeczonego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Wg. scalemates ten Design to przepak academy...na tym korpusie oparłem mojego ulepka - bo znowu academy mydło straszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Na tym korpusie nie dało się nic oprzeć Grubość w okolicach silnika przekraczała grubość oryginału, łącznie z grubością materiału, więc nie było nawet jak zeszlifować. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, tomekk napisał: Jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki, uwagi to zapraszam. Nie spi.... Nie spartol tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Wiele się nauczyłem, a przede wszystkim nie spieszyć się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Jestem, że tak powiem. Mam na składzie ową 23kę i już kilka razy do niej przysiadałem ale zawsze coś mnie odrzucało od tego modelu. Detal ma całkiem, całkiem ale czy to wszystko da się złożyć w sensowna kupę to powiem szczerze powątpiewam. "Pracuję" nad ichnim MiGiem 21R i jakoś to pod górę idzie. Życzę powodzenia i czekam na to co wystrugasz z tego paździerza. Skrzydła to chyba raczej na stałe. No chyba, że wykombinujesz jakiś dobry patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Normalnie tak mnie zaintrygowaliście swoimi opiniami na temat tego modelu że postanowiłem go kupić i zrobić. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 7 minut temu, Xmen napisał: postanowiłem go kupić i zrobić. To ja proponuje "projekt grupowy - MiG 23 Kp/RV Aircraft" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Nigdy w życiu... Chyba że za darmo będą dawać, to go wtedy wymaluję w różowe króliczki.Miałem takie luzy, szpary i niepasujące zawiasy ma skrzydłach że przy nich system academy jest ok, a su 22 z pantery to już poezja. I jeżeli to coś określił 15 godzin temu, Matys napisał: Skrzydła nieco wiszą po rozłożeniu jeśli nie skleisz ich na stałe. ,,nieco" ?!? One opadają do ziemi... a na dodatek każde w inną stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 2 minuty temu, myszaty napisał: One opadają do ziemi... a na dodatek każde w inną stronę. To opadają do ziemi czy każde w inną stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Lewo/ dół - prawo/dół bo się kupy nie trzymały - ten kto wymyślił ten zawias z zębatką chyba przedawkował becherovkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 1 minutę temu, myszaty napisał: ten kto wymyślił ten zawias z zębatką chyba przedawkował becherovkę... Kurcze, to ja mam chyba jakiś wybrakowany egzemplarz, bo u mnie zębatki to nie ma . Tylko dwa chamskie bolce i choćby siadaj i płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 To co tylko zestaw RV jak by ktos bez nerwów chciał robić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Tak mnie zaciekawiła ta zębatka, że wyciągnąłem swoją 23 - u mnie też nie ma. Na pewno mówimy o tym samym modelu ? Do @Tomek K.: ten żywiczny kokpit to jakiej firmy? Nie wygląda "Airesowo" że tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Aż poszedłem sprawdzić... mój błąd... Kp nie ma nic co by łączyło prawe i lewe skrzydło. Zębatka jest w mld zvezdy i najlepiej dopracowana w academy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 4 minuty temu, Moses napisał: zestaw RV Kp=RV tylko taniej o jakieś 30-40pln. Rv dodawało jeszcze czasami kawałek blachy i kilka okruchów żywicy do zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 No to ja chętnie też popatrzę na zmagania z tym zestawem. Zastanawiałem się kiedyś sporo czasu czy go nie zakupić, ale po obejrzeniu wyprasek jakoś detal mnie nie porwał a to co się tu teraz pisze utwierdza w przekonaniu. Niemniej życzę powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Tak połączenie skrzydeł wygląda w academy, ruszają się jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Mechanizm z Academy można zaadaptować w KP zwłaszcza że oba modele masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) 28 minut temu, abtb napisał: Kp=RV tylko taniej o jakieś 30-40pln. Rv dodawało jeszcze czasami kawałek blachy i kilka okruchów żywicy do zestawu. To co, trzeba szukać Bilka czy rzezbić w KPie? Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi