giberes Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Jak Mad Max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 6 godzin temu, mandrivecs napisał: Drwisz, ale nadal tak uważam... RUS nie liczą się że stratami i nawet siłą mogą powołać więcej mięsa armatniego niż reszta Europy da radę nie mówiąc o samej UKR. Tam od II WW nic się nie zmieniło i jeśli tylko trzeba będzie to jak pod Leningradem w końcu ilością odepchną atak. Jakoś kontrofensywa stanęła w miejscu, sami UKR przyznają że nie spodziewali się takiego oporu. Jednorazowego wojska i postsowieckiego złomu u nich dostatek. Absolutnie nie czytasz Przyjacielu tego co wcześniej napisałem, dlatego napiszę to powtórnie. Napisałeś że tam nic się od IIWŚ nie zmieniło, otóż zmieniło się i to dużo, i to niestety na minus dla reżymu . Po pierwsze demografia , od upadku komunizmu ten kraj się zwija, nie dość że odpadły różne republiki wchodzące w skład Sojuza ( państwa bałtyckie, Ukraina, Kazachstan i inne stany itp.) to dodatkowo kiedyś w każdej chacie było pełno dzieciaków i było skąd brać rekruta teraz się to zmieniło. Po drugie mniejszy zamordyzm, po rozpoczęciu specoperacji uciekło z Rosji około miliona ludzi ( w większości wykształconych) za tow. Stalina byłoby to nie do pomyślenia, podobnie jak walka z oddziałami zaporowymi NKWD ( były przypadki walk Armii rosyjskiej z kadyrowcami), delikwenci i ich rodziny zgnilyby w łagrach karczując tundrę. Po trzecie postęp technologiczny też już o tym pisałem, masy żołnierzy z których słynęła Armia carska a potem Radziecka miała rację bytu w czasach karabinu skałkowego i dział odprzodowych, to działało jeszcze w czasach Mosina, pepeszy i T34, niestety dla ruskich po IIWŚ zaczęło się to zmieniać , sprzęt był coraz bardziej skomplikowany, już nie wystarczyło zwykłe przeszkolenie, aby obsługiwać coraz bardziej wyrafinowaną technikę potrzebne było długie przeszkolenie ( wyszkolenie działonowego T72 zabierało pół roku), no i sam sprzęt był coraz bardziej naładowany elektroniką , ruscy byli w stanie nadążyc w tym wyścigu zbrojeń do lat 70-80tych, potem po wejściu czołgu Abrams , pancerza Chobcham i komputerów balistycznych, całkiem odpadli , co było widać jak ich śmigłowce zaczęły spadać w Afganie a już na pełną skalę można to było zaobserwować właśnie w Ukrainie kiedy ich kolumny pancerne były dziesiątkowane przez zachodnie ppk, a lotnictwo skutecznie przepłoszone przez strzelców z manpads, o WRE i atakowaniu sztabów nie wspominając. Co do tej ofensywy Armii Ukraińskiej, mądry dowódca szanuje życie swoich ludzi nie szasta nim bez potrzeby, a nowoczesna armia jest świadomie dowodzona na każdym szczeblu zarówno dowódcy drużyny, załogi, aż po związki taktyczne nie sztuka tracić ludzi których wyszkolenie jest tak czasochłonne i sprzętu który kosztuje krocie, sztuką jest osiągnąć cele przy minimalnych stratach własnych i Ukraińcy właśnie to robią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 To ja się pytam znowu - jeśli jest z RUS tak źle, to czemu UKR dostają obecnie ciężkie baty..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 8 minut temu, mandrivecs napisał: To ja się pytam znowu - jeśli jest z RUS tak źle, to czemu UKR dostają obecnie ciężkie baty..? Niech kolega uważa bo wdając się w taką dyskusję można bardzo łatwo załapać się na "łatkę" cyt: pożytecznego idioty,onucy , ruskiego trola i jeszcze czego tam innym przyjdzie do głowy. Dopuszczalna jest tylko jedna linia narracji.Bezkrytycznie pro ukraińska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) 57 minut temu, Xmen napisał: Dopuszczalna jest tylko jedna linia narracji. Jak to w demokracji Edytowane 21 Czerwca 2023 przez abtb 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Godzinę temu, mandrivecs napisał: to czemu UKR dostają obecnie ciężkie baty..? Oj tam , przesadzasz - po 17 dniach ofensywy odzyskali 113km2 terenu czyli włażą w ruskie linie obronne z impetem 100 do 400m dziennie. W takim tempie dotrą do głównej linii obrony RUS za jakieś miesiąc. A potem "My Zachód" dosypiemy kolejnych Leopardów, Bradlejów i innych MRAPów załadowanych tysiącami ton amunicji i UKR "pójdą jak w masło" Tylko żeby im nie wyszła lipcowa powtórka z "Cytadeli" Chociaż, w sumie, skoro rok 1943 był rokiem przełomu to czemu 2023 ma takim nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 27 minut temu, abtb napisał: po 17 dniach ofensywy odzyskali 113km2 terenu czyli włażą w ruskie linie obronne z impetem 100 do 400m dziennie. W takim tempie dotrą do głównej linii obrony RUS za jakieś miesiąc. Proszę nie siać defetyzmu. Wszak wszelkie media podają że Ukraińska kontrofensywa posuwa się w oszałamiającym tempie a rosjanie poddają się/ uciekają setkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 18 minut temu, Xmen napisał: Proszę nie siać defetyzmu. "Słuszną linię ma nasza partia" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 8 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Ludzie, skończcie proszę z tymi dyrdymałami, bo to forum modelarskie, a nie zebranie aktywu partyjnego, starczy głównego scieku, gdzie takie bzdety adresowane dla "inteligentnych inaczej" o Ukr. blickrigu i demografii piszą. ps. Bradley, jaka wersja tego pojazdu na Ukrainę trafiła ? Cz to ta jak w "Iraq 2003" m2a2 13205 Academy ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 2 godziny temu, chorąży napisał: Ludzie, skończcie proszę z tymi dyrdymałami, bo to forum modelarskie, a nie zebranie aktywu partyjnego, starczy głównego scieku, gdzie takie bzdety adresowane dla "inteligentnych inaczej" o Ukr. blickrigu i demografii piszą. ps. Bradley, jaka wersja tego pojazdu na Ukrainę trafiła ? Cz to ta jak w "Iraq 2003" m2a2 13205 Academy ?? Nie ja to zacząłem, ale tylko starałem się wyjaśnić że ta 2-ga armia świata podobnie jak to upadające imperium to wydmuszka która nawet nie potrafi wyprodukować i wdrożyć systemu kierowania ogniem do czołgów ( ich wszystkie "nowoczesne" czołgi wyposażone były i są w SKO Thalesa), oraz że taktyką "walca parowego" w XXI wieku się wojen nie wygrywa. Co do tego Bradley'a to patrząc na zdjęcie zamieszczone przez Kolegę Bartka bardziej adekwatnym i lepszym jakościowo będzie wyrób Tamiya M2A2 ODS o numerze katalogowym 35264 o taki: https://www.mojehobby.pl/zdjecia/3/2/7/213_rn.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 49 minut temu, Adams M1A1 napisał: Nie ja to zacząłem, ale tylko starałem się wyjaśnić że ta 2-ga armia świata podobnie jak to upadające imperium to wydmuszka która nawet nie potrafi wyprodukować i wdrożyć systemu kierowania ogniem do czołgów ( ich wszystkie "nowoczesne" czołgi wyposażone były i są w SKO Thalesa), oraz że taktyką "walca parowego" w XXI wieku się wojen nie wygrywa. Co do tego Bradley'a to patrząc na zdjęcie zamieszczone przez Kolegę Bartka bardziej adekwatnym i lepszym jakościowo będzie wyrób Tamiya M2A2 ODS o numerze katalogowym 35264 o taki: https://www.mojehobby.pl/zdjecia/3/2/7/213_rn.jpg Ja nie szukam tego "kto zaczął" tylko proszę pokornie, żeby nie zamieniać forum modelarskiego w ściek, , tu nic nikomu w sprawach politycznych nie trzeba wyjaśniać, bo to forum odwiedzane jest przez ludzi światłych i myślących. ps. thx czyli M2a2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 22 minuty temu, chorąży napisał: Ja nie szukam tego "kto zaczął" tylko proszę pokornie, żeby nie zamieniać forum modelarskiego w ściek, , tu nic nikomu w sprawach politycznych nie trzeba wyjaśniać, bo to forum odwiedzane jest przez ludzi światłych i myślących. ps. thx czyli M2a2 Panie Chorąży, z tymi światłymi i myślącymi ludźmi i kibicującymi 2-giej armii świata to bym się trochę spierał. Człowiek światły i myślący doskonale wie kto zaczął tą wojnę ,kto komu pustoszy kraj i popełnia zbrodnie wojenne torturując i mordując niewinnych cywilów, i jeńców wojennych. Tak, koniecznie wersja ODS ta którą pokazałem. 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Moje prośby o niezanieczyszczanie forum Modelarskiego ściekiem spełzają na niczym. Bardzo proszę Moderatora o bana dla nas obu, a więc "Adams M1A1" i "Chorąży" gdyż publikowane treści nie mają nic wspólnego z Modelarstwem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 @chorążytak nie do końc zie zgodzę że nie gadacie z @Adams M1A1na tematy modelarskie rozpylaliscie temat jakiego modelu Bradleya użyć. Do budowy modelu . A co do tematu T72 B 3 zdobyczny po remoncie w warsztatach SZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 Żeby nie było że tylko pokazany sprzęt zdobyty na Rosjanach to dla odmiany utracony MRAP . W posiadaniu żołnierzy Rosyjskiej Piechoty Morskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 Znistrzony Bradley i ekipa która przeżyła 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Najnowsze dostawy sprzętu na Ukrainę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Niee, no. To sprzęt z filmu "Złoto dezerterów" Edytowane 25 Czerwca 2023 przez Grzes 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Niee, no. To sprzęt z filmu "Złoto dezerterów" , jak mogłeś tak mnie zdemaskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Niee, no. To sprzęt z filmu "Złoto dezerterów" Oznakowaniem dużo się nie różni a to może wprowadzać w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 1 godzinę temu, giberes napisał: jak mogłeś tak mnie zdemaskować. Toż chyba lepiej ja, niż żeby fakty znów były ustalane w rozmowach telefonicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 W dniu 21.06.2023 o 19:57, Bartosz Ciesielski napisał: Znistrzony Bradley i ekipa która przeżyła On naprawdę tak został porobiony, czy to taki dowcip? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 15 minut temu, sas55 napisał: On naprawdę tak został porobiony, czy to taki dowcip? Pozdrawiam Andrzej naprawdę ale załoga i desant przeżyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 No cóż, nie potrafię wyjść z podziwu dla całego tego wydarzenia i zrobiłem sobie nawet zrzuty ekranu odpowiednich fragmentów. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Zapewne po pierwszym trafieniu załoga i desant opuścili wóz. Później pomacał go ogień i coś- może ekslozja amunicji sprawiła że zgubił wieżę. Nikt nie siedział w tym czasie wewnątrz i nie robił za testera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi