Jump to content

Henschel Hs129 B3, Italeri 1/72

panDespota
 Share

Recommended Posts

No i udało się po osiemnastu miesiącach skończyć :mrgreen: Model wiekowy. Kolejny z moich powrotów do dzieciństwa :) Wzbogacony blaszką Eduarda, hamulcem i skopiowanymi kołami, za które jestem serdecznie wdzięczny Rektorowi. Brak tych elementów skutecznie wstrzymywał mi prace. Dorobiłem celownik i rurkę pitota. Miniatura przenitowana, wyryte kilka klapek inspekcyjnych, malowana Vallejo. Numer na ogonie i spiralki na kołpakach malowane od szablonu. Maszyna w domniemanym malowaniu 14(Pz)./SG9. W internecie znalazłem wzmiankę iż samolot został utracony na Węgrzech nieopodal Nagyigmand w wyniku awarii silnika 3 stycznia 1945. Wszystko to jednak domniemania. Zdjęć maszyny brak. Warsztat

Dziękuję wszystkim za pomoc w warsztacie. No i kilka fot

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

• Like 20

Super praca. Malowanie i znaki piękne, brudzenie też. Ja chyba bym nie obijał go tak mocno (śmigła, fotel), no ale to kwestia gustu, poza tym sam mam problem z  nadmiernym brudzeniem modeli więc nie jestem tutaj osobą uprawnioną do krytyki. 

• Thanks 1

Dziękuje za miłe słowo 🙂

W dniu 2.09.2021 o 07:20, zaruk napisał:

Ja chyba bym nie obijał go tak mocno (śmigła, fotel), no ale to kwestia gustu, poza tym sam mam problem z  nadmiernym brudzeniem modeli więc nie jestem tutaj osobą uprawnioną do krytyki. 

Jak tylko się coś nie podoba- krytyka jak najbardziej wskazana. Może ciutku faktycznie za bardzo poszedłem w te obicia, ale i tak mnie kusiło żeby więcej więcej. Ogólnie chciałem go usyfić. Po obejrzeniu tego filmiku stwierdziłem że nie powinienem mieć zahamowań 😀 W 0:30 widać ładnie zjechane łopaty śmigieł

W dniu 2.09.2021 o 07:57, Xmen napisał:

Duży plus za ciekawy i rzadko spotykany temat.

Mam jeszcze dwa w magazynku. Tak że szykuje się jeszcze B-1 i B-2. B-2 może w zwierzyńcu na PWM się pojawi. Jak dla mnie mega ciekawa konstrukcja. Szkoda że nie ma porządnego modelu w tej skali, ale jak sam piszesz, temat niszowy... 😟

W dniu 2.09.2021 o 08:38, M.A.V. napisał:

pięknie wyszedł - świetnie że udało się go dokończyć :super:

Całe szczęście że mnie Rektor z forum hamulcem działa poratował. Wstyd się przyznać, ale tak się już zniechęciłem, że nieskończony model w gablocie wylądował 😅

W dniu 2.09.2021 o 12:50, jmx62 napisał:

A zwłaszcza ta podpórka pod skrzydło, dodaje fajny klimat😁

Koreczek już jako stały rekwizyt w galeriach gości. Tak jak i zresztą pudełko-podstawka po surówce 😁

Edited by panDespota

9 godzin temu, Xmen napisał:
9 godzin temu, panDespota napisał:

Koreczek już jako stały rekwizyt

A ja myślałem że co model to nowy korek jest.:mrgreen:

Oj przez te osiemnaście miesięcy trochę tego poszło, ale wszystkie korki, nakrętki i kapsle lądują na bieżąco w koszu 🤭 No w sumie poza korkami. Te odkładam do słoja. W przyszłości mają posłużyć jako podstawki/uchwyty przy malowaniu figurek. Z tym że tylu figurek to ja do końca życia nie zrobię patrząc na moje obecne tempo 😆

• Haha 1