badger Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Jak dla mnie na dużą pochwałę zasługuje szybkość wytwarzania na dość dobrym poziomie kolejnych modeli. Na lekki minus dość duża schematyczność i powtarzalność technik modelarsko malarskich, ale to raczej wynika z tej szybkości. Myślę że Rafał i tak ma swoja koncepcję więc posty na "tak" jak i te na "nie" (mało ich co prawda) niczego nie zmienią. Budowa takiego składu w takim tempie jest godna podziwu, ale zagadką pozostaje w zasadzie tylko to - jaki następny model do składu - bo końcowy jego wygląd jest łatwy do przewidzenia. Rafał nie czepiam się, jakby mi się nie podobało to bym nie pisał tu postów - chcę Cie tylko trochę zdopingować, np następny wykonany w technice CM ???? Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 Niestety, modelarstwem nie zajmuje się tak długi okres,jak większość użytkowników forum - i chyba coponiektórzy za wiele wymagają ode mnie, szkoda że nie od siebie;). Kiedyś już nadmieniałem, że każdy sobie wybiera co chce robić,ja wybrałem modele dla siebie,nie dla innych(pod innych) Kolejna sprawa to myk, o którym już wspomniał Artez, nie mogę na każdym wagonie z osobna podwyższać bądź zaniżać "poziomu"(techniki) bo wyglądałoby to conajmniej dziwnie. Już na samym początku - te tak niektórych bolące kilkadziesiąt stron wcześniej- pisałem że to temat dla mnie obcy i że będę miał z nim problemy. Sam z siebie , jestem zadowolony, myślałem że będzie dużo bardziej obciachowo - i raczej nie mam się czego wstydzić. Rafał nie czepiam się, jakby mi się nie podobało to bym nie pisał tu postów - chcę Cie tylko trochę zdopingować, np następny wykonany w technice CM ???? bardzo dobrze ze sie "wtrąciłeś" - dzięki takim głosom, można conieco zmieniać w swoich pracach( i jak wspomniałeś, tylko autor wybiera sobie to, co mu sie przyda bądź jest w stanie wykonać) O następnym modelu pozaskładowy nie myśle, tu mam jeszcze do zbudowania conajmniej dwa. Widziałem kilka modeli AW w tej technice i powiem szczerze, że w bardziej stonowanym sposobie wykonania są niebo lepsze, gdyż te "oryginały" sa zbyt krzykliwe kolorystycznie - i ja raczej tą drogę wybiore(mniej kontrastową), ale to jak wspomniałem za jakiś czas .Na razie ogarniam temat mocniejszego cieniowania aerkiem, co na pewno jest widać w relacji. Powycinane i poskładane na sucho, teraz szpachla :] Teraz dochodzi jeszcze temat odkrywczo wykopkowy, wsadziłem sobie 1 porcję torów, do KTÓREGOŚ pudła. p.s. kwestii buraczanych odzywek na forum poruszał nie będę, skoro na taki poziom pozwalają jego właściciele Cytuj
PKD4GA Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 kwestii buraczanych odzywek na forum poruszał nie będę, skoro na taki poziom pozwalają jego właściciele - Coz mozna powiedziec w kwestii buraczanych odzywek? Chyba tylko to, ze swiadcza one o osobie, ktora raczyla je wyartykulowac. Zapewne zachodza w glowach takich osob tajemnicze i skomplikowane procesy, ktore powoduja takie reakcje - mozna sie jednak domyslec, co je wywoluje... Pozdr. Pawel Cytuj
Treevill Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Mogę się dowiedzieć co to jest technika CM ? opcja "szukaj" była w użyciu ale nic nie pokazuje - możne trzeba użyć pełnych wyrazów ale ja ich nie znam Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 Treevil, patrzac na Twoje figurki, to praktycznie stosujesz to samo, tyle tylko ze na mniejsza skalę;) Tu sobie zerknij: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2006 Cytuj
badger Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Wiesz Rafał nie moge Ci walnąć od razu że jest wspaniale, bo i pewnie tak nie jest. Ale niektóre "rzeczy" są świetne i "świeże". Projekt mi się podoba - ja bym się takiego nie podjął, a i poza tym usłyszałem dobre opinie w Twoim temacie od "znafców". Tak, że sobie obserwuję i czekam na koniec tak jak teraz czekam na walke Gołoty Powodzenia PS Konkurencję należy bacznie obserwować Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 - Coz mozna powiedziec w kwestii buraczanych odzywek? Chyba tylko to, ze swiadcza one o osobie, ktora raczyla je wyartykulowac. Zapewne zachodza w glowach takich osob tajemnicze i skomplikowane procesy, ktore powoduja takie reakcje - mozna sie jednak domyslec, co je wywoluje... Rolling Eyes Jak zwyle miałes racje. w miedzyczasie robię takze to: Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 więc z Sfh 18 powstał taki oto zwierz, nieznanego pochodzenia. Siatki doklepie do dech po ustawieniu haubicy na wagonie( w sąsiedztwie jakichs skrzyń,czy innych szpargałów). Cytuj
Ostach Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 I tak cała będzie zasłonięta? Może ktoś tam się będzie krzątał wokół? Cytuj
rObO87 Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Długo jeszcze? Kończ już proszę Z czego ta siatka? Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 W pierwszej wersji,miała być w ogóle pod brezentem, więc zginełaby - postanowiłem dac siatke, by przebijała z pod spodu. Na wagonie na pewno będa stał jakies figurki,ale musze wysypac zapasy i podumac, co chce tam mieć i ile. Po ustawieniu wrzucę fotki z nimi, byscie podowiedzieli, które jest najwłaściwsze dla Was, a mnie w pełni bedzie odpowiadało - zawsze to jakis kompromis;) Z czego ta siatka? gaza opatrunkowa Długo jeszcze? może byc nawet zaraz, a poskładasz za mnie tory, pomyślisz nad nasypem, posklejasz i pomalujesz figurki, skleisz jeszcze jeden wagon ? Cytuj
Boozy Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Sfh 18 co to dokładnie za model? Ładnie się prezentuje... bez tej siatki Cytuj
raffito Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Rafale - Od dwóch miesięcy śledzę tylko ten wątek, to co robisz i jak to robisz jest genialne, mówię to ja - kompletny laik i amator. Mimo to potraktuj to jak najbardziej serio. Podziwiam Twoją determinacje i konsekwencję. Ja swojego kotka składam już od kwietnia i mam sklejoną tylko wannę. Jak Ty to robisz cierpisz na bezsenność??? P.S. Jak dla mnie to proszę Cię NIE KOŃCZ Cytuj
peter Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Seb nie wiem czy Ciebie takie posty rajcują ale mógłbyś mieć odwage przynajmniej raz przeprosić, najpierw obraziłeś robo87 jak cham który tylko szuka zaczepki i przemilczałeś całą sytuacje. Znając takich jak ty, pewnie i tą przemilczysz i za jakiś czas uraczysz nas znowu swoimi "wypocinami". Pamiętaj że w tym temacie nie jesteś ty, Rafał i grupa gnojków, każdy ma prawo powiedzieć co chce i zapytać o co chce i od poprawiania i upominania jest Moderator ( tak ja upominam ale tylko dlatego że Moderator "delikatnie" zareagował na całą sytuacje ) Cytuj
reggy Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Bo prawda jak zazwyczaj leży po środku A tak wypowiadając się wreszcie na temat: Świetny efekt siatki maskującej. Rafale, malowałeś aerografem czy jakoś maczałeś/pędzlami? Cytuj
SmokHaosu Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 A nie łatwiej byłoby Rafale kupić samą lufę, która w modelu i tak pewno zamieniłeś na toczoną + kartonowy stelaż. Wyglądało by tak samo. Cytuj
rollingstones Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Mierzu napisał:"JEŻELI KTOŚ W TYM KRAJU ZMARNUJE TWÓJ TALENT, TO PRZYSIĘGAM ZABIJĘ GO!" Tak, bo talet do modelarstwa to najważniejsza rzecz w życiu. Opanuj się z tym lizaniem dupy Dla jasności bo jakiś kwas się pojawił - ja nie jestem użytkownikiem o nicku Seb!!!!!! Cytuj
Mores Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 A nie łatwiej byłoby Rafale kupić samą lufę, która w modelu i tak pewno zamieniłeś na toczoną + kartonowy stelaż. Wyglądało by tak samo. Byłoby to widoczne, odpowiednie światło i nie zapomnijmy ze Rafał siatkę naciągnie w celu przymocowania/przybicia na wagonie. Co na pewno uwydatni to co pod siatką. Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 Piotrek, malowane aerografem 2 stronnie. Smoku,skąd wiedziałeś ...w zestawie była metalowa :p Na fotkach tak tego nie widac,ale haubica jest delikatnie widoczna no i nie wiem,czy dałbym rade z kartonu takie kształty wyciosać, natomiast piękne mi z papieru wychodza....jak mszcze sie na rachunkach Model to Dragon 6392. A prawdy są dwie,moja i Twoja Cytuj
Thomson9 Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Nie no, modele suuuper A co do działka może jakiś niemiec malujący białe paski na lufie? Cytuj
Artez Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 Rafale , myślę że nie ma co zasłaniać całego działa siatką maskującą , na pewno poprzez maskowanie ładunku oddajesz realizm temu projektowi , ale żeby to też się nie odbiło w drugą stronę przez co projekt odrobinę by stracił na uroku , o wiele ciekawiej takie działo by się prezentowało lekko odkryte na platformie niżeli całe zamaskowane. Nie wiem jaką koncepcje objąłeś wobec tego projektu , tzn. czy ma ono przedstawiać skład w ruchu , czy może podczas postoju , jeżeli podczas postoju na Twoim miejscu odkrył bym część działa i postawił obok grzebiącego w nim figuranta , na pewno taki sceariusz był by ciekawszy od całego zamaskowanego działa, ale to moje zdanie . Pozdrawiam Cytuj
R_Mazzi Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 A co do działka może jakiś niemiec malujący białe paski na lufie? A co, zapowiadali opady śniegu? Wg mnie armatka wygląda ciekawie przykryta tą siatką, ale skoro tak ładnie ją pomalowałeś to coś mogłoby wystawać, ot tak "przypadkiem" * nooo chyba, że działon wyjątkowo lubił polować, czy miał wyjątkowego niefarta znajdować się zawsze tam gdzie nie powinien Cytuj
Thomson9 Napisano 7 Listopada 2008 Napisano 7 Listopada 2008 [A co, zapowiadali opady śniegu? Nie o to mi chodziło Miałem na myśli liczbe trafień czy coś takiego Cytuj
Gościu Napisano 7 Listopada 2008 Autor Napisano 7 Listopada 2008 Jeśli chodzi o siatke, ta pozostanie na działku ostatecznie.już wspominałem,że zarys haubicy LIVE jest dobrze widoczny. Nad pierścieniami nie pomyślałem, ale praktycznie byłyby i tak niewidoczne. Wcześniej takze zrobiłem sobię silnik przykryt brezentem ,to prawdopodobnie będzie stało gdzies obok działka: gdzieniegdzie jeszcze ubabram jakimis olejem,ale musi mi to podeschnąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi