Szupryt Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 9 minut temu, socjo1 napisał: Te lotniczki bez marynarki! Na spocznij! W takim razie trzeba uzbroić się w cierpliwość. Jesteśmy dopiero w połowie lat 70-tych, a wtedy oko Głównego Zarządu Politycznego było jeszcze czujne. Zaczęło ślepnąć dekadę później i wtedy pojawiły się tzw. "bufety". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Nawet można poczytać prasę wojskową z tamtych czasów. Wersja zdigitalizowana: http://sbc.wbp.kielce.pl//dlibra/metadatasearch?action=AdvancedSearchAction&type=-3&val1=subject:Wojsko+\-+Polska Miłej lektury!!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Szupryt napisał: Tak , ten z lewej to Rola-Żymierski. Od lat 30-tych dwudziestego wieku sowiecki agent , po wojnie osobiście podpisał około 100-u wyroków śmierci na polskich żołnierzach . Tak oficjalnie , a co więcej to każdy może sam poczytać. Jeszcze jaki zadowolony , towarzysz morderca . Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Zdjęcia ONZ-owskie to najprawdopodobniej pierwsza zmiana na Synaju - jeżeli dobrze widzę żołnierze w US-ach wz. 5612 (widać tylne i przednie kieszenie udowe), kolejne zmiany dostały tropiki. UAZ na zdjęciu z wyrzutnią rakietową WP-8z UIF 9702 jest z 5 dam 6 PDPD. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 7 godzin temu, Michal_G napisał: UIF 9702 jest z 5 dam 6 PDPD Mieli emblemat z czarnym tłem, na tym zdjęciu nie bardzo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Jako, że zostałem wywołany do tablicy to spróbuję rozwiać wątpliwości i zapytania dotyczące NB, a może i nie tylko... Lata 1972-73 2K6 Łuna - błąd ToRoModel, numer był czterocyfrowy; była krótka dyskusja na forum; Topas - paza sposobem nanoszenia pasa w czasie ćwiczeń nanoszono również (kredą) numery burtowe ODSów, na które dany pojazd miał był ładowany - w tym przypadku 890; Lata 1970-71 PT-76 - hamulce odkręcano przy strzelaniu ślepą amunicją. To nie jest zbiornik starego typu tylko świeca dymna BDSz. Nie mam pojęcia co autor miał na myśli malując te dziewiątki (...?!?...) Lata 1974-75 PT-76 - tak, to 11bczpł poniżej większe zdjęcie. To 3pl 3kcz, ale w wozie 8740 widzimy d-cę tej kompanii kpt. Ryszarda PISIEWICZA, późniejszego d-cę kcz w 35pd w Gdańsku. Dodam jeszcze, że widzimy tu dwa PT-76 (8740 i 8743) oraz jednego PT-76B (8741). Uwagę zwraca również brak tylnych części błotników, często zdejmowanych do załadunku na ODSy. TOPAS 1. 8750 - to TOPAS R2 wóz dowódcy 1kd z 4pd z Lęborka. R2 były Wozami Dowodzenia szczebla pododdziału. 2. 8702 - to TOPAS R3 z 23kłącz. R3 były Wozami Dowodzenia szczebla oddziału. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Choć to nie lotnicze sprawy, ale czytam i oglądam z zainteresowaniem. Ciekawe tematy, zupełnie mi nie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Jery, jasne że 5 dam 6 PDPD to czarne tło. Na zdjęciu jest ciemne, ale czy czarne trudno na 100% powiedzieć, jakość zdjęcia jest jaka jest. Chyba że zdjęcie jest ze Stanu Wojennego, wtedy wszystkie pojazdy 6 PDPD miały wymalowane bordowe tło emblematów. Co by nie było WP-8z i spadochroniarze to na pewno 5 dam, w batalionowej artylerii WP-8z nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Kolejne plakaty z ŻP 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Ha, tę wyrzutnię to kolega @Szuprytchyba klei??? Czy może ktoś wydał ten kuter rakietowy w plastiku/ żywicy??? Pamiętam jak się śliniłem jak kolega dorwał go z Małego Modelarza....jak ja mu zazdrościłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 2 godziny temu, myszaty napisał: Czy może ktoś wydał ten kuter rakietowy w plastiku/ żywicy??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 Fajny ten Merit, tylko skala ciut za duża...tak 1:150 była by fajna, miałby ze 20 kilka cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) 16 godzin temu, myszaty napisał: Czy może ktoś wydał ten kuter rakietowy w plastiku/ żywicy??? nawet swego czasu kolega okonek zrobił z tego zestawu niezły ORP Puck : była nawet fotka tygodnia - tylko to dość stare dzieje i niestety zdjęcia "zeżarło" SORRY ZA OFFTOP Edytowane 24 Grudnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 Oto ostatnia porcja plakatów z ŻP, chyba że jeszcze coś znajdę w archiwum 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Odnalazłem kolejne plakaty; 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Kolejne plakaty oraz wyrzutnie rakiet, może ktoś rozszyfruje jednostkę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Taka informacja dla miłośników i kolekcjonerów zdjęć z czasów LWP. Odkryłem jakiś czas temu, że wspaniałym ich źródłem są albumy z tamtego czasu. Wczoraj dotarł do mnie album z 1968 r. wydany na XXV lecie LWP 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Witam Odnośnie ŁUNY to wóz z 5da,jeśli chodzi o SKOTY to 4DZmech ,znak taktyczny kwadrat z cyfrą arabska w środku ,w latach 80-tych zamieniono cyfry na rzymskie.Cyfra obok znaku, numer kompanii .11Pzmech to 1, 12Pzmech 2, 17Pzmech 3, 18Pczś 4, 22Party 5 i128 Paplot 6.Temat następnej fotografii SKOTA,słaba jakość nie pozwala na identyfikację nie tylko pułku ale nawet dywizji .Lata 70-te to czas gdy forma znaku taktycznego jest podobna w 20DPanc i. 16DPanc ,jest to okrąg w który są wpisane symbole graficzne w postaci zwierząt, przy czym kolor w 16-tej jest żółty w białym okręgu.T-54 o numerze 1958 to pewnie wóz z 60Pczś,natomiast 1714 to 1Pczś.Ten o 7126 można przypisać do 18Pczś ,widoczny znak taktyczny na przedniej płycie pancerza.Tyle w omówieniu pierwszej strony.Pozdrawiam Świetny pomysł . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Trochę nie w temacie (mam nadzieję, że wybaczycie) ale w uzupełnieniu mego poprzedniego wpisu, przed chwilą zobaczyłem, że w otrzymanym albumie mam taką piękną dedykację: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Dziewczyna "Na spocznij" i historyjka Wiesława Fuglewicza. A wiedzieliście, że Wiesław Fuglewicz był autorem 10 tomików ( lotniczych) tygrysów ? Ale jeszcze ciekawsze jest to, że był zapalonym sklejaczem modeli samolotów ! Edytowane 14 Stycznia 2022 przez kopernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 1 minutę temu, kopernik napisał: A wiedzieliście, że Wiesław Fuglewicz był autorem 10 tomików ( lotniczych) tygrysów ? Wiesz których ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 12 minut temu, Hello napisał: Wiesz których ? Np : 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Rakietowym w czołgi - to tam chyba, o ile mnie pamięć nie myli, jest historia jak to uruchomiony na platformie kolejowej Ił-2 ciągnął cały skład . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) 20 minut temu, barszczo napisał: Rakietowym w czołgi - to tam chyba, o ile mnie pamięć nie myli, jest historia jak to uruchomiony na platformie kolejowej Ił-2 ciągnął cały skład . Chyba niedawno czytałeś (jak ja) ... A niedowiarki niech przeczytają Przyszło mi do głowy, że to może być niezły pomysł na dioramę ... Edytowane 14 Stycznia 2022 przez kopernik dopisałem, że przyszło ... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi