Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Następny ukończony "francuz". Model przedstawia lub przynajmniej ma przedstawiać samolot z GC II/6 francuskiego pilota sierż.Gaudona.Na samolocie tym loty w czasie kampanii francuskiej odbywali też piloci por.Cebrzyński i kpr. pchor. Michał Brzezowski.Lotnisko Anglure-Vonarce 7 czerwca 1940. W modelu muszę co nie co poprawić bo niektóre rzeczy wyszły na zdjęciach. Jak robiłem zdjęcia to naszło mnie na wspominki . Tak wyglądał pierwszy model Blocha który zrobiłem dawna temu gdy zaczynałem swoją przygodę na forum.Mam nadzieję że jest jakiś progres choć możliwe ze tylko ja tak uważam. 20 Cytuj
marek d Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Mnie się podoba ten żabojad. Kolorki ładnie grają moim zdaniem. Ten pierwszy też fajny. 1 Cytuj
barszczo Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Cieszę się że się nie poddałeś i skończyłeś Blocha. Fajna, czysta robota, podobają się oba . 1 Cytuj
socjo1 Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Bardzo zgrabnie Ci ten Bloch wyszedł. Na Hurricanie trochę mnie raził efekt "kartonówki" - dość rzucający się w oczy wash we wszystkich liniach, tutaj zaś nie - może dlatego, że tych linii na francuskiej maszynie jest mniej? 1 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Bardzo fajny ten francuski Polonik 1 Cytuj
tomekk Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 ...a ja dzisiaj w Empiku gazetkę, naszą, branżową oglądałem i jako żywo ta ósemka była. Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 11 minut temu, tomekk napisał: ...a ja dzisiaj w Empiku gazetkę, naszą, branżową oglądałem i jako żywo ta ósemka była. W innej skali i innego autora. Ja tak dobry nie jestem by moją tfórczość publikować w prasie branżowej. Cytuj
abtb Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Na wstępie podpiszę się pod wszystkimi wcześniejszymi wypowiedziami, i poza ty też jestem na TAK I w sumie to można napisać że na forum jest dwóch zaszufladkowanych "artystów" - jeden od "śledzi" a drugi od "francuzów" 1 Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 3 minuty temu, abtb napisał: w sumie to można napisać że na forum jest dwóch zaszufladkowanych "artystów" - jeden od "śledzi" a drugi od "francuzów" Tego pierwszego to znam a drugi to kto? 1 Cytuj
obłok Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Jest progres. Dobry, realistyczny. Jakby się czepiać to działka strzelają inaczej niż celownik... Ten pierwszy też ciekawy, choć kolory na nim raczej z "rejonu równika' 1 Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 2 minuty temu, obłok napisał: Ten pierwszy też ciekawy, choć kolory na nim raczej z "rejonu równika' Pierwszy jest malowany farbami Hataki a drugi Bilmodel. 4 minuty temu, obłok napisał: Jest progres Dzięki. Cytuj
Helmut Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Podoba mi się, ładnie zrobiony, pobrudzony dokładnie tyle, ile trzeba. Progres jest ewidentny, chciaż chyba ciągle masz problem z wciśnięciem kalek w linie podziału - tutaj zuca się to w oczy szczególnie na skrzydłach, na krawędzi lotek (żeby nie było - sam się z tym zmagam i jak dotąd wychodzi umiarkowanie). Jakimi farbami malowałeś? Ładny ten zielony. 1 Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 Tutaj kalki ładnie weszły w linie tylko wash nie chce się w nich trzymać.Może dlatego że przed nałożeniem washa pokrywam je lakierem błyszczącym. Cytuj
HK1885 Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 37 minut temu, Xmen napisał: Tutaj kalki ładnie weszły w linie tylko wash nie chce się w nich trzymać.Może dlatego że przed nałożeniem washa pokrywam je lakierem błyszczącym. To odczekaj parę godzin zanim zaczniesz wycierać albo zapuść na matowym lakierze. Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 1 minutę temu, HK1885 napisał: To odczekaj parę godzin zanim zaczniesz wycierać Czekałem 24 godziny.Kiedyś się spieszyłem ze sklejaniem ale teraz daję sobie czas. 2 minuty temu, HK1885 napisał: zapuść na matowym lakierze. Na początek spróbuję z półmatem. Cytuj
Xmen Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 Dziękuję za wszystkie komentarze i polubienia. Trzeba wybrać następny model . 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 A kto powiedział, że samolot musi być ufafloniony? Podoba się! 1 Cytuj
Adamo722 Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 4 godziny temu, Xmen napisał: Tutaj kalki ładnie weszły w linie tylko wash nie chce się w nich trzymać.Może dlatego że przed nałożeniem washa pokrywam je lakierem błyszczącym. Czasami wystarczy skalpelem rozciąć kalkę w wgłębieniu bo ona potrafi być antystatyczna i wypiera washa Cytuj
Xmen Napisano 6 Listopada 2022 Autor Napisano 6 Listopada 2022 Tak już całkowicie na zakończenie. Parę osób pytało o farby użyte do pomalowania Blocha. Użyłem farb firmy Bilmodel o numerach :375 , 367 , 364, 363. W sumie to któryś z producentów kalkomanii mógłby zrobić kalki do polskich Blochów.Do MS 406 są ,do C 714 są i tylko MB 151/152 brakuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi