Stalooki Napisano 26 Czerwca 2021 Share Napisano 26 Czerwca 2021 Następnym modelem jaki wezmę na warsztat będzie model śmigłowca Bell UH-1H Iroquois w skali 1:72 firmy Hasegawa. Jeszcze nie wiem jak go pomaluję, na razie powycinam elementy i może pomyślę nad jakimiś dodatkami. Może ktoś oglądał film Forest Gump w którym jest scena jak Forest i jego kolega przylatują tymi śmigłowcami do wietnamu. Śmigłowce przylatują trochę czekają aż żołnierze szybko z nich wyskoczą i zaraz odlatują. Podoba mi się ta scena. Zapraszam do śledzenia warsztatu z budowy tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Czerwca 2021 Share Napisano 26 Czerwca 2021 Lep hueyka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Czerwca 2021 Share Napisano 26 Czerwca 2021 Niestety do tej sceny potrzebujesz krótkiego huey'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć! Ja bym nie powiedział - OK, w filmie były rzeczywiście krótkie, ale historycznie do zadań transportowych wykorzystywano w przeważającej większości "długie" - wersje D i H. Inna sprawa, że ten model Hasegawy niestety bardzo mocno babolowaty jest Konkretnie przednia część śmigłowca jest mocno skrócona - brakuje tam dobrych kilku milimetrów a zniekształcenie zaczyna się mniej więcej od przedniej krawędzi drzwi przesuwnych. I to by się jeszcze dało przeżyć, gdyby nie głupkowaty pomysł na wykonanie przedniej szyby z absurdalnie szerokim środkowym słupkiem. Wydaje mi się, że jeżeli nie przebudujesz tej przedniej szyby to nie będziesz zadowolony z wyglądu swojego modelu. Sam osobiście zastanawiam się, czy nie przeszczepić do tego modelu przodu od Mistercrafta - ale przyznacie, że brzmi to jak masochizm do kwadratu... Innym pomysłem było by użycie przodu od Hueya z Hobby-Bossa, jest on bardzo ciekawie zbudowany i gdyby się udało to dopasować to może być całkiem ładnie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Edytowane 27 Czerwca 2021 przez pmroczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Pierwsze przymiarki. Trochę pracy przede mną z dopasowaniem elementów. Duże nadlewki (to nie problem, da się). Gorzej będzie ze złożeniem i zaszpachowaniem kadłuba. Spokojnie, byle do przodu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Działaj. Tylko niech cię ręka Boska broni przed umieszczeniem tych pampersów za sterami! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Ale pokraczny zestaw.... ciekawe co z tego wystrugasz Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 4 godziny temu, Moses napisał: Ale pokraczny zestaw.... aż z ciekawości zajrzałem do netu obadać co to za mydło... Kyrielejson ! wg scalemates to formy z lat 70tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 No tak, jakość nie powala. Ale ja do tego modelu podejdę lajtowo. Malowanie i kalkomanie według wzoru na pudełku czyli japońskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 W dniu 28.06.2021 o 13:38, M.A.V. napisał: wg scalemates to formy z lat 70tych Jak go skończysz, będziesz mógł starać się dla niego o żółte tablice rejestracyjne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 Dalsze konieczne przymiarki i obróbka części żeby nie było niespodzianek w przyszłości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 No... I zaczyna wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) A co ma nie wyglądać.... toć to Hasegawa. Patrzę z uwagą bo też mam takiego na składzie. ps. on tak się na sucho trzyma bez kleju?.... genialne. Edytowane 9 Lipca 2021 przez zegeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 Trochę się trzyma na Patafix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 A jak w tej plejadzie modeli Hueyków mieści się Italerka? Co koledzy możecie powiedzieć o tym modelu, przykładowo UH-1C nr kat 050? Jakieś porównanie z powyższym z Hasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 3 godziny temu, jmx62 napisał: A jak w tej plejadzie modeli Hueyków mieści się Italerka? Co koledzy możecie powiedzieć o tym modelu, przykładowo UH-1C nr kat 050? Jakieś porównanie z powyższym z Hasy. Przecież to zupełnie inna maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Domyślam się, tyle tylko że dla mnie "znawcy śmigłowców" Huey to Huey. Chodziło mi o to czy ten model Italerki jest tak samo słaby jak ten tytułowy z Hasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Godzinę temu, jmx62 napisał: Domyślam się, tyle tylko że dla mnie "znawcy śmigłowców" Huey to Huey. Chodziło mi o to czy ten model Italerki jest tak samo słaby jak ten tytułowy z Hasy? Według mnie, jest znacznie lepszy... ale ja też się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Napiszę tak… Mam powyższą Hasę i po rozpakowaniu pobiegłem po Italerkę i moim zdaniem zrobiłem dobrze. Hasa wymaga o wiele więcej pracy (chociażby czyszczenia nadlewek ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 13 Lipca 2021 Autor Share Napisano 13 Lipca 2021 Może kiedyś będę wybierał lepsze jakościowo zestawy do roboty, ale na razie po prostu spodobało mi się malowanie na pudełku i za bardzo nie wybierałem. W ogóle to naturalnie będę dążył do lepszych jakościowo modeli i dlatego potrzebne będą do tego nowe kity Tamiya lub inne ale na razie chce zrobić Hueya i akurat tego. Tymczasem poprawiłem mocowanie drzwi bo oryginały ciężko wchodziły i głupio, nierówno wyglądają. Musiałem dokleić małe podkładki z 0,5 mm hipsu, żeby drzwi nie wpadały do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Trochę offtop, ale masz świetny awatar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Zostawiasz to nitowanie, czy może je zeszlifujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Lipca 2021 Autor Share Napisano 15 Lipca 2021 20 godzin temu, giberes napisał: Trochę offtop, ale masz świetny awatar. To są młotki z The Wall zespołu Pink Floyd. Fajne nie? 8 godzin temu, zegeye napisał: Zostawiasz to nitowanie, czy może je zeszlifujesz? Chyba zostawię, potem delikatny wash wokół nich. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Za dużo weatheringu nie będę dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 Młotki fajne, mam je na koszulkach, dlatego pochwaliłem avatar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Ło, forum muzyczne się tworzy Jak Iroquis to od razu "Czas apokalipsy" się nasuwa na myśl "The End" Doorsów i teledysk "What I've Done" Linkin Park 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi