socjo1 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 24 minuty temu, mig napisał: Może Czesi inspirowali się tą okładką . JA już oglądałem zawartość pudełka i model robi dobre wrażenie. Części odlane czysto bez nadlewek. Możliwość otwarcia klapy w wersji sanitarnej przez którą wsuwało się rannego na noszach. Klapa jest jako oddzielny element na ramce. Są też pasy do foteli w postaci kalkomanii. Jest też miniaturka silnika z żywicy. Oczywiście drukowana. Ktoś może wie jaki jest konkretny odcień niebiskiego koloru w Malowaniu "wedlowskim"? Konkretnie chodzi o nr farby najlepiej w numeracji FS lub Humbrol. A czy kalkomanie zawierają srebrne elementy? Jak jest z tablicą przyrządów? Kalka na element plastikowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września (edytowane) 1 godzinę temu, hadzi napisał: Ponoc byl bodaj z (pseudo) "manufaktura modelarska" żywiczny RWD-11 Nie ponoć, tylko był: https://archiwum.allegro.pl/oferta/rwd-11-1-72-zywica-i6413012437.html https://archiwum.allegro.pl/oferta/rwd-11-1-72-zywica-i6414175470.html i raczej nie 'manufactura modelarska'. Z powodu śmierci autora - sprawa upadła. Korekta - znalazłem korespondencję z 2017 roku, że autor po leczeniu wraca powoli do zdrowia i tematu. Potem - danych brak. Korekta druga - adres mailowy sugeruje Modelarską Manufakturę - zwracam honor. Edytowane 16 Września przez Wojtek59 Aktualizacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 17 minut temu, Grzes napisał: Oba rysunki są tego samego autora I sprawa się wyjaśniła. 3 minuty temu, socjo1 napisał: A czy kalkomanie zawierają srebrne elementy? Jak jest z tablicą przyrządów? Kalka na element plastikowy? Tak kalka zawiera srebrne elementy. Błyskawice są drukowane razem z rejestracjami. Tablica przyrządów to goły kawałek plastiku. Tablica jest w postaci kalki, do wyboru dwie wersje w zależności od malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 14 minut temu, socjo1 napisał: A czy kalkomanie zawierają srebrne elementy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września (edytowane) 2 godziny temu, mig napisał: Ktoś może wie jaki jest konkretny odcień niebiskiego koloru w Malowaniu "wedlowskim"? Konkretnie chodzi o nr farby najlepiej w numeracji FS lub Humbrol. Od Piotrka Woźniaka (autora monografii RWD-13) otrzymałem takie zdjęcia przedwojennych 'naklejek' do albumu Wedla: - brak 'błyskawic' na burtach Jak widać na drugim obrazku - napis WEDEL wyglądał inaczej niż na kalkomanii: Ja bym zaufał przedwojennemu Wedlowi, no chyba, że ktoś ma zdjęcia. I jeszcze zdjęcie z uroczystości przekazania samolotów (w tym SP-WDL - proszę zwrócić uwagę na kolor liter rejestracji, oraz zbliżenie na plakat reklamowy na burcie samolotu. - widać 'błyskawice' na burtach. Edytowane 16 Września przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Kolor opon tez jest inny, jakis inny niż wspólczesnych ... To jaki w końcu kolor ma kauczuk? Biało szary czy taki różowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Fotki Wedla z epoki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 51 minut temu, Wojtek59 napisał: Ja bym zaufał przedwojennemu Wedlowi, no chyba, że ktoś ma zdjęcia. Z archiwum NAC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września (edytowane) Po krótkiej kwerendzie - czyt. przewertowaniu ww monografii autorstwa Piotra Woźniaka - kalkomanie są prawidłowe, tzn. przedwojenny grafik się pomylił. Uzupełnienie - SP-WDL zrobiono też z zestawu Ardpola: https://archiwum.plastikowe.pl/relacje/rwd-13-sp-wdl-wedel-72-ardpol Edytowane 16 Września przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września (edytowane) Model RS wydaje się być OK, ale z kalkomaniami się nie popisali. Pod czerwonymi oznakowaniami widać biały poddruk, który jest wyraźnie mniejszy, przez co na wszystkich czerwonych elementach widać obwódkę bez poddruku. Dla porównania kalki do modelu Ardpola drukowane przez Techmod. Tutaj takich problemów nie ma. Edytowane 16 Września przez djack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września 12 godzin temu, djack napisał: widać biały poddruk, który jest wyraźnie mniejszy, Drukarnia ma problem z pasowaniem kolorów na maszynie. Być może maszyna jednokolorowa albo dość słaba lub styrana. Lepiej tak, niz gdyby biały poddruk był większy. Biała obwódka byłaby jak sądzę bardziej widoczna. Przynajmniej na ciemniejszej farbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września No i z doborem srebrnego na wedlowskim samolocie będzie ten sam problem, co w przypadku RWD-9. Poza tym kolor liter rejestracji na skrzydle dla SP-WDL wydaje się być dyskusyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września (edytowane) Dzięki uprzejmości @MarCorpmamy maski do burt na wedlowskiego RWD-13. Tylko dorobię z nich maski na rejestrację skrzydłową, jeśli uważacie, że trzeba/ warto. Edytowane 17 Września przez Wojtek59 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września 15 minut temu, Wojtek59 napisał: Dzięki uprzejmości @MarCorpmamy maski do burt na wedlowskiego RWD-13. Tylko dorobię z nich maski na rejestrację skrzydłową, jeśli uważacie, że trzeba/ warto. Nie ma za co. Podziekowania głównie dla Marcina Kuźniara, z nim to było trasowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września W dniu 16.09.2025 o 18:55, Wojtek59 napisał: - widać 'błyskawice' na burtach. To jest ten konkretny SP-WDL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: To jest ten konkretny SP-WDL? Tak.Ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września 11 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: To jest ten konkretny SP-WDL? A były jakieś inne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Tak.Ten. Obrazek projektu masek jest dość mały i być może wszystko jest w porządku, ale przyjrzałbym się jeszcze literze S - długości jej ogonków i temu, jak leży na błyskawicy w odniesieniu do cytowanego zdjęcia. 2 godziny temu, Grzes napisał: A były jakieś inne? A tego nie wiem, czy Wedel miał więcej swoich samolotów z plakacikiem i nie mam czasu ani chęci ustalać, to nie moja tematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września W dniu 11.09.2025 o 08:35, boberm1 napisał: Ja jestem prosty czlowiek.... Nie nadinterpretuj zbyt mojego - w sumie-prostego pytania . W dniu 17.09.2025 o 20:15, Wojtek59 napisał: Dzięki uprzejmości @MarCorpmamy maski do burt na wedlowskiego RWD-13. Tylko dorobię z nich maski na rejestrację skrzydłową, jeśli uważacie, że trzeba/ warto. Środkowe S kończy sie za nisko na błyskawicy w porównaniu ze zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września Trochę poprawiłem, ale IMHO, nie warta skórka wyprawki. Zbyt mało dokładne zdjęcia dla obu stron. Dodatkowo, usunąłem 'trójkącik' z błyskawicy wewnątrz "W": 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września Jest komplet masek do 'Wedla'. Zrobiłem jak mogłem. Nie mam danych dotyczących ograniczeń dla wycinania na ploterze (grubość linii cięcia, minimalne szerokości pasków/ szczelin itp., itd.. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie by toto powiesić w *.pdfie do pobierania wg potrzeb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września A tu na forum jako załącznik do posta nie przejdzie? Na dole takie menu jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września (edytowane) 14 minut temu, MarCorp napisał: A tu na forum jako załącznik do posta nie przejdzie? Tylko jako bitmapa albo plik mediów. Tu potrzeba jakiegoś pliku z grafiką wektorową. Raczej nie PDF, bo zależy jak grafika jest tam osadzona. Ja bym dał po prostu SVG. To uniwersalny format dla grafiki wektorowej. A udostępnić można przez google drive. Każdy kto ma konto na Google ma też tam dostęp i jakąś przestrzeń do wykorzystania. Lub przez OneDrive Microsofta - podobnie. Edytowane 20 Września przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września (edytowane) Nie robiłem wcześniej masek to się nie znal, ale się wypowiem. Z tego co mi wiadomo to plotery zazwyczaj czytają pliki *.pdf i *.tiff (najczęściej). Żaden z nich nie figuruje na powyższej liście. Chciałem "podwiesić" coś gotowego do użytku, w miarę możliwości, dla każdego. Nie każdy ma konto na googlu lub FB (istnieją takie osobniki, naprawdę). Edytowane 20 Września przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września (edytowane) 7 minut temu, Wojtek59 napisał: plotery zazwyczaj czytają pliki *.pdf i *.tiff (najczęściej). Plotery tnące potrzebują wektorów, więc na pewno nie tiff, chyba że program do urządzenia konwertuje bitmapy do wektorów (wątpię, bo to kiepskie rozwiązanie). PDF - owszem, ale w tym formacie mogą być najróżniejsze treści, więc musi być odpowiednio przygotowany. SVG jest na pewno ok i w 99% gotowy do użytku czy to na ploterze czy do modyfikacji. Edytowane 20 Września przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi