Wojtu204 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem Edytowane 11 Lutego przez Wojtu204 1 Cytuj
Flachenty Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego 6 godzin temu, Wojtu204 napisał: Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem A konkretnie na moim modelarskim profilu. 2 Cytuj
Marek K Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Cytuj
ksc Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego 5 godzin temu, Marek K napisał: Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Analizowałem ostatnio ten temat, bo skupiam się na moich Bf 109. Moim zdaniem jest jeszcze inaczej. Przez większość wojny RLM 66 była taka niebiesko fioletowo szara, ale pod koniec w niektórych fabrykach stała się brązowo-zielona. Przyczyną jest zmiana formuły chemicznej, stworzono jakiś uniwersalny lakier, który nie potrzebował podkładu i miał zastąpić RLM 02. Elementy wyposażenia pochodziły od dostawców zewnętrznych, więc możliwe, że tylko fragmenty kabin miały nowy odcień. Warto poczytać ten wątek: https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/83937-hasegwa-bf-109g-14as/page/5/#comment-1292378 I są na to dowody rzeczowe, np. tutaj (zdjęcia z Internetu w celach poglądowych): Tablica D-9 - późny RLM 66 Tablica D-9 - wczesny RLM 66 1 1 Cytuj
Marek K Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego Dzięki za odpowiedź , po cichu liczyłem na kogoś z IBG ( sugerują poźny 66 na swoich 190d ) . Przyznam że teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie niż poprzednio , i chyba będę musiał przemalować kokpit 190a8 na wcześniejszy kolor. Troche zmylił mnie napis na farbie że stosowana jest od 1941r. 1 Cytuj
India Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego Dodajmy, że w tym czasie malowali już to co było, w granicy zdrowego rozsądku ( jak się poszuka, to i czarna się może trafić)... 1 Cytuj
RogerM Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. 1 Cytuj
barszczo Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego 2 godziny temu, RogerM napisał: Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. I to jest najsłuszniejsza koncepcja. Rozumiem rozterki dotyczące koloru poszycia z góry lub z dołu, ale wnętrza rządzą się swoimi prawami. Zwłaszcza jeśli chodzi o kolory tych elementów, które są głęboko upchnięte. 1 Cytuj
djack Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego No i to jest konkret. Po cichu liczyłem na te właśnie malowania. 1 Cytuj
jachud3 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego 4 minuty temu, martinello napisał: No i jak tu wybrać malowanie... Losować ? Kupić overtreesy i zrobić wszystkie 1 Cytuj
mirage3 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Takiego to kupuje 48005 PZL M18A/B Dromader International Colours 1 Cytuj
barszczo Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego 50 minut temu, mirage3 napisał: Takiego to kupuje Rolniczy bombowiec . Cytuj
mirage3 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Godzinę temu, barszczo napisał: Rolniczy bombowiec . Dokładnie Cytuj
kopernik Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Nieśmiało zaapeluję do IBG. Skoro już weszliście na tak wysoki poziom, może to dobry czas, by poprawić płat w RWD ? 2 Cytuj
Skawinski Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego 7 minut temu, kopernik napisał: Nieśmiało zaapeluję do IBG. Skoro już weszliście na tak wysoki poziom, może to dobry czas, by poprawić płat w RWD ? Jak już kiedyś pisałem, IBG nie ma za bardzo czasu czytać forów, więc takie apele trafiają w próżnię. Jak ma dotrzeć, to wiadomość przez FB. Michał Cytuj
Cypis Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego W dniu 8.06.2025 o 15:22, socjo1 napisał: Macchi, Henschel 129, Fieseler Storch... Ze stanowiska producenckiego na Babierybie - były pokazane modele wydrukowane 3D jako "pramatki" (?) modeli plastikowych. w planach są w 1/72 : Fieseler Fi 156C-2 , Fieseler Fi 156C-3 Storch , Fieseler Fi 156D-1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 19 Lutego Napisano 19 Lutego W dniu 17.02.2026 o 18:44, mirage3 napisał: 48005 PZL M18A/B Dromader International Colours Przecie top jest brzydsze od tesli trumpa... Cytuj
mirage3 Napisano 19 Lutego Napisano 19 Lutego 44 minuty temu, BRAVO112 napisał: Przecie top jest brzydsze od tesli trumpa... Dromader piękny nigdy nie był Cytuj
DobreMzimu Napisano 19 Lutego Napisano 19 Lutego 6 godzin temu, mirage3 napisał: Dromader piękny nigdy nie był De gustibus non est disputandum https://aeropedia.com.au/content/pzl-m-18-dromader-turbine/ 1 Cytuj
barszczo Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego Po cichu, w cieniu Dromadera i Spitfire'a Mk.V, nadciąga nowa edycja Dory: Jagdgeschwader 301. W sprzedaży za półtora tygodnia, poniżej malowanki: Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego Jakby ktoś zamierzał 'żółtą 15' robić, to trzeba z 'czarnej 4' pożyczyć belkę II. Gruppe. Stosowne zdjęcie znajduje się w tej publikacji: https://vintageeagle.com/product/captured-eagles-vol-1-book/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi