luckyLUKE Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Skoro mówicie, że da się tym malować aerografem to jutro zobaczę co tam pod ladą na starówce mają. Zdam się na los ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Szukam odcieni. AMT 7, AMT 11, AMT 12 z palety Model Mastera najlepiej akrylowych Proszę o pomoc w doborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 A kup,kup na pewno nie pożałujesz .A tak na marginesie to trudniej się pędzlem niż z psikawki . A co to są odcienie AMT 7 AMT 11 AMT 12 .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Aahaa . Tu to raczej nie pomogę bo ja to tylko współczesne wojska lądowe i to raczej tylko ODS . Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Nie wiem czy bylo, ale przyda sie kazdemu, kto posiada ajfona ;) - https://itunes.apple.com/us/app/imodelkit-free/id393872482?mt=8. Oprocz tabeli kolorow wraz z zamiennikami jest fajna opcja "paint mixer", wybiera sie kolor referencyjny, np akan i z dostepnych farb (np. Gunze) mozna wymieszac odpowiednik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Kiedyś widziałem fajną stronkę, na której wybierało się kolor z jakiegoś zdjecia i można było zobaczyć zbliżone odpowiedniki farb różnych producentów. Kojarzycie coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 http://scalemodeldb.com/paint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 http://scalemodeldb.com/paint A może jakieś dokładniejsze dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Moje doświadczenia kończą się na tym zdięciu: I TYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 http://scalemodeldb.com/paint Dzięki, tego szukałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 ... Jeśli o kolory radzieckiej awiacji z 2wś chodzi to tą stronę polecam: http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/color-table.html Kiedyś przypadkiem na nią trafiłem i naprawdę niezła kopalnia wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Orientuję się ktoś czy jest zamiennik revella Semi Gloss Lufthansa Yellow 310 (RAL1028) ? Najlepiej Tamiya lub Gunze . Ewentualnie żeby bardzo zbliżony kolor był. Moje tabelki nic nie wyszukują =/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Mam w domu wzornik z tabelkami zamienników farb Revell to sprawdzę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Mam w domu wzornik z tabelkami zamienników farb Revell to sprawdzę wieczorem. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Tabelka podaje: Tamiya XF3, Model Master 4721, Vallejo Game 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Tabelka podaje: Tamiya XF3, Model Master 4721, Vallejo Game 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam Jestem na ukończeniu PAK40 z Tamiya - jest to jeden ze starszych modeli i w instrukcji podany został kolor GERMAN GREY. Przeszukując przeliczniki wyszło mi, że jest to kolor XF 63 - w przeliczeniu na Gunze wychodzi H32 czy będzie to dobry kolor czy szukać czegoś innego w Gunze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 A ja dodam od siebie http://www.galeriamodelarska.pl/farby.php#start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Z gunze jest takie coś jak German Grey. C40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Mikele dzięki muszę tylko poszukać zamiennika dla akrylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Panowie potrzebuję zamienniki revella , chcę malować Tamiyą ewentualnie Gunze i tak : Revell| Tamiya 378 | XF24 52 | X4 310 | XF3 371 | XF66 77 | XF56 Dobrze czy coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Świetnym zamiennikiem Revella 371 jest Gunze 338 H lub C jak wolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 Z racji, że ostatnio przerabiam temat LW wygrzebałem coś takiego: RLM - FS Color List Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperPL Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Siemanelo ! W modelarstwie jestem początkującym. Planuję kupić mój trzeci model - pancernik King George V od Tamiya. Jako, że muszę obniżyć koszty, zdecydowałem się na farby Pactra. I tutaj problem - potrzebne farby są podane od Tamiya, a nie znam zamienników i w necie też nie daję rady znaleźć. Pomyślałem, że zobacze zamienniki na Humbrol'e, a później z nich na Pactry. Chciałem się spytać, czy to jest dobry pomysł i, czy farby będą się aż tak różnić. Farby: -XF 56 -XF 57 -XF 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Siemanelo ! Siemanejro Kacperos!… farby Pactra. … potrzebne farby są podane od Tamiya, a nie znam zamienników i w necie też nie daję rady znaleźć. … Z doborem kolorów farb Pactra jest mały problem. W kraju ich produkcji były to farby dla modelarzy kolejowych i miały paletę dobraną dla nich Tylko w jednym kraju na świecie sprowadzano je i rozlewano na miejscu dając paletę odpowiadającą zdaniem rozlewającej firmy lokalnemu rynkowi. Oryginalny producent zamknął linię farb akrylowych Pactra na swój rynek około rok temu i pozostawił markę tylko jako spray do malowania lexanu (odmiana poliwęglanu) dla modelarzy samochodowych RC. Jeśli jesteś w stanie udać się do stacjonarnego sklepu dysponującego paletami Tamiya i Pactra i samemu porównać to było by to jedno z lepszych wyjść. XF 56 Metallic Grey możesz próbować zastąpić Pactra A54.XF 57to Buff, a w instrukcji jest podany XF55 Deck tan. Próbował bym zastąpić go farbą Pactra A24, lub A17, lub A28.XF 66 Light grey też może mieć parę odpowiedników po stronie Pactra A44' date=' A42, A40[/url']. Czyli bez zakasania rękawów i spocenia się nie obejdzie. Czego ci serdecznie życzę, bo wierzę że ci to dobrze zrobi. KAcper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi