zaruk Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Albatros Flugzeugwerke GmbH – niemiecka firma produkująca samoloty powstała w 1909 roku w berlińskiej dzielnicy Johannisthal (Jaśkowa Dolina). Była twórcą rodziny rozpoznawczych i myśliwskich samolotów Albatros, które znane są przede wszystkim ze zmagań z lotnictwem Ententy w czasie I Wojny Światowej. Pierwszy samolot – F1 powstał w 1910 roku i był konstrukcją typu „pusher” z silnikiem umiejscowionym za miejscem pilota. Firma produkowała również model typu Taube (gołąb) o charakterystycznym kształcie skrzydeł i niezwykle stabilnych parametrach lotu. W początkach Wielkiej Wojny sprzedawała dwumiejscowe samoloty rozpoznawcze B.II oraz opracowała model C.I będący doskonałą dwumiejscową maszyną wielozadaniową i prekursorem późniejszych wersji do C.XII. W 1916 roku pojawiły się samoloty Albatros D.I oraz D.II, natomiast w początkach 1917 – Albatros D.III. Ten nowoczesny model był produkowany przez kilka zakładów spółki Albatros – tę wspomnianą z Berlina (Johannisthal) oraz z Piły (Schneidenmuhl) zwaną Ostdeutsche Albatros Werke (OAW). Dodatkowo w 1916 roku pojawił się nowy gracz – firma Osterreichische Flugzeugfabrik AG (OEFFAG) z nowoczesnymi zakładami produkcyjnymi w Wiener Neustadt niedaleko Wiednia, która kupiła od Niemiec licencję na produkcję własnych maszyn Albatros. Zapoczątkowana w lutym 1917 roku seria samolotów z wprowadzonymi udoskonaleniami wykazała swą wyższość nie tylko wobec ówczesnego lotnictwa Ententy, ale także niemieckiego pierwowzoru. W zależności od pojemności silnika (Austro-Daimler) produkowano trzy serie samolotów: 53, 153 oraz 253 wypuszczając w sumie 580 samolotów tej wersji. Samolot o numerze 153.32 (32 egzemplarz wersji 153 z silnikiem o mocy 200 KM) służył na froncie włoskim, gdzie zmagał się z lotnictwem włoskim i brytyjskim. Latał na nim Ludwig Hautzmayer, jeden z asów CK-lotnictwa z siedmioma zwycięstwami i najwyższymi odznaczeniami wojskowymi na koncie. Samolot należał do Flik (Fliegerkompanie) 61J, stacjonującej na lotnisku Motta di Livenza niedaleko Ghirano. Na zdjęciu – pierwszy z lewej: Poniżej – drugi z prawej: Oznaczenia Flik 61J to czerwone pasy na skrzydłach i ogonie oraz czerwony kolor kołpaków na kołach. Widoczny biało-czerwony pas na kadłubie służył prawdopodobnie upamiętnieniu służby Hautzmeyera we Flik 19, która malowała sobie właśnie takie oznaczenia. Po wojnie Hautzmayer był pilotem cywilnym i latał na liniach pasażerskich. Ożenił się z Węgierką, dla niej przyjął węgierskie obywatelstwo i zmienił personalia na Lajos Tataj. Wielka musiała to być miłość... Zginął w głośnej katastrofie lotniczej na lotnisku Croyden w Londynie w 1936 roku. Startując w bardzo mglisty dzień pasażerską maszyną DC-2 linii KLM, z nieznanych przyczyn skręcił z bezpiecznego korytarza powietrznego uderzając w pobliski komin i ginąc na miejscu wraz z 14 pasażerami. Albatrosem 153.32 latał potem Zugsfuhrer Adolf Reinl, ale niedługo: Model firmy Eduard, dobra jakość, należy uważać na spasowanie połówek kadłuba (dwukrotnie miałem szlifowanie) oraz płytkie osadzenie dolnych płatów w kadłubie wymagające wykonania wzmocnień. Mój pierwszy samolot, jestem świadom niedociągnięć, próbowałem je poprawić w drugim Albatrosie (głównie chodzi o cieniowanie paneli, zbyt jaskrawe linie między nimi, sposób mocowania naciągów i nadmierne brudzenie skrzydeł). Obecnie jestem umiarkowanie zadowolony z tej pracy. Wybrałem wersję spoza pudełka z uwagi na bajeczne malowanie. Wszystkie oznaczenia (poza numerami) malowałem, krzyże w obwódkach były największym wyzwaniem, sztukowałem kalkomanie. Polecam ten model wszystkim, którzy chcą mieć coś z I Wojny na półce – w moim przekonaniu nadaje się on również na pierwszy model szmatopłata. Informacje i część zdjęć pochodzi z doskonałej książki Martina O'Connora „Air Aces of the Austro-Hungarian Empire 1914-1918”. Na spodzie widać ślady walki... Edytowane 13 Stycznia 2022 przez zaruk 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Podoba mi się a za wprowadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Jeżeli kiedykolwiek coś mi odbije i zrobię jakiegoś szmatopłata, to będzie Twoja wina, bo tak mi się ów ptaszek podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 10 godzin temu, MIRO napisał: to będzie Twoja wina Biorę na klatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Ten Oeffag to jeden z bardziej udanych modeli Eduarda, niezbyt trudny i bardzo przyjemny w składaniu. Jeśli to jest Twój debiut w szmatopłatach, to czapki z głów. Bardzo staranne i efektowne wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Bardzo pięknie się prezentuje. Widać wielką staranność i dbałość o szczegóły. Duży plus za merytoryczne podejście do tematu. Podziwiam wszystkich, którzy bawią się w naciągi, jest to coś, co powstrzymuje mnie wciąż przed wzięciem na warsztat kilku modeli, które chciałbym zbudować. Te śruby rzymskie to z jakiegoś zestawu, czy własnoręczna robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Dziękuję za zainteresowanie i opinie. Śruby zrobiłem sam, jest to naprawdę bardzo proste - potrzeba jedynie cienki drucik (0,1 mm) oraz rurkę o wewnętrznej średnicy 0,3 mm (dla skali 1:48), którą można kupić w sklepach modelarskich (wytwórca Albion Alloy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Fantastyczna praca i świetny opis. Szczerze gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Szmatopłatów nie cierpię, ale ten mi się podoba - pewnie głównie ze względu na paletę kolorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Ale się kolega rozpisał, prawie monografia powstała, a wraz ze zdjęciami pięknie wykonanego modelu, fajnie się czyta i ogląda. Tylko sklejka za jaskrawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 32 minuty temu, sianko napisał: Ale się kolega rozpisał, prawie monografia powstała, a wraz ze zdjęciami pięknie wykonanego modelu, fajnie się czyta i ogląda. Tylko sklejka za jaskrawa Pierwsze koty za płoty. Będę pamiętał, żeby ściemniać przy kolejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Cud miód i orzechy. Zrobiłeś świetnego Panzera, zrobiłeś świetnego Albatrosa, więc w których rejonach forum teraz się zakręcisz? Bismarck? Porsche? Jedno wiadomo - z takim podejściem wszędzie sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Nie bądź taki skromny @zaruk przecież widzimy poziom wykonania , jak pierwszy samolot to fiu, fiu, a trzy ostanie foty na tle nieba to piździec Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 9 minut temu, TAW napisał: w których rejonach forum teraz się zakręcisz? Na ukończeniu jest drugi Albatros, ten z czerwoną strzałą na kadłubie. Nie lubię zostawiać niedokończonej roboty, więc żaden ze mnie prawdziwy modelarz Zbieram już kwity na Japońca, być może on będzie kolejny: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Wspaniały, co tu dużo mówić. Na tle nieba zupełnie jak prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Jak dla mnie super efekt prześwitującego płótna na górnym płacie. Niesamowite. Lataj tu takim "szmatławcem" bez strachu. Jak oceniasz zaimitowanie gwoździ trzymających panele sklejki? Pytam, bo mam albatrosa na liście i kiedyś kiedyś mam nadzieję go poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Wspaniały! I fajne wprowadzenie. Nieco zaskoczyła mnie Twoja interpretacja zielonego kamuflażu na grzbiecie kadłuba, bo dotychczas najczęściej te austriackie malowania interpretowano jako nierównomierne nanoszenie farby szmatą czy gąbką, a Twój wygląda jak malowany natryskiem, ale... to co Ty zaproponowałeś jest równie dobre, bo przecież nie wiemy dokładnie jak było w przypadku tego konkretnego samolotu czy nawet całego Fliku. Z tym co widać na zdjęciu jest zgodne i to najważniejsze. Jeszcze raz gratuluję świetnego modelu! Edytowane 15 Stycznia 2022 przez GrzeM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 9 godzin temu, pulemiot napisał: Jak oceniasz zaimitowanie gwoździ trzymających panele sklejki? Dziękuję za opinię. Uważam, że gwoździe są nieźle odtworzone - widać je zresztą na zdjęciach. W kończonym obecnie Albatrosie podkusiło mnie, żeby je pogłębić ale obawiam się, że nie wpłynie to dobrze na ostateczny wygląd modelu nie mówiąc już o włożonej w to pracy. Jeśli zatem nie zaleje się kadłuba zbyt grubą warstwą lakieru - nie powinno być problemu. 8 godzin temu, GrzeM napisał: Nieco zaskoczyła mnie Twoja interpretacja zielonego kamuflażu na grzbiecie kadłuba, bo dotychczas najczęściej te austriackie malowania interpretowano jako nierównomierne nanoszenie farby szmatą czy gąbką, a Twój wygląda jak malowany natryskiem, ale... to co Ty zaproponowałeś jest równie dobre, bo przecież nie wiemy dokładnie jak było w przypadku tego konkretnego samolotu czy nawet całego Fliku. Z tym co widać na zdjęciu jest zgodne i to najważniejsze. Dziękuję. Jak znam jedną próbę odtworzenia numeru 153.32 - na stronie mojehobby.pl. Tam rzeczywiście interpretacja jest inna. Grzbiet pomalowałem natryskiem, ponieważ wydawało mi się to bliższe temu co widać na zdjęciach. Ponadto obawiałem się, czy poradzę sobie z innym sposobem malowania. I tak zielone plamy miały być delikatniejsze i mniejsze, ale wówczas jeszcze nie dałem rady malować tak finezyjnie. Podobnie moją interpretacją, odmienną od strony mojehobby, jest zastosowanie krzyży z białą obwódką. Wydało mi się zupełnie niezrozumiałe pozostawienie wcięć na czerwonych pasach górnej powierzchni skrzydła. Nigdzie nie widziałem takiego malowania. Uznałem zatem, że najprawdopodobniej nie są to wcięcia tylko białe obwódki wokół krzyży, niewidoczne z uwagi na niedużą różnicę odcieni z otaczającym je płótnem, no i słabą jakość zdjęć. Takie wytłumaczenie wydało mi się logiczne i spójne, dlatego zdecydowałem się na malowanie właśnie takich znaków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Coś pięknego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Piekny, chapeau bas. Gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winrich Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 wreszcie. Gratulacje, nie mogę się doczekać, aż zobaczę na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 10 godzin temu, winrich napisał: Gratulacje, nie mogę się doczekać, aż zobaczę na żywo Dziękuję, też bym się napił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Piękna robota ale kiedy powrót na ziemię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi