Skocz do zawartości

Supermarine Spitfire Mk. IX c EN315 ZX6 - Tamyia 1/32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, barszczo napisał:

To na pewno, tylko nie tak jak na zdjęciu które wrzuciłeś wink4.

Się rozumie, to jest ekstremum, śmigło pewnie przed wymianą. Obita krawędź natarcia śmigła to na warunki afrykańskie minimum. 😉 

Napisano

Przepraszam Mirage.

Kiedy się pomiesza wypowiedzi trudniej jest o  zrozumienie. Ale jak już się dopasuje wypowiedzi i ludzi, to zrozumienie przychodzi łatwiej. :)

Mea culpa.

Napisano
W dniu 26.02.2023 o 22:41, greatgonzo napisał:

Przepraszam Mirage.

Kiedy się pomiesza wypowiedzi trudniej jest o  zrozumienie. Ale jak już się dopasuje wypowiedzi i ludzi, to zrozumienie przychodzi łatwiej. :)

Mea culpa.

Spoko :super:

Napisano

Model wygląda ciekawie, ale wrażenia artystyczne zdecydowanie przewyższają realizm.  Przy okazji jakie farby i kolory polecacie do spita z pustyni. 

Napisano

Koniec kalek na płatowcu. Stencils trochę czasu zajął, ale lubię nakładać te napisy. Zdecydowanie warto, robią smaczek. Kokardy na spodzie płatów malowałem. Docelowo będę eliminował możliwie jak najwięcej kalek i przechodził na malowanie oznaczeń.

0762f0_2c8155ac4eee48638e2dacf54c53cba2~

0762f0_8ac3d1f79e584091825a50f51fc16853~

0762f0_9eb38dff070e46f2ba930d7f28ad0117~

Pzdr

Łukasz

• Like 5
Napisano
Godzinę temu, Boch napisał:

Stencils trochę czasu zajął, ale lubię nakładać te napisy. Zdecydowanie warto, robią smaczek.

Nie spodziewałbym się tych wszystkich fabrycznych oznaczeń na przemalowanym samolocie.

• Like 2
Napisano

Efekt eksperymentów zdecydowanie in plus. Całość jest spójna i robi świetne wrażenie.
Powierzchnia jest zróżnicowana, jednocześnie subtelna, bez bijącego w oczy przerysowania.

Czekam na finał. 

:cool:

• Thanks 1
Napisano

Czy będzie można gdzieś obejrzeć  na żywo efekt końcowy?

Napisano
3 godziny temu, HK1885 napisał:

Efekt eksperymentów zdecydowanie in plus. Całość jest spójna i robi świetne wrażenie.
Powierzchnia jest zróżnicowana, jednocześnie subtelna, bez bijącego w oczy przerysowania.

Czekam na finał. 

Dziękuję.

53 minuty temu, DamianPoltorak napisał:

Chciałbym zobaczyć te efekty w całości, z dalszej perspektywy. Jest szansa na takie zdjęcie?

Patrząc na fragmenty ciężko ocenić jakie wrażenie robić całość.

Na pewno będą takie zdjęcia.

33 minuty temu, Xmen napisał:

Czy będzie można gdzieś obejrzeć  na żywo efekt końcowy?

Raczej nie, szczerze mówiąc nie interesowałem się imprezami, ani konkursami.

Napisano
13 minut temu, Boch napisał:

Szkoda..placze:

Napisano (edytowane)
Cytat
4 godziny temu, Boch napisał:

Może czas zacząć się interesować. Urok modelu jest wielki, zapraszam do Olsztyna w kwietniu. 

Edytowane przez Andrzej_LK
Napisano (edytowane)

Wyszedł bardzo ciekawy efekt. Tak wyobrażałem sobie spracowaną i wystawioną na działanie słońca powierzchnię samolotu. Jakie wykończenie planujesz; mat czy półmat?

Edytowane przez Frankie
Napisano

W międzyczasie ochotniczy Spitek został przygotowany do testów. Skończyłem kłaść i zabezpieczać kalki i czas na dalsze malowanie, a ponieważ planuję zastosować szereg nowych dla mnie technik i metod, potrzebny był poligon. Revell i jego trzy-dwójka będzie idealna. 

0762f0_2c600c739c214aa9b3fd0628fcb0c627~

Pzdr

Łukasz

• Like 1
Napisano

Szanuje ogrom pracy włożony w model...ale ni chu chu mi nie leży.

Ciężki klimat pustynny, wszędobylski piach który rysuje i matuje wszystko - a tu detaliki idealnie w kolorze i powierzchni, równomiernie wymalowane.

O połysku to nawet nie wspomne - powierzchnie były chropawe od uderzeń piachu.

Nie widziałem jak wyglądają samoloty ale naoglądałem się maszyn i stacji które montowaliśmy w Emiratach...piasek i pył maksymalnie rujnuje powierzchnie metalowe, obudowy dmuchaw i wentylatorów.

Zresztą stacje przerobu hałd i żwirownie latem robią to samo.

Napisano

Ale jeszcze nie skończył

17 minut temu, myszaty napisał:

piasek i pył maksymalnie rujnuje powierzchnie metalowe, obudowy dmuchaw i wentylatorów.

A to by mogło fajnie wyglądać 

Napisano
59 minut temu, modelasz napisał:

Słusznie, bo...

18 godzin temu, Boch napisał:

Finalnie będzie mat.

Tylko że ,,pod matem" nadal idealnie?

No kurcze nie....

Napisano (edytowane)

Dalsze prace TRWAJĄ...

PIERWSZY etap olejów i pędzla.

0762f0_94dc18d5886148a4b507b52939e8299e~

0762f0_376bb803725847f7a93d5c85148957f7~

0762f0_16555724881f444fa4c5668f3e5d5390~

0762f0_d2fd2dcc95124430ac917ac22876675d~

Pracuję również nad śmigłem, tak, jeszcze nie skończyłem.

0762f0_978fcbda57b847d481fac30fdd623d36~

Edytowane przez Boch
  • Like 6
Napisano

"Top notch! Outstanding!" - jak mawiają Anglicy! Znakomite! Nie dziwi, kiedy się spojrzy na efekty Pana zawodowej działalności. Gratulacje i oczekiwanie na następne dzieła!

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Tak się prezentuje spód po olejach, może jeszcze jakieś minimalne poprawki, nie ma oczywiście jeszcze zacieków i wycieków, ale zasadnicza część pracy olejem wykonana.

Przejście z gotowych specyfików na oleje, gdzie mogę kontrolować gęstość i stopień rozcieńczenia, manipulować dużo precyzyjniej kolorem, otworzyło nową skrzynkę z zabawkami.

Powoli będę kończył z warsztatem, może jeszcze ze dwa-trzy posty się pojawią, później już widzimy się w galerii. 

0762f0_7ea949d7852f4e96a63ce92d2a437a74~

0762f0_ec8290b0cc9740a68a9eae2283f8c5e6~

0762f0_0acec410ec414c0893759d2cd6f88349~

0762f0_a14b65c72ad2493c892b30c5524ee596~

Edytowane przez Boch
  • Like 8
  • Thanks 1
Napisano

Po tych olejach zdecydowanie lepiej, wszystko spójniejsze się wydaje.

• Thanks 1
Napisano

Wygląda coraz lepiej. Czekam na nextstepy.

Godzinę temu, Boch napisał:

Przejście z gotowych specyfików na oleje (...) otworzyło nową skrzynkę z zabawkami.

I to jest najważniejsze - mieć fun, bawić się swoim hobby. Bez zadęcia i cierpiętnictwa.

Fajnie, że się tym doskonale bawisz. Podobnie jak ja.

• Thanks 1