Jump to content

Dansk "sild" fra Aalborg, Hasegawa, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Dwudziesta trzecia próba podejścia do tematu -  "śledź" po duńsku :cool:

Wedle kwitów:

Lockheed F-104G Starfigter, 723 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Aalborg, Dania, 1966r.

IofxHdS.jpg

YVLoPys.jpg

L01eV6v.jpg

QXcSJdh.jpg

RBha2HX.jpg

FmhCxiU.jpg

PRGJcuV.jpg

8YRbG4C.jpg

gSv01mF.jpg

qFrtVjG.jpg

pdTtkbH.jpg

Ib0JYYC.jpg

ME5fWPM.jpg

I na dziś to tyle :wink:

Edited by abtb
  • Like 19

Wiem, dlaczego tyle ich robisz! Te bezskrzydłe ogryzki łatwiej zmieścić na półce!

😉

Bardzo ładny.

Złoty ale skromny    Szary, ale efektowny.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3

12 godzin temu, M.A.V. napisał:

:super:

12 godzin temu, socjo1 napisał:

Wiem, dlaczego tyle ich robisz!

Rozgryzłeś mnie Michał niczym orzecha :haha:

12 godzin temu, barszczo napisał:

No to może jeszcze zielonego albo śrebnego Norwega?

Chyba za dużo Kolega lata po lesie w poszukiwaniu chrustu i się trochę gubisz :D

10 godzin temu, _OldMan_ napisał:

Polskiego zrUp !!!

Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku":haha:

Grafika tylko do celów dyskusji ale i tak wiem że się @Grzes nie obrazi :chytry:

LW-143.jpg.1d9cdf1d8edd061f62c294f0c6ac0953.jpg

Edited by abtb
  • Like 2

Godzinę temu, abtb napisał:

Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku":haha:

Grafika tylko do celów dyskusji ale i tak wiem że się @Grzes nie obrazi :chytry:

Jak takiego zrobisz, to będzie normalnie szAAAł!

Koledzy poszaleją. To prawie, jakbyś zrobił...

RWD P-11 Iskra ! 

Edited by socjo1
  • Haha 1

Bardzo ładny 104. Jedyne co za mocno rzuca się w oczy to ten wash. Jest moim zdaniem zbyt mocno zaakcentowany ale reszta modelu bez zarzutu. Jakiś czas te u też robiłem duńskiego jeden-zero-cztery także z Hasegawy ale bardzo starej bo z końca lat 60 (pokazywałem ją na Modelworku). Podoba mi się ilustracja fikcyjnego 104 w polskim malowaniu. Czekam na dwumiejscowego śledzia :). 

• Thanks 1

6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

ten wash. Jest moim zdaniem zbyt mocno zaakcentowany

Rzecz gustu. Użyłem  średniego szarego na szary i jasnego szarego na skrzydła. Jedyne co mogę dodać na swoją obronę to to, że "obróbka" zdjęć trochę go podbija i jest mocniej widoczny.

Ale w realu jest ok, a przynajmniej dla mnie.

7 godzin temu, socjo1 napisał:

Jak takiego zrobisz, to będzie normalnie szAAAł!

Żeby tylko forum nie rozniosło :wink:

Ps. trochę pomajstrowałem przy galerii, ale jak wiadomo muszę walczyć o każde kilo zawartości :mrgreen:

Edited by abtb
  • Like 1

6 godzin temu, abtb napisał:

Rzecz gustu. Użyłem  średniego szarego na szary i jasnego szarego na skrzydła. Jedyne co mogę dodać na swoją obronę to to, że "obróbka" zdjęć trochę go podbija i jest mocniej widoczny.

Ale w realu jest ok, a przynajmniej dla mnie.

Żeby tylko forum nie rozniosło :wink:

Ps. trochę pomajstrowałem przy galerii, ale jak wiadomo muszę walczyć o każde kilo zawartości :mrgreen:

To staraj się jeśli to

możliwe na zdjęciach nie podbijać tego washa. Może dałoby się go zredukować ? Albo użyj na kolejnych śledziach tylko jeden dwa stopnie ciemniejszego washa od kamuflażu może będzie delikatnej się odznaczał. A teraz jeszcze jedna sprawa czy swoją

ławicę śledzi już gdzieś wystawiałeś na jakimś festiwalu ? Ona aż się prosi o jakąś nagrodę bo sporo pracy w te

modele włożyłeś. Bardzo się cieszę, że tak dzielnie walczysz z tematem 104 :). Ode mnie masz za to wielkiego PLUSA ! Czekam

na kolejne śledziki z Twojej fabryki (za jakiś czas zobaczysz mojego śledzia z

Monograma ale w 48). 

Teraz, Staryfajter1954 napisał:

czy swoją

ławicę śledzi już gdzieś wystawiałeś na jakimś festiwalu ?

Nie

Miała być wystawiona na tegorocznej Babarybie , ale imprezę odwołali 🙃

Najszybciej będzie można ją obejrzeć w całości na Modelarskim Podsumowaniu Sezonu w Tarnobrzegu 2022

Czy gdzieś jeszcze - trudno mi powiedzieć

3 minuty temu, Staryfajter1954 napisał:

Ode mnie masz za to wielkiego PLUSA !

:piwo:

• Like 1

18 godzin temu, abtb napisał:

Ja się dopisuję, czyli jak dobrze liczę będę już trzeci :lol:

Po za tym wiadomo model ładny, no i widzę, że wszystkie samoloty stacjonują na jednym lotnisku, mógłbyś chociaż mieć ze dwie różne podstawki :glupek:

• Thanks 1

21 godzin temu, abtb napisał:

A jeszcze powinna być strzała "wyborowej załogi" w 1PLMie takie bywały

Edited by jmx62

3 godziny temu, rudy0007 napisał:

widzę, że wszystkie samoloty stacjonują na jednym lotnisku, mógłbyś chociaż mieć ze dwie różne podstawki

To co ja mam w końcu robić - "śledzie" czy podstawki? :mrgreen:

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

jeszcze powinna być strzała "wyborowej załogi"

Nie wiem - nie znam się, ale szczęki to bym mazną (mam w magazynku to się nalepi :szczerbol:)

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

w 1PLMie

Samoloty z Mińska pozostawiam warszawiakom. Ja to bym walnął z 61 Lotniczego Pułku Szkolno-Bojowego z Białej Podlaskiej  (tak żeby @Grzes był zadowolony :chytry:)

22 godziny temu, abtb napisał:

Rozgryzłeś mnie Michał niczym orzecha :haha:

Chyba za dużo Kolega lata po lesie w poszukiwaniu chrustu i się trochę gubisz :D

A ja się zastanawiam jakby 104sprawowały w lotnictwie polskim ? Jaki osiąhałyby nalot (Migi-21 osiągały naloty do niespełna 2000 godzin a w Dani 104 ponad 4000 godzin). Czy nasze lotnictwo miałoby takie problemy ze 104 jak lotnictwo niemieckie ? A co do Starfightera w malowaniu polskim to widziałem na festiwalu w Bytomiu około 3 lat temu taki model wykonany przez Artura Kapustę. Model był w skali 1/32 i został zbudowany jak dobrze pamiętam z zestawu Revella.