Adams M1A1 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 No i tu jest problem bo jakoś tak nie umiem wklejać zdjęć jak to mówią Angole nobody's perfect. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak się naumiem to wrzucę , czyli reasumując nie używam pistoletu, maluję pędzlem Model-Masterami ,Pactrami, i olejnymi Renesansami (Gunze i Valleo też mam ) jednym słowem nie powinienem się wypowiadać, bo jedyne słuszne farby na tym portalu to Gunze i Valleo i malowanie z pistoletu, a tak poza tym to do końca nie wiem jak malować akrylami (choć używam ich od jakichś kilkunastu lat ) .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Słuszna jeszcze jest akrylowa Tamiya, nie wiem jak z emalią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Temat fajny, ale ciężko się gada o kolorach patrząc tylko na liczby. http://www.galeriamodelarska.pl/farby.php Może by ten link przypiąć do pierwszego wpisu w wątku? Całkiem pokaźna baza danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Widziałem Dobry link, dobra strona. Ten wyżej jest dobry na rozmowy typu "a jaki zamiennik dla farby z palety X u producenta Y", których tu nie mało. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 W jaki sposób mogę uzyskać kolor czarny metaliczny z akryli Tamiya? Mają taki, ale tylko w sprayu... Jest jeszcze gunze H028, ale musiałbym zamówić wysyłkowo. Alternatywnie mogę kupić Vallejo Model Air - Black (Metallic) nr 71073 (mam na miejscu). Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 W jaki sposób mogę uzyskać kolor czarny metaliczny z akryli Tamiya? Mają taki, ale tylko w sprayu… Sure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 W jaki sposób mogę uzyskać kolor czarny metaliczny z akryli Tamiya? Mają taki, ale tylko w sprayu… Sure? Ale to jest "Metallic Gray". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 W jaki sposób mogę uzyskać kolor czarny metaliczny z akryli Tamiya? Mają taki, ale tylko w sprayu… Sure? Ale to jest "Metallic Gray".Nie pamiętam w tej chwili na 100% czy jest ciemniejszy niż Gun Metal. Mam oba w domu i uważam, że jeden z nich jest prawie czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Dzięki Panowie - X10 wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra3333 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Szukam i nie mogę znaleźć. Czy jest jakiś odpowiednik Gunze H dla farby Gunze C127 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra3333 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Atlis a jakiego koloru dodać do H312 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra3333 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 A6M5c zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Witam, wiecie może czym zastąpić: - Model Master 4798/2097, czy Tamiya XF-5 będzie dobra czy może Mr.Hobby C126 - Model Master 4796/2095 tu zastanawiam się nad Tamiya XF-60, ewentualnie Pactra 104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Model Master 4796/2095 tu zastanawiam się nad Tamiya XF-60, ewentualnie Pactra 104 Pactra 104 będzie dobra, Tamiyi nie używam więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Pactra 104 będzie dobra, Tamiyi nie używam więc się nie wypowiadam. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Znacie może jakiś dobry odpowiednik Model master US Helo Drab (FS34031) ew. mix? Najlepiej z palety Mr.Hobby (H) albo Tamiya. Niestety parę miesięcy temu kupiłem Olive Drab i teraz wiem, że na Apacha się nie nadaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Hasegawa mówi że to ma być H052. Academy proponuje mieszankę H012 (czarny) i H052 (olive drab) w proporcjach 40%:60%. Cybermodeler mówi że to ma być H032 albo ewentualnie H301. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Jakoś to wszystko jest niestety daleko za dobrym kolorem. Jest jeszcze Mr.paint, ale u nas chyba te farby nie są dostępne? Ostatecznie zostanie mi mieszanie, a tego nie lubię. Mam już olive drab i wydaje się, że zmieszanie z ciemnym szarym powinno daćnw miarę dobry efekt.Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 A czego jak człowiek nie kupisz sobie tego ModelMastera tylko będziesz mieszał (z tego co wiem to mają ją w Katowicach pod wieżowcem). Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 A czego jak człowiek nie kupisz sobie tego ModelMastera tylko będziesz mieszał (z tego co wiem to mają ją w Katowicach pod wieżowcem). Pozdrawiam M1A1(HA) Kupić mogę, ale: 1. Czy nada się do aerografu (akrylowa)? 2. Czy pomaluję nią tak samo łatwo i dobrze jak Tamiyą? 3. Czy rozcieńczę ją przyzwoicie bez kupowania dodatkowego rozcieńczalnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Ta farba jest jak najbardziej akrylowa, maluje się nią łatwo ( ja maluję pędzlem), doskonale kryje nawet bez podkładu, trzyma się wszystkiego , plastyku , żywicy, luf aluminiowych, blaszek fotorawiennych, stołu i podłogi też , rozcieńczać i myć sprzęt można wszystkim, nawet wodą (wypróbowałem ) co , najważniejsze jest w pełni powtarzalna, ja zużywam już 8-10 słoik w kolorze, US.Army/Marines Sand , Sand (iraqi), jak również US.OliveDrab czy Steel, i nie miałem z nimi żadnych problemów, HeloDrab też posiadam do pomalowania AH64A i UH60 , ale jeszcze nimi nie malowałem, ale co najważniejsze są to kolory autentyczne opisane FS. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Ale ja maluję aerografem i tutaj niekoniecznie musi być tak różowo. Jeśli ten kolor ma być za cenę zmarnowanych na walkę wieczorów to wolę z Tamki wymieszać trochę mniej trafiony odcień i malować z uśmiechem na twarzy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 … ModelMastera … Ta farba jest jak najbardziej akrylowa, … Ale ja maluję aerografem … cenę zmarnowanych na walkę wieczorów to wolę z Tamki wymieszać trochę mniej trafiony odcień i malować z uśmiechem na twarzy ;-)Używałem do aerografu akrylowy ModelMaster 4680. Jedna z najlepszych farb akrylowych z jakimi miałem do czynienia. Drobny, wolno osiadający i łatwo mieszalny pigment. Konsystencja prawie do lania na wprost. Ślicznie rozcieńczalny oryginalnym rozcieńczalnikiem ModelMaster 50496A, Tamiya X-20A, i samym izopropanolem (IPA). Dobra przylegalność. Dobra rozlewalność. Łatwo wymywalny. Ergo: Wiara w legendy szkodzi, a odwaga próbowania przynosi korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1983 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Ergo: Wiara w legendy szkodzi, a odwaga próbowania przynosi korzyści. A Ty ciągle o tych legendach... Ja też lubię próbować różnych farb i generalnie chemii modelarskiej i posiadam i czasami maluję bardzo wieloma rodzajami farb i w ramach tego próbowania i odwagi itd. mogę Ci powiedzieć, że farby Tamiya są bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o pigment, wylewalność, mieszalność (cokolwiek przez to rozumieć) i przede wszystkim komfort malowania. Gunze jest bardzo blisko Tamiya. Tobie bardziej pasuje Model Master, w porządku, ale nie pisz o odwadze i legendach i stereotypach, bo to brzmi jakbyś był na wyższym poziomie i miał jakąś tajemną wiedzę, a to nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi