Skocz do zawartości

Bloch MB 152C1 RS Model 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Następny ukończony "francuz". Model przedstawia lub przynajmniej ma przedstawiać samolot z GC II/6 francuskiego pilota sierż.Gaudona.Na samolocie tym loty w czasie kampanii francuskiej odbywali też piloci por.Cebrzyński i kpr. pchor. Michał Brzezowski.Lotnisko  Anglure-Vonarce 7 czerwca 1940. W modelu muszę co nie co poprawić bo niektóre rzeczy wyszły na zdjęciach.

TM5a3e8l.jpgeH7Lfall.jpgaru97m5l.jpgEJA49JHl.jpgRb2ShOKl.jpgdJCFOOVl.jpgfRWuojrl.jpg

Jak robiłem zdjęcia to naszło mnie na wspominki .

Tak wyglądał pierwszy model Blocha który zrobiłem dawna temu gdy zaczynałem swoją przygodę na forum.Mam nadzieję że jest jakiś progres choć możliwe ze tylko ja tak uważam.

9b9dY9pl.jpg

• Like 20

Bardzo zgrabnie Ci ten Bloch wyszedł. Na Hurricanie trochę mnie raził efekt "kartonówki" - dość rzucający się w oczy wash we wszystkich liniach, tutaj zaś nie - może dlatego, że tych linii na francuskiej maszynie jest mniej?

• Thanks 1

11 minut temu, tomekk napisał:

...a ja dzisiaj w Empiku gazetkę, naszą, branżową oglądałem i jako żywo ta ósemka była. 😁

W innej skali i innego autora.:mrgreen:

Ja tak dobry nie jestem by moją tfórczość publikować w prasie branżowej.😉

Na wstępie podpiszę się pod wszystkimi wcześniejszymi wypowiedziami, i poza ty też jestem na TAK :super:

I w sumie to można napisać że na forum jest dwóch zaszufladkowanych "artystów" - jeden od "śledzi" a drugi od "francuzów" :haha:

• Thanks 1

3 minuty temu, abtb napisał:

w sumie to można napisać że na forum jest dwóch zaszufladkowanych "artystów" - jeden od "śledzi" a drugi od "francuzów" :haha:

Tego pierwszego to znam a drugi to kto?:hmmm:

• Haha 1

2 minuty temu, obłok napisał:

Ten pierwszy też ciekawy, choć kolory na nim raczej z "rejonu równika'

Pierwszy jest malowany farbami Hataki a drugi Bilmodel.

4 minuty temu, obłok napisał:

Jest progres

Dzięki.:super:

Podoba mi się, ładnie zrobiony, pobrudzony dokładnie tyle, ile trzeba. Progres jest ewidentny, chciaż chyba ciągle masz problem z wciśnięciem kalek w linie podziału - tutaj zuca się to w oczy szczególnie na skrzydłach, na krawędzi lotek (żeby nie było - sam się z tym zmagam i jak dotąd wychodzi umiarkowanie). Jakimi farbami malowałeś? Ładny ten zielony.

• Thanks 1

Tutaj kalki ładnie weszły w linie tylko  wash nie chce się w nich trzymać.Może dlatego że przed nałożeniem washa pokrywam je lakierem błyszczącym.

37 minut temu, Xmen napisał:

Tutaj kalki ładnie weszły w linie tylko  wash nie chce się w nich trzymać.Może dlatego że przed nałożeniem washa pokrywam je lakierem błyszczącym.

To odczekaj parę godzin zanim zaczniesz wycierać albo zapuść na matowym lakierze.

1 minutę temu, HK1885 napisał:

To odczekaj parę godzin zanim zaczniesz wycierać

Czekałem 24 godziny.Kiedyś się spieszyłem ze sklejaniem  ale teraz daję sobie czas.

2 minuty temu, HK1885 napisał:

zapuść na matowym lakierze.

Na początek spróbuję z półmatem.

4 godziny temu, Xmen napisał:

Czasami wystarczy skalpelem rozciąć kalkę w wgłębieniu bo ona potrafi być antystatyczna i wypiera washa wink3

Tak już całkowicie na zakończenie.

Parę osób pytało o farby użyte do pomalowania Blocha.

Użyłem farb firmy Bilmodel o numerach :375 , 367 , 364, 363.

W sumie to któryś z producentów kalkomanii mógłby zrobić kalki do polskich Blochów.Do MS 406 są ,do C 714 są i tylko MB 151/152 brakuje.