abtb Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Dwudziesta trzecia próba podejścia do tematu - "śledź" po duńsku Wedle kwitów: Lockheed F-104G Starfigter, 723 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Aalborg, Dania, 1966r. I na dziś to tyle Edytowane 5 Stycznia przez abtb 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Wiem, dlaczego tyle ich robisz! Te bezskrzydłe ogryzki łatwiej zmieścić na półce! Bardzo ładny. Złoty ale skromny Szary, ale efektowny. 1 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 10 minut temu, socjo1 napisał: Złoty ale skromny Szary, ale efektowny. Amen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Bardzo fajny, plus za uzbrojenie. No to może jeszcze zielonego albo śrebnego Norwega? Chyba że już były bo powoli tracę orientację . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Polskiego zrUp !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) 12 godzin temu, M.A.V. napisał: 12 godzin temu, socjo1 napisał: Wiem, dlaczego tyle ich robisz! Rozgryzłeś mnie Michał niczym orzecha 12 godzin temu, barszczo napisał: No to może jeszcze zielonego albo śrebnego Norwega? Chyba za dużo Kolega lata po lesie w poszukiwaniu chrustu i się trochę gubisz 10 godzin temu, _OldMan_ napisał: Polskiego zrUp !!! Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku" Grafika tylko do celów dyskusji ale i tak wiem że się @Grzes nie obrazi Edytowane 17 Lipca 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku" Grafika tylko do celów dyskusji ale i tak wiem że się @Grzes nie obrazi Jak takiego zrobisz, to będzie normalnie szAAAł! Koledzy poszaleją. To prawie, jakbyś zrobił... RWD P-11 Iskra ! Edytowane 17 Lipca 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Bardzo ładny 104. Jedyne co za mocno rzuca się w oczy to ten wash. Jest moim zdaniem zbyt mocno zaakcentowany ale reszta modelu bez zarzutu. Jakiś czas te u też robiłem duńskiego jeden-zero-cztery także z Hasegawy ale bardzo starej bo z końca lat 60 (pokazywałem ją na Modelworku). Podoba mi się ilustracja fikcyjnego 104 w polskim malowaniu. Czekam na dwumiejscowego śledzia :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: ten wash. Jest moim zdaniem zbyt mocno zaakcentowany Rzecz gustu. Użyłem średniego szarego na szary i jasnego szarego na skrzydła. Jedyne co mogę dodać na swoją obronę to to, że "obróbka" zdjęć trochę go podbija i jest mocniej widoczny. Ale w realu jest ok, a przynajmniej dla mnie. 7 godzin temu, socjo1 napisał: Jak takiego zrobisz, to będzie normalnie szAAAł! Żeby tylko forum nie rozniosło Ps. trochę pomajstrowałem przy galerii, ale jak wiadomo muszę walczyć o każde kilo zawartości Edytowane 18 Lipca 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 bomba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 6 godzin temu, abtb napisał: Rzecz gustu. Użyłem średniego szarego na szary i jasnego szarego na skrzydła. Jedyne co mogę dodać na swoją obronę to to, że "obróbka" zdjęć trochę go podbija i jest mocniej widoczny. Ale w realu jest ok, a przynajmniej dla mnie. Żeby tylko forum nie rozniosło Ps. trochę pomajstrowałem przy galerii, ale jak wiadomo muszę walczyć o każde kilo zawartości To staraj się jeśli to możliwe na zdjęciach nie podbijać tego washa. Może dałoby się go zredukować ? Albo użyj na kolejnych śledziach tylko jeden dwa stopnie ciemniejszego washa od kamuflażu może będzie delikatnej się odznaczał. A teraz jeszcze jedna sprawa czy swoją ławicę śledzi już gdzieś wystawiałeś na jakimś festiwalu ? Ona aż się prosi o jakąś nagrodę bo sporo pracy w te modele włożyłeś. Bardzo się cieszę, że tak dzielnie walczysz z tematem 104 :). Ode mnie masz za to wielkiego PLUSA ! Czekam na kolejne śledziki z Twojej fabryki (za jakiś czas zobaczysz mojego śledzia z Monograma ale w 48). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 Teraz, Staryfajter1954 napisał: czy swoją ławicę śledzi już gdzieś wystawiałeś na jakimś festiwalu ? Nie Miała być wystawiona na tegorocznej Babarybie , ale imprezę odwołali Najszybciej będzie można ją obejrzeć w całości na Modelarskim Podsumowaniu Sezonu w Tarnobrzegu 2022 Czy gdzieś jeszcze - trudno mi powiedzieć 3 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Ode mnie masz za to wielkiego PLUSA ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 18 godzin temu, abtb napisał: Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku" Ja się dopisuję, czyli jak dobrze liczę będę już trzeci Po za tym wiadomo model ładny, no i widzę, że wszystkie samoloty stacjonują na jednym lotnisku, mógłbyś chociaż mieć ze dwie różne podstawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) 21 godzin temu, abtb napisał: A jeszcze powinna być strzała "wyborowej załogi" w 1PLMie takie bywały Edytowane 18 Lipca 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 3 godziny temu, rudy0007 napisał: widzę, że wszystkie samoloty stacjonują na jednym lotnisku, mógłbyś chociaż mieć ze dwie różne podstawki To co ja mam w końcu robić - "śledzie" czy podstawki? 1 godzinę temu, jmx62 napisał: jeszcze powinna być strzała "wyborowej załogi" Nie wiem - nie znam się, ale szczęki to bym mazną (mam w magazynku to się nalepi ) 1 godzinę temu, jmx62 napisał: w 1PLMie Samoloty z Mińska pozostawiam warszawiakom. Ja to bym walnął z 61 Lotniczego Pułku Szkolno-Bojowego z Białej Podlaskiej (tak żeby @Grzes był zadowolony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 22 godziny temu, abtb napisał: Rozgryzłeś mnie Michał niczym orzecha Chyba za dużo Kolega lata po lesie w poszukiwaniu chrustu i się trochę gubisz Już mnie jeden forumowicz namawiał na coś takiego. Dwóch to już "grupa nacisku" Grafika tylko do celów dyskusji ale i tak wiem że się @Grzes nie obrazi A ja się zastanawiam jakby 104sprawowały w lotnictwie polskim ? Jaki osiąhałyby nalot (Migi-21 osiągały naloty do niespełna 2000 godzin a w Dani 104 ponad 4000 godzin). Czy nasze lotnictwo miałoby takie problemy ze 104 jak lotnictwo niemieckie ? A co do Starfightera w malowaniu polskim to widziałem na festiwalu w Bytomiu około 3 lat temu taki model wykonany przez Artura Kapustę. Model był w skali 1/32 i został zbudowany jak dobrze pamiętam z zestawu Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 Podobny dylemat miałem porównując F-86 i Lim-2 oraz F-100 i MiG-19. Temat z gatunku "co by było gdyby..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi